Коментар фахівця

Безпечні дози алкоголю: чи існують вони?

— 31 травня 2019 —

Не секрет, що у нас склалася традиція влаштовувати випивки з будь-якого приводу, а іноді й без приводу: п’ють у державні і навіть релігійні свята, п’ють «з радості» і «з горя», «відзначають» просування по службі, отримання зарплати, дні народження. Біда ще й у тому, що в Україні поширений такий варіант: відразу багато спиртного, щоб домогтися сп’яніння. Як боротися з цим явищем? Про це ми розпитали фахівця-нарколога Віктора Олексійовича СЕРГІЄНКА.


Алергічний риніт: що робити?

— 24 травня 2019 —

Алергічний риніт (АР) - один з найбільш часто розповсюджених видів респіраторних алергій у світі. Висока поширеність (майже 30 відсотків дорослої популяції) визначає значні щорічні витрати вітчизняної охорони здоров’я на діагностику і лікування цього захворювання. Стандартна базова терапія недуги включає комбінацію пероральних антигістамінних препаратів (АГП) і інтраназальних кортикостероїдів (ІКС). Але існує низка питань, дуже важливих при виборі успішної стратегії лікування: наскільки доцільно одночасне використання АГП і ІКС? Чи ефективною є монотерапії АГП? У яких випадках можна уникнути призначення засобів додаткової терапії? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-алерголога Галину Семенівну ХРИСТИЧ.


Догляд за зубами: що найважливіше?

— 19 травня 2019 —

Як відомо, якісна гігієна порожнини рота дозволяє уникнути багатьох проблем. Про те, як правильно доглядати за зубами, які вибрати засоби по догляду і навіщо потрібні спеціальні пристосування, ми поговорили із фахівцем - лікарем-стоматологом Григорієм Сергійовичем ЮРКОВИМ.


Травми, викликані повторюваними навантаженнями

— 2 травня 2019 —

Біль і дискомфорт у шиї або спині, у ногах або руках періодично зазнає ледь не кожна людина. У переважній більшості випадків ці симптоми неспецифічні й по своїй природі є травмами, викликаними повторюваними навантаженнями. Що ж і як відбувається? Як уникнути таких станів? Про це ми поговорили з фахівцем - лікарем-травматологом Сергієм Васильовичем Загоруйко.


Чим небезпечна швидка їжа?

— 26 квітня 2019 —

Слово фастфуд у перекладі з англійської означає швидка їжа. До фастфуду можна віднести будь-яку страву, яка не вимагає тривалого часу на приготування. Увесь фастфуд висококалорійний і є некорисною їжею, яка відрізняється низькою вартістю. Що ж, сучасному українцю часто не вистачає часу, щоб нормально поїсти, - усе справи та справи. Сьогодні значна частина наших співгромадян уранці і вдень харчуються так званою швидкою їжею, яку можна поглинати на ходу. Це - і шаурма, і хот-доги, і всілякі чіпси, й пересолоджені батончики. Наскільки безпечно регулярно харчуватися фастфудом, ми вирішили розпитати лікаря-дієтолога - Івана Івановича СИДОРЕНКА.


Як перейти на здорове харчування?

— 19 квітня 2019 —

Нині в моді «органічні» продукти зі спеціалізованих крамниць. Вважається, що саме споживання таких харчів гарантує вам довголіття й здоров’я. А чи можна досягти гарної якості життя, споживаючи звичні продукти для українців - гречку, капусту, моркву, оселедця, гарбуз? Про це ми розпитали фахівця – лікаря-дієтолога Василя Семеновича ГУНЬКА.


Міцний імунітет - запорука здоров’я

— 12 квітня 2019 —

Усі ми в курсі, що імунітет підтримує наше здоров’я на належному рівні, дозволяє радіти життю, вчитися, добре працювати, творити, ростити дітей. Імунітет - це здатність нашого організму протистояти інфекційним і іншим шкідливим факторам у навколишньому середовищі. Після морозної зими вчасно потрібно всім нам подбати про гарний імунітет. Тому що різкі зміни температури, вогка, «примхлива» погода провесною являють загрозу для нашого здоров’я в плані виникнення гострих респіраторних інфекцій, грипу й ускладнень. Що ж таке імунітет і як його зміцнювати свідомо? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-імунолога Григорія Федоровича ОКУНЦА.


Стережіться кліщів!

— 11 квітня 2019 —

Весна - прекрасна пора року, природа пробуджується від зимової сплячки, зелена травичка, квітучий бузок, співають пташки, сонечко гріє... Але не варто так розслаблятися, слід пам’ятати, що весна - це не тільки час пробудження «чудової» природи, але й паразитів, особливо, це стосується кліщів. Як вберегтися від цієї напасті, ми запросили розповісти фахівця – лікаря-інфекціоніста Михайла Васильовича ГОРПЕНКА.


Що потрібно їсти, щоб стати щасливим?

— 29 березня 2019 —

Ми всі помічали, що їжа не завжди докучливий обов’язковий процес з поповнення запасів енергії в організмі для виконання нудних зобов’язань по життю. Часом таке в рот потрапить, що ні про що більше і думати не хочеться крім як про те, щоб аби так ось завжди. Одним словом, що потрібно їсти, щоб стати щасливим? Чи існують чарівні продукти, харчуючись якими можна значно поліпшити свій настрій і наповнити тіло гормонами щастя?


Чому болять ноги?

— 22 березня 2019 —

Біль у ногах - явище неприємне, але досить розповсюджене. Адже нижні кінцівки протягом дня приймають на себе більше навантаження, чим будь-яка інша частина кістково-м’язової системи. Особливо в тому випадку, якщо робота у вас стояча або, припустимо, ви захоплюєтеся чимсь подібним до екстремальних видів спорту. Біль може варіювати в дуже широких межах: від легкого оніміння й пульсації, які самостійно проходять через кілька хвилин, до виснажливих відчуттів або судорог, здатних перебити навіть нічний сон. На щастя, у більшості випадків нічим серйозним такі неприємності не загрожують. Однак буває й по-іншому... Але перш ніж з’ясовувати причини виникнення дискомфорту, необхідно якомога швидше рухатися (самостійно або із чиєюсь допомогою) у напрямку лікаря. Сьогодні ми звернулися за консультацією до фахівця - лікаря-невропатолога Галині Василівні Горпинченко.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс