Холодні літні супи: топ 5 рецептів

5 червня 2013

У спекотну пору року на зміну гарячим наваристим супам приходять легкі прохолодні холодники, буряківники і гаспачо. Холодні супи - кращий засіб від літньої спеки.

ХОЛОДНИК НА КЕФІРІ  І ГАЗОВАНІЙ ВОДІ

4 середніх картоплини, 4 яйця, 5 огірків, 150 г салямі, 200 г редису, 2 пучки зеленої цибулі, 1 пучок кропу, 1 л кефіру, 900 мл газованої води, сіль, оцет - за смаком, сметана для подачі

Зварити картоплю, остудити, почистити і порізати невеликими кубиками. Яйця зварити вкруту, промити під холодною водою, почистити і подрібнити. Огірки дрібно порізати, 1 огірок і редис потерти на тертці. Салямі порізати невеликими кубиками. Цибулю дрібно порізати, частину посипати сіллю і потовкти. Скласти всі інгредієнти у велику каструлю. Налити холодний кефір. Додати холодну газовану воду. Посолити. Додати оцет за смаком. Перемішати. Остудити.

ХОЛОДНИК НА КВАСІ

300 г зеленої цибулі, 4-5 курячих яєць, 0,5 ч. л. гірчиці, 1,5 л квасу, 500 г огірків, 300 г вареного м'яса або ковбаси, 300 г картоплі, 1 ч. л. хрону, 100 г кропу, сіль, лимонний сік, пір'я часнику, петрушка - за смаком.

Зварити яйця вкруту, картоплю - у мундирі, остудити. Зелену цибулю подрібнити. З варених яєць вийняти жовтки і додати до цибулі, заправити гірчицею. Розтерти все у ступці: цибуля повинна стати м'якою, а жовтки і гірчиця - перетворитися в однорідну масу. 3алити усе квасом. Порізати і додати в холодник кріп. За бажанням можна додати пір'я часнику і петрушку. Почистити варену картоплю, нарізати кубиками і додати в загальну масу. Огірки перед нарізкою можна почистити (якщо шкірочка жорстка або гірчить), потім порізати кубиками. Яєчний білок, що залишився, а також м'ясо (або ковбасу) теж нарізати кубиками. Всі інгредієнти покласти в холодник. Додати лимонний сік Посолити за смаком, додати хрін. За необхідністю долити квас. Перед подачею холодник потрібно остудити в холодильнику.

ГАСПАЧО

5-6 штук дуже стиглих помідорів середнього розміру, 2 солодких перці середнього розміру, 2 зубочки часнику, пара засохлих шматочків білого хліба, 2 скл. томатного соку, 2 ст. л. червоного винного оцту, 2 ст. л. маслинової олії, 1/2 очищеного свіжого огірка, 1 ріпчаста цибулина, 3 гілочки петрушки, сіль, перець за смаком, 3 краплі соусу табаско, лід.

Промити овочі під проточною водою, пробланширувати помідори, видалити шкірку і насіння. Всі інгредієнти, крім помідорів, подрібнити за допомогою блендера в глиняному горщику. Помідори перетерти на тертці, додати до суміші, розмішати ложкою і подавати з льодом.

БУРЯКІВНИК 

Буряк - 1 шт. великий, лимон 1 шт., на одну порцію: огірок - 2 шт., зелена цибуля, яйце - 2 шт., йогурт або сметана - 2 ст. л.

Натираємо буряк на великій тертці, складаємо в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на середній вогонь. Коли суп почне закипати, робимо маленький вогонь, накриваємо кришкою і варимо 10 хв. (до готовності буряка). Виключаємо вогонь, додаємо в суп сік 1 лимона і добре перемішуємо. Залишаємо суп остигати, а потім ставимо його в холодильник на 2-3 години. Перед подачею нарізаємо яйця й огірки кубиками і дрібно ріжемо цибулю. Розкладаємо все по тарілках, наливаємо суп і додаємо ложку кислого йогурту або сметани. 

ХОЛОДНИЙ ​ОГІРКОВИЙ СУП

600 мл кефіру, 2 огірки, 4 шт. редису, 1 часточка часнику, свіжа зелень, цукор, сіль і мелений перець - за смаком. 

Всі овочі і зелень помити. Огірок і редис дуже дрібно нарізати або натерти на тертці. Очищений часник пропустити через прес, зелень подрібнити. Овочі та зелень залити кефіром, додати цукор, посолити і поперчити. Добре перемішати й подавати до столу з підсмаженим хлібом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8639 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс