Гіпертонікам відшкодують вартість ліків за рецептом а аптекам - за реєстром

17 жовтня 2012

Про це під час відеоконференції в Кабінеті Міністрів з питань реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на ліки для хворих гіпертонією проінформував директор департаменту економіки та ресурсного забезпечення Мінздраву України Володимир Дуда.

«Пацієнти в установі охорони здоров'я будь-якого відомчого підпорядкування повинні отримати рецепт на ліки і оплатити в аптеці різницю між фактичною роздрібною та референтною ціною. Аптека після відпуску ліків щомісяця до 5 числа повинна сформувати реєстр відпущених лікарських засобів, а управління охорони здоров’я після перевірки зазначеної в реєстрі інформації здійснять відшкодування суб'єктові господарювання протягом 30 днів від дня його одержання», - сказав Дуда.

Він повідомив, що розроблений Мінздравом Порядок часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою вже погоджений з відповідними міністерствами і зараз знаходиться на підписанні у Прем'єр-міністра. Дуда також підкреслив, що мережу аптечних установ, які будуть відпускати пацієнтам ліки на підставі рецептів, будуть визначати територіальні управління охорони здоров’я. Він пояснив це необхідністю урахування специфіки кожного регіону та наявної там мережі аптек.

Крім цього, чиновник повідомив, що рецепт на ліки буде діяти протягом місяця з моменту видачі, а суб'єкт господарювання, тобто аптека, повинен зберігати його протягом 3 років, починаючи з 1 січня 2013 року.

Підсумовуючи, Дуда виразив переконання, що пілотний проект дозволить розробити в наших реаліях загальноприйняті європейські механізми введення державного регулювання цін на лікарські засоби, для того, щоб цей досвід можна було використовувати для введення часткового відшкодування вартості ліків від інших небезпечних для життя хвороб.

«Крім того, цей пілотний проект дозволить визначити точну суму, яку необхідно закласти в 2013 році для відшкодування вартості ліків для гіпертоніків», - відзначив чиновник.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6089 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс