Здоров'я дитини в школі: як його зберегти?

29 серпня 2012

На жаль, при всій нашій любові до дітей і турботи про їхнє здоров'я, ми вже в перший клас приводимо до 30 відсотків хворих дітей, а до десятого класу залишається лише 10 відсотків цілком здорових дітей! У чому ж справа?

Ми, звичайно ж, не можемо повністю захистити їх від контакту з мікробами. Адже школа з її великою кількістю тісно контактуючих між собою дітей є основним джерелом більшості застудних і інфекційних захворювань, якими протягом навчального року «благополучно» заражаються і хворіють діти. Ось тому питання здоров'я дітей у школі залишаються актуальними вже не один рік. Чому діти часто хворіють у школі? Які основні причини їхніх хвороб? Як зберегти здоров'я дитини в школі?

Про це ми розпитали доцента кафедри гігієни дітей і підлітків НМАПО імені П. Л. Шупика Ірину Михайлівну Хоменко.

- Ні загартовуванням, ні зарядкою, ні здоровим способом життя не можна запобігти дитячим хворобам на всі сто відсотків.

Кожна дитина зустрічається у своєму житті (особливо в школі) з величезною кількістю мікробів. І доти, поки до більшості з них в організмі маляти не буде вироблений імунітет, інфекційні хвороби, на жаль, - неминучість.

Але і тоді завжди залишається велика ймовірність того, що знайдеться мікроб, захисту від якого у дитини немає. Тому діти часто хворіють.

- Які саме інфекції найбільше часто вражають школярів?

- Це - ГРЗ, грип, стрептококова ангіна, вітрянка, краснуха, педикульоз (особливо у початковій школі), кон’юнктивіт.

Загальний життєвий тонус дитини, а також загальний рівень її здоров'я багато в чому визначаються рівнем енерговитрат і навантаженням на всі основні системи.

Але звичайна дитина в школі більшу частину часу перебуває у стані стресу (невропатологи стверджують, що двійка, поставлена ручкою червоного кольору, еквівалентна серцевому нападу!). Школяр постійно відчуває величезне навантаження на свою нервову систему і на організм у цілому.

Щоденні стреси, пов'язані з поганими оцінками, завданнями додому, контрольними, опитуваннями і часто з непідготовленістю до школи (у першокласників) викликають неврози, перевтоми, проблеми із хребтом, короткозорість, гастрит, хронічні респіраторні захворювання. І цей список можна продовжувати ще дуже довго.

- Так чому ж багато батьків роблять основний наголос на навчання, забуваючи про здоров'я дитини? І хіба маля, замучене постійними хворобами, може вчитися на «відмінно»?

- Здоров'я - це не просто відсутність хвороб, це - стан повного душевного, фізичного і соціального благополуччя. Саме тому мені хотілося б виділити основні причини шкільних хвороб. Це: невідповідність шкільних програм віковим і функціональним особливостям дітей; недотримання елементарних гігієніч-них вимог; надмірна інтенсифікація (прискорений темп і збільшений обсяг навантаження) навчального процесу; невиправдано ранній старт дошкільної освіти; недостатня поінформованість вчителів у питаннях охорони здоров'я дітей; недостатня грамотність батьків у таких важливих питаннях, як формування, збереження та зміцнення здоров'я дітей.

- Як же тоді зберегти здоров'я дитини у школі?

- Так, ми не можемо сховати свою дитину від шкідливих бактерій, але ми можемо навчити її уникати за можливістю контакту з ними! І для цього потрібно всього нічого. Насамперед - повноцінний 9-ти годинний сон, що може творити дива і зробити імунітет дитини міцним і стійким.

Діти з постійним дефіцитом сну частіше хворіють, гірше розвиваються фізично і розумово, частіше мають несприятливі реакції на щеплення. А чого варті телевізори та комп'ютери, що знаходяться у їхніх спальнях!

Здорове харчування. Годуйте дитину повноцінним здоровим сніданком, якщо хочете, щоб вона добре вчилася, була активною на уроках, більш уважною у виконанні різних завдань і навіть більш слухняною. Не потрібно недооцінювати сніданки! Адже вітаміни, засвоєні з ними, стимулюють імунітет дитини і значно підвищують її опірність застудним захворюванням.

Тепер про гігієну. Банальне миття рук, полоскання ротової та носової порожнини допоможуть позбутися від шкідливих бактерій. Але робити все це потрібно правильно: щоб вимити руки, їх варто милити не менше 20-30 секунд.

Навчіть свою дитину мити руки з милом після вулиці, перед їжею, після користування туалетом. Забезпечте її вологими антибактеріальними серветками (благо цивілізації), щоб вона могла протерти ними руки в школі при необхідності.

І, звичайно ж, заняття фізкультурою. Всі без винятку розуміють, як важливо займатися спортом, робити зарядку, вести активний спосіб життя і загартовувати свій організм, але робити це, саме собою, лінь.

Як підсумок - малорухомий спосіб життя стає нормою існування для дітей і дорослих. І навіть якщо дитина в силу своєї активності рухається досить багато, її рухи одноманітні та навантажують не всі групи м'язів.

У результаті: проблеми зі здоров'ям, стійкі труднощі в навчанні (проблема концентрації уваги та пам'яті, проблема запам'ятовування матеріалу і посидючості на уроках, острах відповіді біля дошки).

Але ж дитині достатньо усього 10 хвилин активно порухатися (зарядка, танці, біг), щоб результат не змусив себе чекати. Робіть вправи разом з нею, допомагайте їй та схвалюйте - для неї це важливо.

- Часто бачимо, що шкільний рюкзак або ранець несуть першокласникам дідусі-бабусі. Що це - зайве чадолюбство або підручники-зошити непід'ємні для малят?

- Забитий під зав’язку підручниками та зошитами шкільний ранець, рюкзак або портфель змушує страждати в першу чергу хребет школяра.

Запам'ятайте, вага ранця повинна бути не більше 10-15 відсотків ваги дитини. Тобто, якщо школяр важить 30 кг, то його портфель повинен бути не важче 3-4 кілограмів.

Все це разом із щепленнями, комплексами вітамінів, своєчасними відвідуваннями лікарів-фахівців (окуліст, педіатр, хірург і т.д.), постійним тісним контактом зі школою (медсестра, психолог, класний керівник) збереже здоров'я дитини в школі надовго.

І найголовніше: виховуйте свою дитину у дусі любові та поваги до свого здоров'я, подавайте їй гідний приклад.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7708 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс