Коментар фахівця

Кишкові інфекції у дітей: профілактика та лікування

— 20 квітня 2017 —

За статистикою, кишкові інфекції поширені повсюдно, і ними дуже легко заразитися. А ще принциповим є те, що серед хворих кишковими інфекціями 70 відсотків - діти. Через недостатнє загартування імунітету й відносну незрілість травної системи діти до них підвищено сприйнятливі. До того ж імунітет до кишкової інфекції зазвичай не стійкий, і запросто можна перехворіти повторно. Особливо страждають через кишкові інфекції грудні діти: у них хвороба зазвичай протікає важко. Розібратися із причинами виникнення, можливостями запобігання кишкових інфекцій, методами лікування нам допоможе фахівець - кандидат медичних наук, доцент Тетяна Валерієвна Покровська.


Стартувала програма «Доступні ліки»

— 12 квітня 2017 —

З 1 квітня в Україні стартувала обіцяна державна програма «Доступні ліки», або реімбурсація, за якою пацієнти зможуть одержати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету II типу й бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Насправді 1 квітня - умовна дата, яка означає, що програма «Доступні ліки» уже в роботі, з аптеками укладаються контракти, а лікарі одержують інструкції.


Чому навесні болить голова?

— 5 квітня 2017 —

Метеозалежність, або метеочутливість, є досить розповсюдженим симптомом навесні, коли погода нестійка. Перепади температури повітря, що трапляються часто навесні, цілком можливо, спровокують стрибки артеріального тиску в метеочутливих людей, так що головні болі можуть відзначати навіть молоді. У чому ж причина цих проблем? Як протистояти «головняку»? Одним словом, що робити? Про це ми розпитали фахівця - доцента, кандидата медичних наук Богдана Мироновича Паращука.


Інсульт молодіє. Що робити?

— 29 березня 2017 —

Лікарі все частіше зустрічаються з інсультами у молодих людей. За класифікацією ВООЗ молодими вважаються люди молодше 45 років. За даними вітчизняних учених, інсульти в цій віковій групі становлять від 3 до 13 відсотків від усіх випадків цього захворювання. Ось чому так важливо виявити фактори ризику якомога раніше для запобігання небезпечних наслідків. Як це зробити, якими є лікування та профілактика інсульту у молодих? Про ці та інші проблеми інсульту в Україні ми поговорили з фахівцем - кандидатом медичних наук Андрієм Володимировичем Кульматицьким.


Прийшла весна - зустрічайте алергію

— 22 березня 2017 —

Двадцять тисяч алергенів - саме стільки їх виявлено на сьогоднішній день. Кішки, рибки, пташки, з одного боку, травички, квіточки - з іншого. І, нарешті, їжа - величезна кількість того, що ми кладемо в рот. Через що усе це? За великим рахунком це науці невідомо. Але рятуватися якось потрібно.


Склероз. Як йому протистояти?

— 15 березня 2017 —

Одне з найтяжчих неврологічних захворювань - розсіяний склероз - найчастіше починається в молодому віці, неухильно прогресує й може привести до інвалідності та ранньої смерті. Варто відзначити, що це досить розповсюджене захворювання. У світі налічується близько 2 мільйонів таких хворих. Який саме фактор викликає хворобу, до кінця не встановлено, хоча існує багато теорій її походження. Про те, як же розпізнати хворобу якомога раніше й що можна їй протиставити, ми попросили розповісти фахівця - доктора медичних наук, професора Тетяну Іванівну Негрич.


Як правильно харчуватися навесні

— 9 березня 2017 —

Весняні нездужання й застуди пов'язані з безліччю причин: холод на вулиці, нестача свіжого повітря й короткий світловий день, зниження рухової активності й особливості зимового харчування. До початку березня більшість людей почувають себе не найкращим чином, а отут ще погода міняється майже не щодня, як і настрій. Утомленому організму не вистачає сил для опору численним бактеріям і вірусам – так і починаються сезонні епідемії. Змінити зовнішні обставини, на кшталт клімату та погоди, чи навряд удасться, але скорегувати раціон так, щоб їжа підтримувала сили й давала енергію, може практично будь-яка людина. Про те, як це зробити нам розповів фахівець  - лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук Оксана Миколаївна Герасименко.


Весняні захворювання

— 2 березня 2017 —

З першим теплом легко можна стати жертвою одного з весняних захворювань. У березні медики відзначають сезонний ріст захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями, збільшується кількість звертань, пов'язаних з авітамінозом, тривожними розладами, загостреннями хронічних захворювань органів травлення, весняним катаром, вірусними поразками шкіри та запальними захворюваннями сечостатевої системи. Сплеск цих захворювань пояснюється, у першу чергу, сезонною перебудовою організму й деякими зовнішніми факторами. Втім докладніше про весняні недуги ми попросили розповісти фахівця в області сімейної медицини - доцента, кандидата медичних наук Ірину Володимирівну Шалько.


Як перебороти наслідки бронхіту та пневмонії

— 23 лютого 2017 —

Пневмонія належить до гострих респіраторних захворювань, протікає вона досить важко, вимагає ретельного лікування та постійного лікарського контролю. В іншому випадку перебіг хвороби може виявити себе непередбачено, а наслідки пневмонії будуть  найважчими.


Що таке ожиріння?

— 16 лютого 2017 —

Статистика стверджує, що в сучасних високорозвинених країнах від значного надлишку жирової тканини страждає 6-8 відсотків жителів, а від помірного її надлишку - 20-30 відсотків. До всіх незручностей, як відомо, ожиріння чревате розвитком різних захворювань. Що ж таке ожиріння і як з ним боротися? На це питання ми попросили відповісти фахівця - кандидата медичних наук Людмилу Володимирівну Лозу.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс