Коментар фахівця

Ботулізм - це небезпечно!

— 22 серпня 2020 —

Усім відомо, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. Що ж спричиняє захворювання? Як його лікують? Чи можна вберегтися від недуги? На ці питання нам надав відповіді фахівець — лікар–інфекціоніст Григорій Павлович СИНЬКО.


Кон’юнктивіт - захворювання, яке активізується у літній період

— 24 липня 2020 —

Спекотні літні дні часто провокують розвиток різноманітних захворювань. Більшість людей вважають, що захворювання (особливо вірусні) зустрічаються тільки восени і взимку, а значить, можна сидіти склавши руки і насолоджуватися сонячними днями. Така думка геть хибна, адже навіть у літній сезон, коли організм отримує більше вітамінів, він схильний до ураження так званими літніми захворюваннями. Одним з них є кон’юнктивіт. Про те, як не захворіти кон’юктивітом і як лікуватися, якщо вже він вам зустрівся на шляху, ми розпитали фахівця - лікаря-офтальмолога Георгія Васильовича Рязанова.


Чому турбують улітку вуха?

— 23 липня 2020 —

Літо обіцяє нам радощі відпусток, мандрівок, різних розваг. У цей час ми прагнемо оздоровитися, отримати заряд бадьорості й наснаги на цілий рік. Утім часом із нами стається таке, що може усе зіпсувати. Вилазять раптово всілякі недуги – непередбачені, недоліковані, а часом й приховані. Про це ми й поговорили із фахівцем – отоларингологом Глібом Сергійовичем КОЛЕСНИКОВИМ.


Надмірна пітливість: небезпечні ознаки

— 15 липня 2020 —

Потовиділення є природним процесом. Разом з тим, через неприємний запах і сліди на одязі він псує життя багатьом людям. Проблема дається взнаки особливо у літній період, коли спекотна погода посилює виділення поту. Ми вирішили розібратися, чому без потовиділення організм людини не зможе вижити, і як зрозуміти, коли цей процес порушується? Допомогти нам у цьому погодився фахівець - лікар-ендокринолог Георгій Сергійович СТОЯН.


Як не застудитися у спеку

— 3 липня 2020 —

Що може бути образливіше, ніж застудитися під час відпустки? Здавалося б, літо асоціюється у нас із теплом і морем і в таких умовах захворіти нереально. Втім застуда чекає не тільки у холод, але і після походу на пляж або чергової порції улюбленого морозива. Варто посидіти в кімнаті із кондиціонером, і підвищення температури не змусить себе довго чекати. Чому ж так відбувається? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-терапевта Андрія Семеновича ГУДЗІЯ.


Чим спека для нас небезпечна?

— 28 червня 2020 —

Ось і літо прийшло. Нарешті спекотне сонце нас зігріває і часом неабияк. У цьому році ми довго чекали на теплу погоду і тепер можемо насолоджуватися нею сповна. Але чи таке дружелюбне у спеку безхмарне небо над головою? У чому ж небезпека спекотних днів і велику кількість сонячного тепла? Як уникнути різних літніх, так би мовити, ризиків? Як поводитись на пляжі, скільки слід нам засмагати? Про все це ми розпитали фахівця - лікаря-гігієніста Євгенію Марківну СЄДИХ.


Хвороби брудних рук

— 25 червня 2020 —

З настанням спекотного літа особливої актуальності набуває проблема кишкових інфекцій. Це всім добре відомі дизентерія і сальмонельоз, черевний тиф, гепатит, харчові токсикоінфекції. А зараження кишковими інфекціями, як правило, відбувається при вживанні забруднених харчових продуктів, води, в яких знаходяться кишкові бактерії. Ці бактерії можна занести в рот і брудними руками. Не випадково кишкові інфекції називають «хворобою брудних рук». А отже, миття рук перед прийомом їжі і після відвідування туалету є важливою необхідністю, оскільки вважається головним способом захисту організму від хвороботворних мікробів. Така нескладна процедура з розряду особистої гігієни допомагає людині вберегтися від багатьох інфекційних захворювань. Від чого ж найчастіше виникають хвороби брудних рук? Як їх лікувати і як уникнути напасті? Про це ми поговорили із фахівцем - лікарем-інфекціоністом Сергієм Петровичем ГУЛЬКОМ.


Обережно! Кліщі!

— 11 червня 2020 —

Як твердять експерти, навесні розпочинається сезон активності кліщів. Зазвичай, він триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні, втім і серед літа також можна наразитися на неприємності. Кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду.  Саме тому під час роботи на дачах, на присадибних ділянках, прогулянок лісом та на відпочинку на природі, необхідно пам’ятати про небезпечних переносників інфекційних хвороб, насамперед кліщів. Як же він виглядає, цей шкідливий кліщ? Які саме загрози несуть ці створіння? Як захиститись від їхнього нападу? Про це ми розпитали фахівця – лікаря-інфекціоніста Петра Васильовича СОКИРКА.


Алергія на літо. Як виникає і що з нею робити?

— 29 травня 2020 —

Статистика, яка знає все, стверджує, що за минуле десятиліття кількість людей, які страждають від алергії, збільшилася у світі на 20 відсотків. Ще загальновідомо, що симптоми літньої алергії частіше обумовлені підвищеною чутливістю до пилкових алергенів. Літо - пора, коли найбільш яскраво проявляється сезонна алергія на пилок рослин, ягоди, фрукти. Які ще види алергії бувають, як вести себе при появі симптомів, коли пора йти до лікаря? На запитання читачів нам відповіла лікар-алерголог Галина Петрівна КРУПКО.


Депресія: причини захворювання, симптоми й лікування

— 25 травня 2020 —

Як стверджують медичні довідники, депресія - психічний розлад, який часто проявляється через поганий настрій, нездатність радіти життю (стан туги, відчаю і безвиході), порушення мислення і загальмованість у рухах.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс