Якщо у вашої дитини «сколіоз»...

3 жовтня 2012

На шкільному медичному огляді вашій дитині поставили діагноз “сколіоз”. До чого приводить дане порушення і чи варто негайно починати лікування? Чи такими вже жахливими є наслідки сколіозу, як говорять медики? Про це ми вирішили розпитати Анатолія Івановича Процика, доцента кафедри ортопедії та травматології НМАПО імені П.Л. Шупика.

- Отже, що таке “сколіоз”?

- Сколіоз - це ортопедичне захворювання, що виражається у бічному скривленні хребта.

З кожним роком кількість хворих в Україні збільшується, а винуватий у цьому малорухомий спосіб життя біля екранів комп'ютерів і телевізорів та неправильне харчування.

Вважається, що сколіоз - хвороба дітей, але проблема його дотепер не вирішена, тому з упевненістю можна сказати, що в дорослому житті людина продовжує страждати від нього.

Свідомі дорослі, дивлячись на своїх сидячих біля комп'ютерів дітей, часто нагадують їм: “Сядь прямо!”.

Але, на жаль, підлітки ще погано уявляють собі наслідки неправильного способу життя, результатом якого стає сколіоз. А прогноз зовсім безутішний, адже деформація хребта стає причиною систематичних болів, легеневої та серцевої дисфункції, загострюються вже наявні захворювання внутрішніх органів, з'являються неврологічні прояви.

- Що саме відбувається з хребтом хворого сколіозом?

- Сколіоз - це складна деформація хребта, при якій відбувається бічне скривлення його в площині спини та скручування навколо своєї осі.

Під час активного розвитку дитини за умови малої активності і поганої постави існує значна ймовірність одержати цю докучливу хворобу. Адже навіть при наполегливому лікуванні вже наявного сколіозу позбутися від нього вкрай складно.

Запущений сколіоз небезпечний безповоротними змінами у хребті, деформації можуть привести до виникнення реберного горба, асиметрії таза та порушення розвитку внутрішніх органів. Швидка стомлюваність, скарги на головні та м'язові болі - теж наслідок сколіозу, на яке вчасно не звернули уваги.

Не менш сумно і те, що дитина, батьки якої упустили початкову стадію сколіозу хребта, згодом буде почувати себе у суспільстві струнких і підтягнутих ровесників такою собі “білою вороною”, адже зовнішній вигляд для дівчини або хлопця у певний момент життя починає грати дуже важливу роль.

Але і це ще не все. Виявляється, сколіоз - це не просто ортопедичне захворювання, що впливає на порушення функцій організму, це ще і велика косметична проблема (за статистикою 60 відсотків всіх хворих сколіозом це - жінки) і саме тому він стає психологічною та соціальною проблемою.

- Як же лікувати сколіоз хребта?

- Вважається, що розвиток сколіозу закінчується одночасно із завершенням росту - в 18-20 років, і потім випрямити хребет вже неможливо. Тому у будь-якому разі не можна упускати той момент, коли лікування і одужання ще можливі.

Зазвичай ортопеди призначають дітям носіння спеціального фіксуючого корсета, лікувальну фізкультуру для зміцнення м'язів спини та процедури, що тонізують. Ці заходи при серйозному відношенні до них дитини та її батьків допоможуть у боротьбі зі сколіозом.

В іншому випадку згодом доведеться робити операцію, встановлюючи механічні пристосування, що коректують кривизну хребта.

Питання лікування є дуже складним через те, що вимагає повного контролю не тільки з боку батьків, але і, насамперед, самої дитини.

Дисципліна, вироблена навіть у таких умовах, дуже придасться їй в майбутньому. Маля повинно стежити за своєю поставою і коли стоїть, і коли сидить, і під час ходіння.

Дитині необхідно звикнути до виконання вправ щодня по кілька разів. А знайти необхідні вагомі аргументи, щоб вона змогла перебороти природне небажання працювати, - основне завдання батьків.

Втім, існує ще варіант: замінити нудну фізкультуру на активні заняття спортом (не професійним, зрозуміло). І це повинні бути види спорту, які дають рівномірне навантаження на хребет.

- Що робити, щоб сколіоз не став проблемою для дитини на все життя?

- З самого раннього віку треба пам'ятати про його профілактику. Вже з перших місяців життя батьки повинні піклуватися про правильний розподіл навантаження в опорно-руховому апараті. Що це означає?

Не варто дитину саджати раніше, ніж вона це зробить сама, не можна її увесь час носити на одній і тій же руці, водити за ту саму руку.

Коли маля підросте і вже зуміє само займати себе, йому потрібно підбирати меблі за зростом, забезпечити достатній простір на робочому столі.

Якщо говорити про профілактику сколіозу у дитини, то це також правильна посадка за партою, заняття спортом і загальне формування стереотипів про активний спосіб життя.

Запам'ятайте, для повноцінного розвитку кістяка та м'язової тканини дитина повинна рухатися не менше 4-6 годин на день. Дуже важливим є і раціон харчування, він повинен бути багатим на вітаміни та кальцій. Тому необхідно побільше - молочних продуктів, риби, овочів і фруктів.

Своєчасна профілактика завжди розумніше, ніж тривале лікування потім! І мова не тільки про сколіоз, але і про всі ті проблеми, які він здатний принести організму. Але якщо все-таки сколіоз не минув вашої дитини - якомога швидше звертайтеся за консультацією до лікаря. Адже чим раніше почате усунення проблеми, тим легше ви впораєтеся з нею і будете й надалі жити повноцінно.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8735 Подобається: 2 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс