Можливі наслідки токсоплазмозу

10 жовтня 2012

За статистикою, з токсоплазмозом зіштовхується приблизно половина всіх дорослих, хоча більшість із нас про це навіть не здогадується. Але існує ситуація, коли інфекція може привести до ускладнень, а саме коли жінка очікує маля.

У вас є кішка? Якщо так, то, швидше за все, ваш організм вже встиг познайомитися з токсоплазмою - найпростішим мікроорганізмом-паразитом. Саме пухнасті мурлики - головні «господарі» цієї інфекції.

Усередині їхнього кишечнику токсоплазми розмножуються і розвиваються, а потім разом з фекаліями потрапляють назовні: на вовну, у домашній пил, у землю на дачній ділянці та пісок на дитячому майданчику. До речі, переконаним собаківникам не варто вважати, що любов до Шариків і Трезорів страхує їх від хвороби.

Токсоплазми живуть і в організмі собак та багатьох інших тварин, у тому числі корів, овець, птахів. У результаті інфекція може потрапити до людини і через непросмажене м'ясо (особливо баранину і яловичину), погано вимиті овочі та фрукти, а ще некип'ячену воду.

МИРНЕ СПІВІСНУВАННЯ

Після того як в організм проникає інфекція, імунна система виробляє у відповідь захисні речовини - антитіла. Якщо вони присутні в крові, лікарі роблять висновок, що контакт з токсоплазмою вже відбувся. Більше того, залежно від типу цих речовин можна визначити, як давно трапилася ця «зустріч»: антитіла типу G означають, що організм носить у собі інфекцію багато років, а антитіла М - зовсім недовго.

«Співіснування» з токсоплазмою зовсім не означає хворобу; воно може бути цілком мирним. Саме так і відбувається більш ніж у 90% випадків - інфекція нічим не проявляє себе, і виявити її присутність вдається тільки за допомогою аналізу крові.

Правда, зрідка трапляється і по-іншому: токсоплазмоз викликає невелике підвищення температури (близько 37°С), озноб, слабкість, біль у м'язах і суглобах. Оскільки такі симптоми можуть з'явитися у найрізноманітніших випадках, запідозрити винуватцем проблеми саме токсоплазмоз досить складно, ось чому хвороба найчастіше так і залишається невиявленою.

Токсоплазмозом можна захворіти тільки один раз. От чому, якщо жінка перенесла цю інфекцію під час першої вагітності і вирішила стати мамою знову, із другою дитиною така ситуація вже не повториться.

Серйозні труднощі (як говорять лікарі, гострий токсоплазмоз) виникають дуже рідко, приблизно у 0,2-0,3% випадків і вражають людей з ослабленим імунітетом. Інфекція проявляє себе, наприклад, високою температурою, головним болем, блювотою, висипкою.

НА ПАМ'ЯТЬ ВІД МУРЗИКА

Вважається, що «котяча інфекція» небезпечніша всього для майбутньої мами, причому тільки в тому випадку, якщо жінка вперше занедужує токсоплазмозом саме чекаючи маля.

Коли зараження відбувається в I триместрі, є ризик, що вагітність перерветься. Якщо ж неприємна зустріч трапляється в II або III триместрі, організм реагує на неї вже не так гостро. Маля продовжує рости, але інфекція може позначитися на його здоров'ї: наприклад, викликати порушення нервової системи, хвороби серця та печінки.

Найбільш серйозне з можливих наслідків токсоплазмозу - запалення внутрішньої оболонки ока і судин сітківки, що часто приводить до проблем із зором.

На щастя, такі проблеми виникають далеко не завжди. Якщо у майбутньої мами все в порядку з імунітетом, а плацента надійно захищає маля, велика ймовірність, що паразити взагалі до нього не доберуться. Навіть коли майбутні мами переносять гострий токсоплазмоз, інфекція вражає їхніх малят тільки у 30% випадків.

Проте точно пророчити результат подій непросто, тому лікарі намагаються зробити все можливе, щоб вчасно запобігти проблемі.

Якщо жінка занедужала токсоплазмозом у найбільш відповідальний період - в I триместрі вагітності, коли організм маляти тільки формується і є ризик, що інфекція порушить його розвиток, лікарі можуть запропонувати майбутній мамі перервати вагітність.

Аргументи фахівців повинні бути дуже серйозними, адже сам по собі токсоплазмоз не обов'язкова підстава для такого кроку (у відмінність, наприклад, від краснухи). Ось чому в цій непростій ситуації майбутній мамі краще не обмежуватися думкою гінеколога, а обов'язково проконсультуватися з лікарем-інфекціоністом (бажано з тим, що займається проблемами вагітних).

ЗАХИСТ ДЛЯ МАЛЮКА

Аналіз крові на токсоплазмоз входить до числа найперших аналізів, які виконують всім майбутнім мамам разом з перевіркою на інші найбільш небезпечні для дитини інфекції: краснуху, герпес і цитомегаловірус.

Якщо з'ясується, що в крові жінки присутні антитіла G, вона зможе зітхнути з полегшенням. Це значить, що контакт з інфекцією відбувся давно і дитині ніщо не загрожує. У випадку, якщо лікарі виявлять, що антитіл немає, майбутній мамі доведеться бути дуже обережною, щоб не заразитися протягом вагітності, і насамперед - обмежити своє спілкування з кішками і собаками.

Підступництво токсоплазми в тому, що, навіть підхопивши інфекцію, майбутня мама навряд чи відчує у себе якісь зміни. Тому, щоб вчасно виявити проблему, кожні 3 місяці жінці будуть робити спеціальний аналіз крові.

На УЗД фахівці будуть уважно вивчати внутрішні органи дитини. Якщо у малюка помітять якісь істотні порушення, йому можуть провести аналіз крові з пуповини - кордоцентез. Це складне дослідження роблять після 23-го тижня вагітності, щоб зрозуміти, наскільки вплинула інфекція на стан маляти.

ТОКСОПЛАЗМОЗ: ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ МАМ

• Якщо у вас є кішка або собака, намагайтеся стримувати ніжність до свого улюбленця: не цілуйте і не тискайте його; доручіть прибирання котячого туалету кому-небудь із домашніх.

• Відмовтеся від спілкування з незнайомими тваринами, особливо бездомними.

• Старанно мийте овочі та фрукти.

• Не їжте делікатеси з сирого або в’яленого м'яса - такі, як карпаччо.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8274 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс