Сезонність хронічних захворювань

31 жовтня 2012

До таких захворювань можна віднести респіраторно-вірусні інфекції та загострення хронічних захворювань дихальної системи. Лікарі успішно лікують ці захворювання, але їх набагато легше попередити. З цією метою найкраще проводити профілактику, а якщо хвороба вже почалася, то допомогти організму швидше впоратися з нею.

Допомогти розібратися в цьому питанні ми попросили доктора медичних наук, професора Людмилу Кириченко.

- Сезон зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями припадає на період зміни теплої погоди на холодну (жовтень-листопад). Літні стереотипи у людей до цього часу все ще зберігаються, вони як і раніше продовжують не за погодою легко одягатися. При цьому організм людини не встигає адаптуватися до різких кліматичних змін.

Зниження ж температури повітря приводить до розладу терморегуляції в кінцівках і слизових оболонках дихальних шляхів, особливо у людей незагартованих і тих, хто мало буває на свіжому повітрі.

Інфекціям піддаються особи з хронічними захворюваннями дихальних шляхів або наявністю хронічних вогнищ інфекції в гортані, носових порожнинах і легенях. Такі люди, занедужавши, згодом стають джерелом вірусної інфекції та поширюють хворобу серед оточуючих.

Вхідними воротами інфекції є верхні дихальні шляхи. Вірус вражає епітелій слизових оболонок, де розмножується. Потім він надходить у кров, викликаючи токсичні або токсично-алергійні реакції різних систем і внутрішніх органів людини. Часто вірус сприяє бактеріальним ускладненням.

- У наш час проти переважної більшості вірусів не існує ефективних противірусних засобів. Тому лікування цих хвороб переважно носить симптоматичний характер. Боремося з наслідками?

- Здавна при лікуванні застуди люди вибирали народні засоби і, у першу чергу, - трави. Зокрема, ароматичні.

Для профілактики та лікування респіраторно-вірусних інфекцій, підвищення опірності у дорослих і дітей показане призначення ароматерапії. З цією метою варто застосовувати ефірні олії евкаліпта, м'яти перцевої, лаванди, чебрецю, розмарину, чайного дерева, кориці як монотерапію, так і у вигляді композицій.

- Яким чином варто застосовувати ароматерапію?

- Спосіб застосування ефірних олій може бути різним. Це ароматизація повітря, аромаванни, розтирання та масаж.

Найбільш ефективним способом застосування ефірних олій при ГРЗ є ароматизація повітря. Вдихання ароматизованого повітря викликає в організмі перебудову імунної системи, знімає інтоксикацію, поліпшує загальне самопочуття. Одночасно ефірні олії будуть виконувати бактерицидну, протизапальну, антиоксидантну дію.

Найбільший ефект ароматерапії при респіраторних інфекціях досягається використанням аромалампи. Мінімальна ефективна концентрація ефірної олії в повітрі досягається при її використанні з розрахунку 2 краплі ефірної олії на 5 квадратних метрів площі.

При використанні композицій ефірних олій (не більше 5) доза знижується до 1 краплі на 10 квадратних метрів площі. Час вдихання повітря, що містить ефірні олії, 15-20 хвилин для дорослих і 10 хвилин для дітей 2 рази на день.

Використовувати ефірні олії деревію, кориці, розмарину, лаванди шляхом ароматизації води для прийому ванн рекомендується для профілактики застудних захворювань з розрахунку 5-7 крапель ефірної олії і 10 мл есенції на ванну. Температура води повинна бути не вище 38°С. Час експозиції у середньому становить 10-15 хвилин. Профілактичний курс 5-7 ванн через день.

Всередину ефірні олії приймають на шматочку цукру, запиваючи чаєм, розчинюють у меді або змішують з йогуртом. Дозування залежить від віку та ваги.

Зазвичай для дорослої людини - 2-5 крапель всередину є “м'якою” дозою. Частіше інших при ГРЗ всередину призначають олії розмарину, евкаліпта, монарди, сосни, лаванди.

- А що можна порадити у випадку з хронічним бронхітом?

- Олії розмарину та чебрецю разом зі знеболюючою, імуностимулюючою і антисептичною дією мають відхаркувальний і муколітичний ефект і з успіхом застосовуються при явищах трахеобронхіту.

У момент кризи при високій температурі олія розмарину підтримує серцево-судинну та дихальну системи.

Олія евкаліпта є ефективною при нав'язливому кашлі. Вона при полосканні активно знімає запалення в горлі. При нанесенні на шкіру евкаліптової олії, що розведена функціональною олією, отримаємо жарознижуючу дію.

Олії лаванди та м'яти перцевої поряд з уже перерахованими позитивними властивостями ефірних олій знімають психоемоційні розлади, які можуть мати місце при важких формах респіраторних захворювань, заспокоюють і нормалізують сон.

- Осінь небезпечна також інфарктами, депресіями та виразками...

- Осіння пора сприяє загостренню досить великої кількості хвороб. Крім нежиті та кашлю, нападів астми, часто нагадують про себе і такі хвороби як ішемія серця, гострі напади глаукоми і так далі...

Фахівці пов'язують це з перебудовою біоритмів та їхніми збоями. А ще осінь - це найбільш нестабільний період, коли людина повинна напружувати всі свої сили, щоб пристосуватися до природних умов, які постійно змінюються.

Крім того, у людини восени починають слабшати захисні сили організму. Ближче до зими відчувається недолік вітамінів, адже заздалегідь запастися вітамінами організм не може, навіть якщо влітку він їх одержував у достатній кількості.

- Отже, серцево-судинні хвороби.

- Восени часто відбувається зміна теплових режимів, атмосферного тиску. Розвиваються гіпертонічні кризи, інсульти, інфаркти, частіше трапляються напади стенокардії. Тому особливо уважно за своїм здоров'ям повинні стежити “сердечники”: попереду листопад, що вважається “чемпіоном” з кількості інфарктів міокарда.

На добові ритми впливає скорочення світлового дня. А саме при такому режимі у людини виробляється більшість гормонів: одні досягають свого максимуму вдень, а інші виробляються лише вночі.

Для сердечників найбільш важливими є гормони, які виробляються корою наднирників, - вони тримають тонус судин, ритм серця. Ці гормони повинні вироблятися з 3.00 до 6.00. Якщо ж організм збився з ритму, і в ці години гормонів у кров надходить мало - людині дуже важко прокинутися.

За статистикою, саме на світанок (о 4-5 ранку) - припадає пік раптових смертей через серцеву недостатність.

- А чи легко восени тим, хто страждає від радикуліту?

- Напади можуть спровокувати інфекція, порушення обміну речовин або невдале підняття вантажу.

Але на перше місце медики ставлять нервові розлади та переохолодження, якими багата осінь. Ще однією відомою всім проблемою осіннього сезону є загострення виразкової хвороби шлунка, але ще гірше «веде» себе дванадцятипала кишка.

Виразка, що загострилася восени, значно важче піддається лікуванню навіть сучасними препаратами. Пояснюють це також збоями у біоритмах. Наприклад, восени у таких хворих виробляється набагато менше гастрину та бомбезину, а саме ці гормони деякою мірою захищають слизову оболонку від подразнюючої дії кислоти.

- Ну, а що вже говорити про осінню депресію...

- Зрозуміло, саме з настанням осені у багатьох людей з'являється схильність до поганого настрою. І така сезонна проблема часто приводить до депресії. Причин для цього досить: попереду довга зима, робота, холоди та застуди.

Коли кількість сонячних днів зменшується, в організмі менше виробляється сератоніну (так званого «гормону щастя»), а нервова система перебуває у стані зниження тонусу, це і приводить до депресії.

- Як же уникнути осінніх загострень хвороб?

- При загостренні серцево-судинних захворювань необхідно часто гуляти на свіжому повітрі. Гіпоксія (недолік кисню) провокує інфаркти й інсульти. Необхідний активний спосіб життя. Дуже корисним є, наприклад, плавання. Важливим моментом є харчування. У раціон варто включати якнайбільше овочів і фруктів. Обов'язково вживайте рибу, особливо північних морів, що містить речовину, котра знижує рівень холестерину в крові. Необхідними є й кисломолочні продукти - нежирний сир, йогурт.

Восени бажано провести курс вітамінотерапії, особливо сердечникам. Тих вітамінів, які люди з серцево-судинними захворюваннями отримують з природних джерел, недостатньо. Не забувайте також про часник, адже він нормалізує вплив на ліпідний спектр крові, знижує небезпеку розвитку тромбозу, що особливо важливо для людей похилого віку.

Щоб уникнути депресій, не лінуйтеся в обідню перерву на 20-30 хвилин вийти на вулицю, навіть якщо стоїть похмура погода. У вихідні дні теж намагайтеся побільше гуляти на свіжому повітрі.

Восени забудьте про дієти, адже в організмі відбувається помітна перебудова. І якщо влітку ви вгамовували голод легкою їжею, то зараз хочеться чогось важкого та жирного. Не забороняйте собі такі страви, але і не зловживайте ними.

І ще. У кожної людини є заняття, які приносять задоволення, наприклад, читання книг, зустріч із друзями, походи в кіно або театр. Одним словом, частіше даруйте собі маленькі радості і все буде добре.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8199 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс