Кулінарія

Їжа, що нас зігріє холодною зимою

— 14 січня 2015 —

Зимове меню відрізняється від меню інших сезонів. Один зі способів зігрітися - це їжа, а особливо допомагає зігрітися жирна і гостра їжа.


Еклери з сирно-йогуртовим кремом

— 5 січня 2015 —

Тісто: 3 яйця, 1 склянка води, 1 склянка борошна, 100 г вершкового масла.


Лазанья по-українськи

— 5 січня 2015 —

Гриби свіжі - 500 г (печериці, гливи, білі гриби), масло вершкове - 50 г, приправа для грибів - за смаком, молоко - 200 мл, борошно - 1 ст. л., сир «янтар» - 200 г, цибуля - 1 шт., морква - 1 шт., сир ковбасний копчений - 150 г (можна взяти будь-який твердий сир), фарш змішаний - 500 г, томатна паста - 2 ст. л., рослинна олія - 2 ст. л., сіль, перець чорний мелений - за смаком, перець червоний мелений (паприка) - 0,5 ч. л., мускатний горіх мелений - щіпка, зелень петрушки - 1 ст. л., капуста - 1 качан, сметана - 150 г, зелень кропу - 2 ст. л.


Щедра кутя

— 5 січня 2015 —

Увечері 13 січня господарки готують святкову вечерю, що цього разу називається щедрою кутею. Її починають готувати ще зранку. Це в другий раз протягом зимових святок готують кутю. У цілому їх три: перша - багата кутя - готується в переддень Різдва; друга - щедра - у переддень Василя, а третю кутю - голодну - готують у переддень Водохрещення. Як і на Святвечір, 13 січня на стіл ставлять ритуальні страви: хліб, кутю, узвар, голубці, рибу та вареники з різною начинкою, млинці із салом, пироги. Однак цього разу готують ще й скоромні страви і випікають спеціальні обрядові хліби - «Маланку» і «Василя».


Салат «Ріг достатку»

— 29 грудня 2014 —

Яйце куряче - 1 шт., сир м'який - 30 г, грудинка куряча - 50 г, чорнослив - 6 шт., горіхи волоські - 6 шт., сметана - 2 ст. л., сіль, гірчиця, огірок - 50 г, горіхи кедрові - 5 г, кріп, петрушка.


Шоколадний пиріг із чорносливом

— 29 грудня 2014 —

Тісто: 100 г масла, 200 г борошна, 100 г цукрової пудри, 1 ч. л. какао з великою гіркою, 1 жовток, 1 кав. л. ванільного екстракту, 1 ст. л. рому.
Начинка: 250 г чорносливу, 3 ст. л. амарето.
Ганаш: 220 г шоколаду, 220 г вершків 35%, 1 маленька чашка еспресо, 50 г масла, 1 ст. л. амарето.
Прикраса: 100 г шоколаду, 50 г масла, 8-10 мигдальних горішків.


Апельсинові цукати

— 29 грудня 2014 —

Апельсини - 1,5 кг; цукор - 1,5 кг; цукор для обвалювання готових цукатів - у міру потреби, приблизно 200 г.


Що подавати на стіл у Святий вечір: 12 традиційних пісних страв

— 29 грудня 2014 —

Святвечір - це переддень Різдва, котрий в Україні здавна називають Святий вечір. Саме у Святвечір улаштовують урочисте застілля, ритуал якого є незмінним протягом довгих століть.


Печериці з куркою і сиром

— 24 грудня 2014 —

500 г курячого філе, 60 г фети, 10 великих свіжих печериць, 4 ст. л. сметани, 1 ст. л. борошна, 1/2 скл. здрібненої моцарели, свіжа зелень петрушки, мелений чорний перець, сіль - за смаком, 1 ст. л. рослинної олії.


Листкові палички із шинкою

— 24 грудня 2014 —

250 г листкового дріжджового тіста, 55 г сиров’яленої шинки, 1 яйце.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс