Тримай ноги в теплі...

24 жовтня 2012

Почався опалювальний сезон. Дуже шкода... що не раніше... Адже я вже занедужав ГРВІ за три дні до його початку! Кривдно. Ось такі справи. Коротше, от вам ще один доказ того, що переохолодження і тепловий дискомфорт дуже навіть небезпечні для здоров'я. Одним словом, зв'язок між похолоданням, особливо різким (як у нашому випадку) очевидний. Так як же бути, друзі: сидіти, склавши руки? Звісно ж, ні! Будемо діяти разом, а за компетентною порадою (щоб не “наплутати” чогось) звернемося до фахівця.

Отже, нам роз'яснює, що і звідки береться, співробітник кафедри епідеміології Львівського медичного університету імені Данила Галицького, кандидат медичних наук Ірина Дмитрівна Байдалка.

- ГРВІ, ГРЗ і грип: яка між ними різниця?

- Термін ГРЗ (гострі респіраторні захворювання) поєднує групу інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів, що передаються повітряно-краплинним шляхом. У тих випадках, коли доведена вірусна природа хвороби, ГРЗ називають ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція). До речі, грип лише окремий випадок ГРВІ, як ми розуміємо. І от, беручи до уваги той факт, що більшість випадків ГРЗ дійсно провокуються вірусними інфекціями, обидва терміни можна вважати практично синонімічними.

Найбільш частими збудниками ГРЗ (ГРВІ) виступають віруси грипу, парагрипу, Рс-інфекція, риновірус, аденовірус. Через спільність їхніх проявів різні форми ГРВІ у побуті звуться застудою.

- Який механізм передачі інфекції?

- Секретів тут немає. Основний шлях - повітряно-краплинний. Джерелом інфекції служить хвора людина (у деяких виняткових випадках - тварини).

- Симптоми хвороби теж добре відомі...

- А ось у цьому за останні роки відбулися деякі кореляції, чи що. Раніше вважалося, що симптоми ГРЗ пов'язані із загальною інтоксикацією організму - температура, розбитість, м'язові болі, нежить, першіння у горлі, осиплість голосу та кашель. Однак тепер можна спостерігати лише окремі симптоми, а не весь комплекс. Так досить часто до інтоксикаційної симптоматики претензій немає, а ось нежить, кашель, болі у горлі - відсутні! Зате частіше ніж раніше зустрічаємо різні ускладнення, як от - шийні лімфатичні вузли різко збільшені, помітне збільшення печінки та селезінки. Як бачимо, хвороба теж не стоїть на місці - і віруси видозмінюються, прагнучи зберегти свої позиції у біосфері.

- Чи вже такою необразливою є ця «болячка»?

- У більшості випадків загрози життю ГРЗ не несе. Однак не варто розслаблюватися, варто знати, що можливі варіанти, а саме - помутніння свідомості, розвиток геморагічної пневмонії, крововиливів у внутрішніх органах, кровотечі з носа, міокардит, поразка периферичних нервів та інше, інше... Також можливий розвиток крупу - сильного звуження гортані, що особливо небезпечне для дітей, адже все може закінчитися удушшям. До всього не виключаємо і розвиток закупорки бронхів, що часто може відбуватися при бронхопневмонії, або загостренні бронхіальної астми.

- Як же нам боротися з ГРЗ за наукою, так сказати?

- Лікування більшості випадків ГРЗ (ГРВІ) проводиться вдома. Основне - боротьба з симптомами хвороби та запобігання розвитку ускладнень. Хворим показаний постільний режим, посилене харчування, рясне питво, інгаляції, процедури, що прогрівають та вітамінотерапія.

При необхідності зниження температури (вище 38 градусів) застосовуються жарознижуючі засоби. У перші дні при сильному сухому кашлі показане застосування протикашлевих препаратів, однак у міру того як кашель стає вологим, для полегшення виділення мокротиння, протикашлеві засоби замінюють на відхаркувальні. У перші дні ефективним засобом лікування є противірусні засоби та інтерферони.

Переконливий лікувальний ефект при лікуванні ГРЗ дають і препарати з групи імуномодуляторів. На відміну від ліків, що містять інтерферони, вони активізують вироблення в організмі людини власних інтерферонів, що більш переважно. Відмінно зарекомендував себе при лікуванні ГРЗ у дітей і дорослих вітчизняний імуномодулятор Деринат. Крім гарної переносимості та високої ефективності, Деринат відрізняється своєю здатністю посилювати дію будь-яких прийнятих разом з ним противірусних засобів (якщо мова йде про ГРВІ) або антибіотиків (при лікуванні ускладнених ГРЗ).

Антибіотики у лікуванні ГРЗ показані тільки у випадку розвитку бактеріальних ускладнень - синусит, отит, пневмонія, бронхіт.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6543 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс