Рецепти перших страв. Адаптація до посту

27 березня 2013

.

СУП-ХАРЧО

У 2-3 літри киплячої води насипаємо півсклянки рису. Обсмажуємо 3-4 цибулини, кладемо їх у воду з рисом, лавровий лист, запашний перець (горошинки роздавити).

Через 5 хвилин всипаємо півсклянки товчених волоських горіхів. Ще через невеликий час додаємо півсклянки томатної пасти (у більш класичному варіанті - сливи ткемалі або півсклянки гранатового соку), сушену зелень (базилік, петрушка), червоний перець, трохи кориці, хмелі-сунелі (ключова для смаку супу приправа).

Ще через 5 хвилин можна виключити остаточно, додавши свіжу зелень і здрібнений часник, дати настоятися.

У ще більш адаптованому до української кухні варіанті раніше рису в киплячу воду можна покласти картоплю.

СОЧЕВИЧНА ЮШКА

Сочевицю замочити на пару годин, поставити варити. Почистити і порізати картоплю, додати до сочевиці. Коли картопля буде майже готовою, додати обсмажені в олії моркву й цибулю.

Вдалі добавки та спеції до цього супу: коріандр, чебрець, часник, зелень. Добре сполучається сочевична юшка з соєвим м'ясом (обсмажити разом з цибулею і морквою), томатом, оливками (розсіл від них додається безпосередньо в суп) і соєвим майонезом при подачі.

РОЗСОЛЬНИК

Замочити на кілька годин невелику кількість перлової крупи (не більше півсклянки на стандартну трилітрову каструлю супу). Відварити її злегка. У киплячу воду з перловкою покласти нарізану брусочками картоплю.

Окремо обсмажити цибулю, моркву додати до крупи й картоплі. Пізніше, близько до готовності картоплі покласти нарізані солоні огірки й заправити розсолом (добре перед цим огірки в розсолі трохи потушкувати).

Наприкінці варіння додати здрібнений часник, лавровий лист, сушену або свіжу зелень. Можна подати з соєвим майонезом, якщо такий є.

ОВОЧЕВИЙ СУП

Нарізані соломкою цибулю, петрушку й селеру обсмажити в рослинній олії, залити водою, покласти нарізану моркву, нашинковану капусту й варити на слабкому вогні 20-30 хвилин. Приблизно в середині варіння додати товчений часник, приправи. У самому кінці покласти яблучне пюре або терте яблуко. Подаючи на стіл, посипати суп рубаною зеленню.

2 цибулини, 1 корінь петрушки, селера, 2 ст.ложки рослинної олії, 1 л води, 2 моркви, 1 склянка дрібно нашинкованої капусти (150 г), часточка часнику, 1 лавровий лист, 1/2 чайної ложки кмину, 1 яблуко або 2 ст.ложки яблучного пюре, сіль, зелень.

ГОРОХОВИЙ СУП З ПЕРЛОВОЮ КРУПОЮ

Горох замочити на ніч у холодній воді і, додавши промиту перловку, поставити в цій же воді варитися. Моркву, цибулю і петрушку нарізати маленькими кубиками, обсмажити в олії та з'єднати з горохом, коли він буде наполовину готовим. Посолити й посипати зеленню.

1 л води, 1 склянка гороху, 1 ст.ложка перлової крупи, 1/2 моркви, 1/2 цибулини, 1/2 кореня петрушки, 1 ст.ложка рослинної олії, зелень, сіль.

ПІСНИЙ ГОРОХОВИЙ СУП

З вечора залийте горох холодною водою і залишіть для набрякання.

Приготуйте локшину: пів-склянки борошна треба добре змішати з трьома ложками рослинної олії, додати ложку холодної води, посолити, залишити тісто на годину для набрякання. Тонко розкатане й підсушене тісто наріжте смужками, під-сушіть в духовці.

Зваріть набряклий горох, не зливаючи воду, до напівготовності, додайте підсмажену ріпчасту цибулю, картоплю, нарізану кубиками, локшину, перець, сіль і варіть, поки картопля й локшина не будуть готовими.

Горох - 50 г, картопля - 100 г, цибуля ріпчаста - 20 г, вода - 300 г, олія для обсмажування цибулі - 10 г, зелень петрушки, сіль, перець за смаком.

ПІСНИЙ БОРЩ З КВАСОЛЕЮ

Квасоля - 1 склянка, буряк, середній - 2 шт., картопля, капуста - чверть середнього качана, зелень, лавровий лист, чорний перець горошком, для зажарки: морква - 1 шт., перець болгарський - 1 шт., маслинова олія - 4 ст. л., цибуля, томатна паста - 0,5 скл. + 0,5 скл. води, цукор - за смаком.

Квасолю промити і замочити на ніч. Якщо ви не встигли цього зробити - не страшно, можна варити борщ і з нерозмоченої квасолі. Велику каструлю (5 л) наповнити на 3/4 водою і поставити на конфорку на середній вогонь. Додати квасолю. Як тільки закипить - зменшити вогонь і варити до готовності квасолі.

Поки квасоля вариться, зробимо зажарку. Розігріти сковорідку з маслиновою олією на невеликому вогні. Потремо моркву на дрібну тертку. І відправимо пасируватися на вже розігріту сковороду. Додати дрібно нарізану цибулю. Як тільки цибуля стане прозорою, додати дрібно нарізаний перець. Ще через 3-5 хвилин томатну пасту й воду. Трохи солимо і додаємо цукор за необхідністю. Дати зажарці протушкуватися до готовності овочів під закритою кришкою на повільному вогні.

Тим часом почистити буряк, порізати тоненько соломкою. Додати в киплячий бульйон з квасолею. Додати до бульйону лавровий лист і перець горошком. Дати борщу поваритися після закипання близько 5 хвилин.

Картоплю почистити й порізати невеликими кубиками. Додати в каструлю після буряка. Дати закипіти й поваритися 7-10 хвилин.

Додати в каструлю готову зажарку, тонко нашатковану капусту. Посолити за смаком. Залишити варитися на повільному вогні поки всі овочі не будуть готові. Перед самим відключенням додати в борщ порізану зелень.

Дати борщу постояти, щоб він настоявся - не менше 20-30 хвилин.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6827 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс