Коментар фахівця

Дифтерія – небезпечніша за кір

— 19 вересня 2019 —

У 90-ті роки через масову відмову від вакцинацій Україна пережила епідемію дифтерії. Тоді, за даними МОЗ, захворіли 20 тисяч людей, майже 700 померли. І лікарі, і експерти кажуть - в Україні рівень щеплення від дифтерії настільки низький, що епідемія може прийти знову. Наскільки великою є загроза дифтерії, що потрібно знати про цю хворобу і як її попередити. Про це ми розпитали фахівця – лікаря-епідеміолога Галину Федорівну ЩИРИЦЮ.


Як боротися із болем у шиї і плечах?

— 19 вересня 2019 —

Сильний біль у шиї або плечах - проблема, з якою стикаються багато хто з нас. Не обов’язково для цього потрапляти у ДТП або мати аномальні хребці. Неправильна організація робочого місця, малорухлива робота, високі фізичні навантаження - ось звичайні речі, від яких шия починає спочатку порипувати, а потім хворіти. З віком остеохондроз може ускладнюватися, а наявність захворювань внутрішніх органів здатна додати проблем вашій шиї. Чи не краще почати позбавлятися від болю, поки він не став занадто болісним? Про це ми поговорили із фахівцем - лікарем-ортопедом Галиною Василівною ГУДЗЮК.


Кір не дає спокою

— 5 вересня 2019 —

Кір не дає спокою Україні. У серпні кількість випадків захворювання знову зростає. Показово, що ця дитяча хвороба вражає і багатьох дорослих людей. Самому колись випало перехворіти на кір у віці цілком зрілому. Спогади не з приємних. Але, хоч кір – не Ебола, слава тобі господи, все ж трапляються у нас і летальні випадки від нього. Прикро. Здавалося б, слід лише зробити вчасно щеплення КПК (кір, паротит, краснуха) і живи собі спокійно. На жаль, упереджене ставлення багатьох українців до вакцинації призвело до відсутності стійкого колективного імунітету. Відомо, що для запобігання поширенню кору потрібно, аби 90 відсотків популяції мали імунітет до нього, що забезпечується саме через вакцинацію. Що ж треба знати кожному про цю недугу? Як лікуватися? У чому полягає профілактика? На ці питання ми попросили відповісти фахівця – лікаря-інфекціоніста Василя Івановича ГРИГОРЕНКА.


Як без проблем повернутися до робочого ритму після літніх канікул

— 24 серпня 2019 —

Літо добігає кінця. Уже час налаштовуватися на початок роботи. Дехто втомлюється від затяжного відпочинку і прагне якнайшвидше розпочати активну діяльність, для когось період адаптації до роботи триває тижнями, протягом яких ми буквально примушуємо свій організм почати працювати. Як «безболісно» «переключити» себе з режиму відпочинку на робочий режим та розпочати роботу із задоволенням? Для отримання корисних порад ми звернулися до психолога вищої категорії Григорія Михайловича СУЛИКА.


Мийте фрукти і овочі - будете здорові!

— 4 серпня 2019 —

У магазинах і на лотках цілий рік можна знайти багато овочів і фруктів. Усе це не тільки привертає увагу, але і зберігає у собі небезпеку. Ми із задоволенням починаємо годувати своїх дітей дарами природи, бо ж знаємо, що у них міститься велика кількість вітамінів. Вітаміни, звичайно, справа хороша, але у гонитві за ними, не варто втрачати голову. Як часто ви спостерігали таку картину - добра мама купує ягоди і прямо на вулиці дозволяє маляті їх з’їсти. Але ж навіть найсмачніші, але немиті ягоди, фрукти й овочі можуть таїти в собі небезпеку. Про те, яку саме небезпеку становлять немиті фрукти та овочі,  ми й розпитали фахівця - лікаря-інфекціоніста Григорія Вікторовича Безулька.


Ячмінь на оці: причини та лікування

— 4 серпня 2019 —

Ячмінь на оці - дуже поширена проблема, особливо влітку, коли багато людей рятуються від спеки, штучно створюючи протяги і включаючи кондиціонери. При перших симптомах виникнення ячменю слід негайно починати лікування. Що ж це за процес? Як правильно лікувати ячмінь? Чи варто довіряти народним методам лікування ячменю? Про це нам розповів фахівець - лікар-окуліст Василь Сергійович Пилипенко.


Лисички зі сметаною, або як не отруїтися грибами?

— 19 липня 2019 —

Хто ж не любить поласувати лисичками зі сметаною? Адже усім відомо, що гриби - натуральний продукт, який може замінити багато корисних харчів. Зараз розпочався сезон збору грибів. Часто отруйні гриби можна сплутати з їстівними, а їх вживання може призвести до отруєння чи навіть смерті. Як правильно збирати гриби і не отруїтися ними? І чи варто взагалі  ризикувати, збираючи в лісі дикорослі гриби? Про це ми поспілкувалися із фахівцем – лікарем-токсикологом Германом Сидоровичем ФАЛЬКОМ.


Щоб щитоподібна залоза здоровою була

— 11 липня 2019 —

Останнім часом в усьому світі спостерігається зростання ендокринних захворювань. Найбільш частими є різні захворювання щитовидної залози, які можуть перебігати гостро або хронічно і в деяких випадках можуть становити загрозу життю пацієнта. До всього варто пам’ятати, що гормони щитоподібної залози діють на всі клітини тіла і впливають на такі процеси як робота серця, інтенсивність обміну речовин, ріст та інтелектуальний розвиток дітей. Як же відбуваються ці процеси та й що робити, аби підтримувати нормальну роботу щитоподібної залози? На ці питання нам відповів фахівець – ендокринолог Гаврило Васильович Фролов.


Тепловий або сонячний удар

— 4 липня 2019 —

З дитинства пам’ятаю картину: стоїмо із мамою у черзі на вулиці, спека страшна, сонце палить і сховатися ніде, аж раптом хтось зойкнув і як в уповільненому кіно дівчинка років 12 падає горілиць на асфальт. Сонячний удар, каже матуся. Що ж це таке? Які ознаки сонячного удару? У чому різниця між тепловим і сонячним ударом? Як уникнути теплового удару? Про це ми вирішили розпитати фахівця – лікаря-терапевта Галину Валентинівну ГУПАЛО.


Полінейропатія - починається з мурашок і закінчується болем

— 22 червня 2019 —

Мало хто чув про полінейропатію, та й не дивно, адже ця недуга не настільки поширена, як грип або карієс. А між тим полінейропатія - одне з найтяжчих неврологічних порушень, яке характеризується множинним ураженням периферичних нервів. Як же проявляється ця хвороба, наскільки сприятливий прогноз, що робити, якщо полінейропатія наздогнала когось із ваших близьких, і чи можна вилікувати це захворювання? Про це ми розпитали фахівця - невропатолога вищої категорії Григорія Васильовича ГУНЬКА.



Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс