Коментар фахівця

Печія докучає, що слід робити?

— 20 травня 2020 —

Мало хто сприймає печію як серйозну недугу, адже щоб її позбутися достатньо всього лише прийняти таблетку з телевізора. Насправді ж печія може бути першим тривожним симптомом небезпечного захворювання. Якого саме? Про це ми розпитали гастроентеролога вищої категорії Григорія Михайловича КАРПЕНКА.


Сколіоз - хвороба росту

— 8 травня 2020 —

Що ж таке сколіоз? Медичні довідники стверджують «Сколіоз - S або C подібної форми викривлення хребта. Виникає у дитячому або підлітковому віці і може призвести до серйозних ускладнень з боку серцево-судинної та травної систем, органів дихання». Отже, не варто нехтувати порадами «тримати спину рівно», бо викривлення хребта здатне спричинити численні проблеми. Якими ж є причини і симптоми сколіозу? Як проводиться лікування сколіозу? Як запобігти його виникненню? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-ортопеда Галину Федорівну ЗАЙЦЕВУ.


Що таке весняний авітаміноз і як з ним боротися?

— 1 травня 2020 —

У весняну пору нашому організму вкрай потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію. Звісно, і взимку вітамінні овочі та фрукти є на прилавках магазинів, однак їхнє вживання зведено до мінімуму, не лише через ціну, а й через засторогу щодо вмісту хімічних речовин, які застосовуються при вирощуванні тепличної продукції. Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю. Як проявляється авітаміноз та що з ним робити? Який обрати спосіб поведінки і харчування, щоб подолати його якомога швидше? На ці питання відповів нам фахівець – Іван Сидорович ТЛУМАК, лікар–дієтолог.


Як запобігти деменції та зберегти добру пам’ять

— 24 квітня 2020 —

Усім нам відомо, що з віком зростає ймовірність забувати про деякі речі. Десь у 10-20 відсотків людей, яким за 70 років, стаються порушення пам’яті та логічного мислення, зміна особистості внаслідок хвороби чи пошкодження мозку. Але цьому можна певною мірою запобігти. Принаймні так стверджують фахівці. До одного з них - лікаря вищої категорії Сидора Вікторовича Грицюти ми і звернулися по допомогу, щоб розібратися із проблемою.


Зоонозні інфекції. Як їм протистояти?

— 18 квітня 2020 —

Припущення вчених, що спалах коронавірусу у Китаї міг поширитися від кажанів до людини через нелегальний продаж панголінів, нині не знаходить підтвердження. Однак зоонозні інфекції ні-ні та й нагадають про себе. Що ж це за хвороби і як від них уберегтися? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-інфекціоніста Сергія Васильовича КОРЗУНА.


Блефарит - що, звідки і як бути?

— 11 квітня 2020 —

Такі очні хвороби як кон’юнктивіт або ячмінь знайомі всім, часом з дитинства, адже майже кожен з нас з ними зустрічався. А ось блефарит на ім’я мало хто знає, втім запалення країв повік часто докучає і людям у віці, і зовсім молодим. Винна дуже часто недорога процедура по нарощуванню вій. Як свідчить статистика, із ростом популярності нарощування зросла й кількість очних інфекцій. Серед найбільш частих захворювань, викликаних нарощуванням, - блефарит, тобто запалення повік. На думку експертів, це пов’язано зі скупченням бактерій на штучних віях. Причин, що провокують блефарит, звичайно, існує безліч і вони не зводяться до косметичних процедур. Що ж це за хвороба? Як її лікувати? І як уникнути зустрічі з нею? Про це ми поговорили із фахівцем - лікарем-офтальмологом Петром Олексійовичем ГАВРИЛОВИМ.


Хронічне захворювання нирок, як запобігти недузі?

— 3 квітня 2020 —

Хронічна хвороба нирок стала одним із поширених станів, при якому нирки перестають працювати так, як повинні. Вона прогресує з часом, і в деяких випадках нирки можуть повністю відмовити. Проблема хронічної хвороби нирок зазвичай пов’язана зі старінням: приблизно 50 відсотків усіх людей віком за 75 років мають цю недугу, втім і люди віком лише за 40 теж страждають доволі часто. Що ж робити, аби запобігти цій напасті? Про це ми розпитали спеціаліста  -  лікаря-нефролога Петра Андрійовича ВЕРЕМІЄНКА.


Підліткова депресія: чи варто бити на сполох?

— 27 березня 2020 —

Чому дуже важливо вчасно визначити початкові ознаки депресії у підлітка і правильно побудувати свої подальші кроки? Чим небезпечна депресія у цьому віці і чому вона взагалі трапляється? Про це ми розпитали фахівця – лікаря-невролога Сергія Васильовича НЕПРЯДЬКО.


Неправильне харчування – загроза здоров’ю нації

— 12 березня 2020 —

Пам’ятаєте у Райкіна: у вас щось болить? це ви з’їли щось не те! Ми усі щиро сміялися над таким універсальним присудом самозваного лікаря з народу. Утім, власне кажучи, якщо харчуємось неправильно, то тут не до жартів, виявляється! Фахівці стверджують: українці помирають через неправильне харчування. Чому? Який зв’язок між раціоном та інфарктами і як харчуватися правильно? Про це ми розпитали спеціаліста – лікаря-дієтолога Василя Петровича ГРИНЬКА.


Пресбіопія - вікова далекозорість

— 6 березня 2020 —

Усім відомо, що з роками у багатьох людей розвивається вікова далекозорість. Говорячи по-науковому, мова йде про пресбіопію ( «старечий зір». Що ж це за аномалія? У чому її суть? Чи можна здолати недугу? І яка профілактика тут можлива? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-офтальмолога Сергія Вікторовича ГУЛЯЄВА.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс