Домашнє морозиво. Особливості приготування

19 червня 2013

Багато кому може здатися, що приготування морозива в домашніх умовах завдання важке та навіть непосильне, потребуюче занадто багато часу й уваги, а результат праці непередбачений. Повірте, це зовсім не так.

Історія морозива нараховує вже більше п'яти тисячоріч, і більшу частину цього часу морозиво готували зовсім не на холодокомбінатах. Крім того,  будь-яка страва, приготовлена своїми руками, виходить набагато смачнішою, якіснішою та кориснішою, ніж та ж страва, куплена в магазині. Сьогодні ми пропонуємо вам разом дізнатися і запам'ятати, як приготувати домашнє морозиво.

Ще за три тисячі років до настання нашої ери в багатих будинках Піднебесної до столу подавали холодні десерти, приготовлені з фруктових соків, змішаних з льодом і снігом. В античні часи Гіппократ рекомендував морозиво як прекрасний засіб, що зміцнює здоров'я. До середини другого тисячоріччя нашої ери морозиво завоювало столи й серця європейських монархів і аристократії, а вже до середини XVII століття морозиво стає доступним більшості жителів великих європейських міст. 

Свої види морозива були й у наших предків. Ще в часи Русі Київської до столу подавали заморожене, а потім дрібно настругане молоко. На Масницю готували своєрідне морозиво із суміші замороженого сиру, сметани, цукру й ізюму. 

Промислове виробництво морозива з'явилося у нас в 30-х роках минулого століття. Але це ніколи не заважало нашим предкам насолоджуватися багатством смаків найрізноманітніших видів домашнього морозива. Багато рецептів і секрети приготування збереглися й до наших днів, злегка змінившись і вдосконалившись з роками.

Яких тільки видів домашнього морозива не існує сьогодні! Фруктові, вершкові й молочні, з різними ароматизаторами й наповнювачами. Шоколадне й ванільне, полуничне й бананове, імбирне й м'ятне, морозиво з мигдалем і фісташками, корицею й кардамоном. Кожний може знайти ласощі на свій смак. І не просто знайти, а приготувати їх своїми руками, узгоджуючись лише із власними перевагами й фантазією.

Для того щоб ваше морозиво вийшло по-справжньому ніжним і повітряним, найкраще скористатися спеціальним пристосуванням для приготування домашнього морозива - електричною мороженицею. Це пристосування постачене спеціальними лопатями, які постійно перемішують морозиво в процесі його готування й заморожування.

Якщо ж ви ще не обзавелися мороженицею, не впадайте у відчай! Напрочуд смачне й м'яке морозиво можна приготувати й без неї. По-перше, ви можете самостійно періодично збивати суміш, що замороджується, за допомогою міксера, хоча такий підхід і зажадає від вас трохи більше часу й уваги. А по-друге, існує кілька перевірених часом секретів, які допоможуть вам зробити ваше морозиво більш м'яким без механічного впливу. Наприклад, достатньо додати 50 г гарного рому або коньяку на 500 мл молочної або вершкової суміші, щоб ваше морозиво вийшло набагато більш ніжним і м'яким. 

Фруктові ж щербети стануть більш м'якими, якщо додати до них трохи ананасового або лимонного соку.

ФРУКТОВИЙ ЛІД

Найпростіше морозиво, улюблене багатьма дітьми й дорослими, це, звичайно ж, фруктовий лід. Приготувати його простіше простого. У невелику каструльку влийте 500 мл апельсинового соку без м'якоті, злегка підігрійте його на водяній бані, додайте 6 ст. ложок цукру й ретельно розмішайте до повного розчинення. Потім додайте 100 мл ананасового соку, ще раз ретельно перемішайте й розлийте суміш у формочки для морозива. Не забудьте вкласти в кожну формочку по одній дерев'яній або пластиковій паличці. Заморожуйте ваше морозиво в морозильній камері протягом 12 годин. Для того щоб готове морозиво було легше дістати з формочки, опустіть її на пару секунд у гарячу воду.

ФРУКТОВІ СОРБЕТИ

Фруктові сорбети настільки ж смачні й освіжаючі, як і прості у готуванні. 

Давайте спробуємо приготувати сорбет з абрикосів! Один кілограм стиглих абрикосів ретельно промийте, видаліть кісточки і наріжте четвертинками. Перекладіть абрикоси в невелику каструльку, додайте одну склянку цукру і залийте водою так, щоб вона лише злегка покривала фрукти. Варіть під кришкою на слабкому вогні протягом 10 хвилин, потім додайте 50 мл апельсинового або абрикосового лікеру й пару крапель мигдальної есенції. Все ретельно перемішайте, остудіть до кімнатної температури і подрібніть блендером до стану однорідного пюре. Готову суміш перекладіть у форму для заморожування і приберіть у морозилку на 30 хвилин. Коли сорбет злегка підморозиться, вийміть його з морозилки і ще раз збийте за допомогою блендера. Потім поверніть сорбет у морозилку до повного заморожування.

ВЕРШКОВЕ МОРОЗИВО

Ніжне, м'яке і таке притягальне вершкове морозиво подобається всім без виключення. А приготувати таке морозиво вдома зовсім не складно! У невелику каструльку влийте 3 скл. жирних вершків, поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Шість яєчних жовтків збийте міксером добіла з 150 г цукру й 1 ч. ложкою ванільної есенції. Улийте жовтки в гарячі вершки, постійно помішуючи їх за допомогою вінчика. Прогрівайте яєчно-вершкову масу на водяній бані або дуже слабкому вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Зніміть з вогню і збивайте міксером протягом 3 хвилин до одержання гладкої й однорідної маси. Готову масу перелийте у форму для заморожування й покладіть у морозилку на 10-12 годин. Збивайте міксером массу, що заморожується, щогодини протягом перших 4-5 годин заморожування або скористайтеся мороженицею.

ФІСТАШКОВЕ МОРОЗИВО

Зовсім не складно приготувати й дуже смачне морозиво з фісташками. За допомогою міксера збийте добіла 3 яєчних жовтки й 100 г цукру, потім додайте 1 скл. молока і збивайте все разом ще 3 хвилини. Окремо збийте в міцну піну 200 мл вершків 33% жирності. З'єднайте збиті вершки й молочну суміш, додайте 150 г здрібнених несолоних фісташок і ретельно перемішайте. Готову суміш перелийте в посуд для заморожування й помістіть в морозилку на 10 годин. Збивайте вашу суміш вінчиком щогодини протягом перших чотирьох годин заморожування. Готове морозиво розкладіть у креманки, полийте розтопленим шоколадом і посипте здрібненими фісташками.

ЛИМОННЕ МОРОЗИВО

Смачним і ніжним виходить нескладне в готуванні лимонне морозиво. За допомогою міксера або вінчика збийте 500 мл вершків, жирністю 33-35%. Не збивайте вершки занадто довго, припиніть збивання відразу ж, як тільки вони почнуть густіти! До збитих вершків додайте одну банку згущеного молока (380 мл), сік одного лимона й 1 ч. ложку здрібненої лимонної цедри. Ретельно все перемішайте за допомогою вінчика, перелийте отриману масу у форму для заморожування і помістіть в морозилку на 10 годин. Кожні 2-3 години збивайте ваше морозиво за допомогою вінчика або виделки. Готове морозиво дістаньте з морозилки за 10-15 хвилин до подачі до столу - це надасть йому додаткову м'якість і ніжність.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13041 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс