Коментар фахівця

Грип – небезпечніший за коронавірус?

— 29 лютого 2020 —

Останніх кілька тижнів увесь світ переймається новинами з Китаю – йдеться про коронавірус, що вельми активно поширюється у Піднебесній. Уже підтверджено поодинокі випадки в інших азійських країнах і навіть у Європі. Про цю недугу постійно нагадують і українцям, закликають не піддаватися паніці, чим, знана річ, її лише провокують. Однак фахівці- вірусологи та інфекціоністи – застерігають: поки що наші краяни значно помітніше потерпають від звичних  - грипу та ГРЗ. Приміром, лише протягом тижня з 3 по 9 лютого  маємо 8 летальних випадків через ці недуги. Тож цілком доречно нагадати, як вберегтися від усіх видів вірусів грипу, у тому числі й коронавірусу. Про це ми поспілкувалися із фахівцем – лікарем-інфекціоністом Григорієм Васильовичем БАЛАНОМ.


Варикозна хвороба – міна сповільненої дії

— 27 лютого 2020 —

Із варикозною хворобою нижніх кінцівок стикаються й літні, й зовсім молоді люди. Це - найпоширеніше захворювання периферичних судин. Згідно з епідеміологічними даними, різні форми цього захворювання зустрічаються у 26-28 відсотків жінок і 10-20 відсотків чоловіків працездатного віку. Як перебігає недуга, як лікують хворобу сьогодні? Чи можливо запобігти розвиткові варикозу? Про це ми розпитали фахівця із захворювань вен – лікаря-флеболога Галину Сергіївну СОСНОВСЬКУ.


Розсіяний склероз тепер не такий страшний

— 13 лютого 2020 —

У ЗМІ нещодавно з’явилося повідомлення про те, що на замовлення Міністерства охорони здоров’я України UNDP Ukraine/ПРООН в Україні закупила високоефективний препарат для лікування розсіяного склерозу. Ліки вже поїхали у регіони, стверджує МОЗ. Препарат Фінголімод минулого року було закуплено вперше. Вартість річного курсу лікування становитиме близько 32 тисяч гривень, але ж ще рік тому вартість становила близько 400 тисяч гривень в аптечній мережі. Такого зниження ціни вдалося досягти завдяки тому, що оригінальний препарат втратив патентний захист, й інші виробники отримали можливість виробляти генеричні препарати, стверджує МОЗ України. Наскільки важливий цей крок нашої охорони здоров’я? Наскільки поширений розсіяний склероз в Україні? Як борються медики із цією недугою? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-невропатолога Галину Сергіївну ГОЛИК.


Що треба знати про інсульт

— 7 лютого 2020 —

Інсульт часто називають «судинною катастрофою». Адже й справді, хвороба розвивається несподівано, швидко і часто призводить до вкрай несприятливих наслідків. Жертвами «судинної катастрофи» можуть стати не лише літні, а й активні молоді люди. В  Україні щорічно реєструється понад 100 тисяч інсультів, тому для багатьох сімей це не пустий звук, а реальна проблема, яку доводиться вирішувати. Ми спробуємо з’ясувати, чи може досвідчений лікар встановити діагноз інсульту на підставі огляду, чи треба лікуватись, якщо прояви інсульту швидко минули, наскільки ефективними і безпечними є крапельниці, чи можна після інсульту пити каву, займатись спортом і ходити у сауну.  Про це ми розпитали фахівця – лікаря-невролога Віктора Семеновича ГРИЦЕНКА.


Час лікувати суглоби

— 1 лютого 2020 —

Зима - не найкращий час для наших суглобів. Холод, вітер, дощ та сніг... Загострюється багато хвороб. А утеплення не завжди допомагає. І суглобний біль тут як тут: він знайомий практично кожній дорослій людині.


Як вберегтися від перепадів погоди

— 24 січня 2020 —

Дехто дивується: хіба погода може впливати на стан здоров’я? Фахівці твердять: Може, ще й як. Поганий настрій, болі в суглобах, ломота у тілі, «чавунна» голова, апатія та інші неприємності. Усе це звично списують на погану погоду. І не даремно!


Як лікувати гайморит

— 17 січня 2020 —

«У вас, можливо, гайморит...» - доводиться чути часом пацієнтам із тривалою нав’язливою нежиттю. І кожен раз хворий з надією звертається до отоларинголога: «Може обійдемося без проколів?». Мені теж довелося колись пройти через цю процедуру - мучив нежить і субфебрильна температура. На щастя у гайморових пазухах виявилося чисто. Чи завжди необхідно робити проколи, щоб уточнити діагноз? Що це за недуга з медичної точки зору? Як взагалі лікують гайморит сьогодні? З цими питаннями ми звернулися до фахівця - лікаря-отоларинголога Івана Гавриловича ПИЛИПЕНКА.


Артрит: що робити?

— 10 січня 2020 —

Деякі хвороби у холоди нагадують про себе... Серед них й артрит, а також інші хвороби суглобів. Інфекційний артрит може виникнути як ускладнення простудного захворювання, суглоби вражаються інфекцією при ангіні або грипі. Запалення суглобів також може бути відповіддю на переохолодження або невдале падіння в ожеледицю, застерігають медики. Одне слово, причин може бути багато. А ось, як діяти, якщо ви вже захворіли? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-ревматолога Георгія Васильовича ГУЛЬКО.


Вірус Коксакі: симптоми, лікування і профілактика

— 28 грудня 2019 —

Прийшла зима, а з нею холоди і, звичайно, ГРВІ та простудні захворювання теж. Серед вірусних хвороб зустрічається часом у наших краях і цей - вірус Коксакі. Що слід знати про нього? Чим загрожує? Як потрібно діяти, коли він нападе? 


Гострий апендицит

— 13 грудня 2019 —

Як свідчить медична статистика, гострий апендицит - одне з найпоширеніших гострих хірургічних станів. Загальна захворюваність становить приблизно 86 випадків на 100 тисяч пацієнтів на рік. Кажуть, що першим радянським космонавтам на всякий випадок, щоб на орбіті не трапився напад, профілактично видаляли апендикс - настільки рутинною вважалася апендектомія. Як же визначити апендицит, як лікують недугу сьогодні? Про все це докладно ми розпитали фахівця - лікаря-хірурга Андрія Мироновича ГАЙДУКА.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс