Дисбактеріоз - не хвороба, а супутній стан інших недуг

12 вересня 2012

Термін «дисбактеріоз» на сьогоднішній день є надзвичайно розповсюдженим як серед лікарів, так і серед пацієнтів. Приблизно 70% населення світу хворіють на дисбактеріоз.

Для лікування хворих з дисбактеріозом існує безліч недешевих препаратів і народних рецептів. Однак діагноз «дисбактеріоз» ставиться абсолютно безпідставно - у міжнародному класифікаторі захворювань людини такого діагнозу немає, тому що це не хвороба, а супутній стан, що супроводжує інші захворювання, розповідає лікар-педіатр кандидат медичних наук Марина Комісарова.

Дисбактеріоз часто називають проблемою століття. Але в дійсності проблемою століття є повальне зниження імунітету у значної частини населення - звідси часта захворюваність, що, у свою чергу, є причиною розвитку дисбактеріозу.

Наприклад, у дитини з ферментопатією у результаті порушення поглинання деяких речовин у кишечнику з'являється ураження слизової оболонки шлунка (дисбактеріоз). Часто у подібних випадках ставлять діагноз «дисбактеріоз» і дитину починають лікувати дорогими препаратами. У дійсності ж лікувати потрібно від ферментопатії.

Отже, дисбактеріоз розвивається через будь-які захворювання (частіше травного тракту) і в результаті їхнього лікування (антибіотикотерапії тощо).

У народі відомий тільки дисбактеріоз кишечнику, однак, у дійсності це зміна нормальної мікрофлори будь-яких слизових оболонок і шкіри. Ці зміни викликають бактерії або гриби.

Від якого б захворювання людина не страждала, у неї обов'язково змінюється мікрофлора, тобто з'являється дисбактеріоз. Сам по собі дисбактеріоз ніколи не виникає.

Підтримання мікрофлори організму дитини у нормальному стані є надзвичайно важливим завданням. Це сприяє якісному перетравленню їжі, регулює обмін речовин, синтезує необхідні вітаміни та незамінні амінокислоти, формує імунітет, знешкоджує токсичні речовини тощо.

Порушення нормальної мікрофлори відбувається в результаті однієї або декількох причин.

Гострі захворювання або загострення хронічних завжди викликають зміну мікрофлори організму. Діти, особливо раннього віку, схильні до вірусних захворювань і хвороб травного тракту.

Лікування антибіотиками, які знешкоджують не тільки патогенні мікроорганізми, але і корисні бактерії, також викликає дисбактеріоз.

Порушення мікрофлори частіше спостерігається у дітей з діатезами, і у тих, які часто хворіють.

У більшості таких дітей виникає дисбактеріоз кишечнику та верхніх дихальних шляхів різного ступеня виразності.

У випадку порушення харчування, зокрема, зловживання солодощами та рафінованою їжею, організм не забезпечується достатньою кількістю клітковини, що необхідна для нормального функціонування травного тракту.

Порушення звичайного способу життя, перевтома, часті стреси також можуть стати причиною дисбактеріозу.

Стан мікрофлори організму людини змінюється залежно від сезону та клімату. У медицині навіть є термін «діарея мандрівників» - зміна мікрофлори у результаті зміни клімату, температури та вологості повітря, якості питної води тощо.

Дисбактеріоз має чотири ступені виразності.

І - має прихований хід - ніяких клінічних ознак не спостерігається.

ІІ - початкова фаза. З'являються зміни непостійного характеру: у дитини знижений апетит, іноді нудота, можуть бути запори.

ІІІ - фаза агресії або звичний для всіх дисбактеріоз. На цьому етапі зміни у кишечнику стають досить помітними - здуття живота, діарея, регулярний біль у животі, нестійкі спорожнювання - запори чергуються із проносом, зміна калу. У малюка погіршується самопочуття, він стає млявим і вибагливим.

ІV - зміни мікрофлори торкаються не тільки травного тракту, але і усього організму. Така форма дисбактеріозу супроводжується гіпотрофією, анемією, пневмонією, гіповітамінозом, може розвинутися інфекційно-токсичний шок.

ПРОФІЛАКТИКА ДИСБАКТЕРІОЗУ

- Лікування хронічних захворювань і гострих станів.

- Реабілітація та оздоровлення дітей з діатезами, регулярне спостереження у фахівця.

- Правильне харчування із застосуванням продуктів, збагачених волокнами, тобто клітковиною, що стимулює ріст біфідофлори, - фрукти, овочі.

- Дітям середнього та старшого віку корисно їсти часник, цибулю, хрін, які містять фітонциди, що придушують патогенну флору.

- Їжа маляти повинна бути максимально вітамінізованою.

- Грудне молоко виконує дві найважливіші функції: з одного боку, стимулює ріст біфідофлори, що є фізіологічною, а з іншого, - завдяки спеціальному комплексу, придушує ріст патогенів, які можуть потрапити в організм маляти через соску, дихання тощо. Грудне молоко - дуже необхідне для розвитку здорової дитини.

Лікування дисбактеріозу завжди варто починати з лікування основного захворювання. У нормі після цього дисбактеріоз теж зникає. Зазвичай організм сам намагається нормалізувати мікробіоциноз (нормальний стан мікрофлори та тканин кишечнику). Якщо цього не відбувається, це може свідчити про імунодефіцит.

Якщо ж дисбактеріоз є наслідком хронічного захворювання, лікування полягає в дієтотерапії та вживанні певних препаратів.

На деяких пунктах дієтотерапії варто зупинитися докладніше. У випадку бродильної диспепсії у раціоні обмежують вуглеводи, у випадку гнильних процесів - білкові продукти.

Для профілактики та лікування дисбактеріозу спеціально застосовують так звані функціональні продукти харчування, виготовлені на основі про- і пребіотиків.

Пробіотики - живі молочнокислі бактерії (біфідо-, лактобактерії або дріжджі), які належать до нормальних «мешканців» кишечнику здорової людини.

Пробіотики не вважаються лікарськими препаратами, це харчові продукти, які позитивно впливають на здоров'я людей. Вони входять до складу йогуртів та інших молочнокислих продуктів таких, як симбівіт, актимель.

До пребіотиків належать інгредієнти їжі, які не перетравлюються і активують ріст деяких бактерій товстого кишечнику. Пребіотики містяться у молочних продуктах, кукурудзяних пластівцях, крупах, хлібі, ріпчастій цибулі, цикорії, часнику, квасолі, горосі, артишоку, бананах.

Особливе значення про- і пребіотики мають для розвитку дітей. Якщо маля з певних причин не одержує грудного вигодовування, у нього обов'язково буде дисбактеріоз. У такої дитини менше захисних факторів у кишечнику, до того ж штучне вигодовування перенапружує систему травлення. Тому мамам рекомендують, як можна довше годувати дитину грудьми. Якщо ж це неможливо, то їй потрібні адаптовані молочні суміші, збагачені пробіотиками.

У жодному разі дисбактеріоз не можна лікувати антибіотиками. Зараз є безліч сучасних ефективних препаратів для нормалізації біоценозу кишечнику, поновлення процесів травлення та усмоктування тощо.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6655 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс