Коментар фахівця

Обережно: ботулізм!

— 27 червня 2017 —

Останнім часом пильна увага широкої громадськості й медичного співтовариства  України прикута до ситуації зі спалахом важкого інфекційного захворювання ботулізму. Протягом останнього місяця в Україні вмерли три людини, а постраждали вже 70. На сьогоднішній день зафіксовані випадки захворювання ботулізмом у Києві й області, у Сумах, Полтавській, Вінницькій, Херсонській, Запорізькій, Львівській, Рівненській областях. Що це за напасть і як їй протистояти, ми попросили розповісти інфекціоніста – доцента, кандидата медичних наук Ольгу Богданівну Ворожбит.


Як уникнути кишкових інфекцій

— 21 червня 2017 —

Усі люблять і чекають літо! Літо це не тільки сезон відпусток, але й час поповнення енергії, відновлення імунітету, можна забути про застуди, гіповітаміноз, удосталь поїсти свіжих фруктів і овочів, у тому числі зі свого городу. Але саме влітку відзначається значний ріст гострих кишкових інфекцій. Відомо, що кишкове отруєння викликає велика група бактерій і вірусів та група токсинів, що ушкоджують шлунково-кишковий тракт. Чому саме влітку ми такі вразливі? На це питання питань ми й попросили відповісти фахівця - кандидата медичних наук, доцента Сергія Валюха.


Набряк ніг у спеку

— 14 червня 2017 —

Набряк ніг - явище не таке вже й унікальне. Причин, через які може з'явитися набряк саме в нижніх кінцівках - багато. Це перша ознака серцевої недостатності, або є проблеми із щитовидною залозою. Але крім цього, набряк може бути спровокований надмірним уживанням рідини, проблемами в роботі нирок, вагітністю, проблемами із судинами, утомою ніг, і, звичайно ж, спекою. Отже, чому набрякають ноги в спеку? Про це ми розпитали фахівця - лікаря-гастроентеролога й терапевта  Наталію Вікторівну ДИННИК.


Загартовування влітку – шлях до здоров'я цілий рік

— 7 червня 2017 —

Хто не знає, що загартовування - прекрасний спосіб зміцнити здоров'я та поліпшити самопочуття? Особливо корисно і приємно це робити влітку під час відпочинку. Головне поставитися до справи серйозно, тобто відкинути пасивний відпочинок із сигаретою в роті, а зайнятися усвідомленим відновленням енергетичного потенціалу організму і його загартовуванням. Як же це зробити правильно, ми й вирішили розпитати кандидата медичних наук Наталю Володимирівну Москвяк.


Сінна лихоманка

— 31 травня 2017 —

Весняний і літній сезони - період полінозів - сезонних алергійних ринітів, що викликає пилок квітучих рослин. Поліноз - захворювання більш відоме як «сінна лихоманка». Оскільки, за даними ВООЗ, у світі страждають цією недугою близько 10 відсотків землян, легко уявити, скільки наших земляків страждають у цей період року. Тому про «сінну лихоманку» і шляхи її подолання ми попросили розповісти фахівця - отоларинголога, кандидата медичних наук Володимира Юрійовича Гаєвського.


Післясвяткова депресія. Як з нею впоратися

— 24 травня 2017 —

Усі ми з нетерпінням чекаємо свят. А коли вони закінчуються, із труднощами повертаємося в робочий ритм, нерідко зазнаючи роздратування, пригніченість, утому, незважаючи на відсутність видимих причин. Це так звана післясвяткова депресія. Вона може тривати від декількох годин до декількох днів і виражатися як у сильній пригніченості, так і, навпаки, у підвищеній нервовій активності. Чому свята можуть стати причиною депресії, і що із цим робити, розповідає к.м.н., лікар-психотерапевт Андрій Шевцов.


Стресові ситуації провокують розвиток панічних атак

— 16 травня 2017 —

Панічні атаки - це не смертельно, але пускати на самоплив їх не можна. Вважає Олена Пономарева - лікар-психотерапевт Клінічного госпіталю на Яузі.


Як боротися з наслідками хіміотерапії

— 10 травня 2017 —

Онкологи й дослідники вивчили фізичний вплив хіміотерапії на мозок й установили, що існують реальні зміни у головному мозоку хворих, які перенесли цю процедуру. Причому деякі хіміотерапевтичні агенти мають потужніший ефект, чим інші. Хоча не всі пацієнти гостро відчувають наслідки хіміотерапії, у більшості з них відзначаються тимчасові складності в запам'ятовуванні осіб або імен людей, їм важко зосередитися на роботі, документах або домашніх справах. Однак існують способи, які допоможуть підтримати таку ж активну роботу мозку, якою вона була до моменту початку лікування раку.


Якщо вас вкусив собака

— 3 травня 2017 —

Експерти радять, якщо вас вкусив собака, перше, що потрібно зробити, це звернутися за медичною допомогою в травмпункт. Неважливо, чи була ця тварина домашньою або бродячою. Безпричинна агресія проявляється тільки у хворих собак, в інших випадках вона мотивована. Чим же небезпечні укуси тварин? Куди звертатися по допомогу? Що зробити, щоб залишитися в живих при нападі хворих тварин? На ці питання ми попросили відповісти фахівця -  доцента, кандидата  медичних наук Ігоря Ігнатійовича Грижака.


Щоб кліщ нам турбот не додав

— 26 квітня 2017 —

Кліщовий енцефаліт – далеко не найпоширеніше вірусне захворювання на території України. Протягом останніх 50 років спостережень випадки цієї хвороби в нашому краї були лише одиничними. Однак враховуючи її підступництво та потенційну небезпеку для життя людини, ми не можемо зневажати цією загрозою. Одним з головних переносників інфекції є іксодовий кліщ. Як же уникнути ризику зараження, чи існує ефективне лікування недуги й у чому полягає профілактика захворювання? Про це ми попросили розповісти фахівця - доцента, кандидата медичних наук Марину Олександрівну Крижанську.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс