Якщо дитина не хоче їсти

19 вересня 2012

Майже кожній хворобі передує зниження або втрата апетиту. Це може бути наслідком зниження кислотності шлункового соку, гострого гастриту, стенозу шлунка, інфекційних захворювань через інтоксикацію організму, а також пухлин.

Стійке зниження апетиту може обумовити біль під час їжі, нудота, сухість слизової оболонки ротової порожнини, через що втрачається відчуття смаку і порушується акт ковтання. Виразки слизової оболонки ротової порожнини у випадку стоматиту приводять до відмови від їжі через сильний біль. Анорексія (патологічне зниження апетиту) проявляється відсутністю відчуття голоду, нудотою, повною відмовою від їжі. Апетит посилюється у випадку виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Підвищують апетит шляхом подразнення смакових рецепторів язика. Для цього використовують гіркоти, кмин, м'яту перцеву, корицю, гвоздику, імбир, ваніль, мускатний горіх, перець, гірчицю.

Для зволоження слизової оболонки ротової порожнини рекомендують смоктати шматочки лимона, кислі цукерки.

Певну роль у лікуванні тривалого зниження апетиту грає стимулювання функції залоз слизової оболонки травного каналу. Для підвищення апетиту дитині дають кисломолочні продукти, кислі соки, квашені та мариновані овочі, морквяний сік.

У випадку стоматиту призначають полоскання ротової порожнини відваром трави ромашки лікарської, шавлії лікарської, кори дуба звичайного, трави звіробою звичайного.

Поліпшують апетит екстракт елеутерококу колючого (аптечний препарат) - призначають по 15-20 крапель 2 рази на день, і настоянка женьшеню (аптечний препарат) - по 10-15 крапель 3 рази на день. Їх рекомендують дітям старшого віку. Поліпшує апетит, стимулює загальний обмін речовин квітковий пилок. Його вживають протягом 7-10 діб. Дітям у віці від 3 до 5 років призначають по 12 г на день, 6-12 років - по 16 г, старшим 12 років - до 20 г на день вранці за 15 хвилин перед сніданком. Лікування квітковим пилком є ефективним і у випадку схуднення дитини.

Прекрасним засобом для поновлення апетиту є настій трави полину гіркого. Чайну ложку сировини залити 200 мл окропу, настояти 30 хвилин у закритому посуді. Пити по 2-3 столові ложки 3 рази на день за 20 хвилин перед їжею. Дітям у віці від 2 до 5 років дають по 1 чайній ложці 2-3 рази на день із медом.

Настоянку трави полину гіркого (1:5) на 70 % спирті етиловому призначають по 10- 15 крапель з водою 3 рази на день за 30 хвилин перед їжею дітям, старше 10 років.

Для стимулювання апетиту рекомендують такі збори:

Трава полину гіркого, трава деревію звичайного - по 30 г. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти 20 хвилин. Вживати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за 30 хвилин перед їжею.

Корінь тирличу жовтого - 30 г, трава деревію звичайного - З0 г, трава золототисячнику звичайного - 20 г. Дві чайні ложки суміші залити 400 мл води, довести до кипіння, кип'ятити 10 хвилин на малому вогні. Пити по 30 - 70 мл 3 рази на день за 30 хвилин перед їжею.

Трава полину гіркого, кореневище аїраг, листя бобовнику трилистого, плоди кмину звичайного - по 25 г. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти 20 хвилин. Приймати по 1-2 столові ложки за 15-20 хвилин перед їжею 3 рази на день.

Дітям зі зниженим апетитом рекомендують такий засіб: 2 чайні ложки кореню кульбаби лікарської залити 200 мл холодної води, настояти 8 годин. Приймати по 30-50 мл 4 рази на день перед їжею. Корисний також сік з листя і коренів кульбаби з медом (30-40 мл соку з 1/2-1 чайною ложкою меду). Після вимочування в холодній підсоленій воді протягом 30 хвилин листя втрачають гіркоту.

Дітям у віці до 7 років рекомендують відвар кореневища лепехи: 1 чайну ложку залити 200 мл холодної води, довести до кипіння, кип'ятити 15 хвилин на малому вогні в закритому посуді. Приймати по 1 чайній -1 столовій ложці 3 рази на день перед їжею. Можна підсолодити.

Якщо знижений апетит супроводжується спазмом шлунка, дітям старшого віку призначають комбіновану настоянку (1:10) на 40% етиловому спирті:

- настоянка листя беладони лікарської - 5 мл,

- настоянка крайових квіток волошки синьої - 20 мл,

- настоянка трави полину гіркого - 20 мл.

Настоянки змішати. Пити по 10 - 20 крапель на 1/4 склянки води 2 - 3 рази на день перед їжею.

Добре діє також настій суміші декількох лікарських рослин: кореневище з коренями валеріани лікарської -10 г, плоди кмину звичайного - 10 г, квітки бузини чорної - 10 г, суцвіття з приквітниками липи серцелистої -10 г, листя м'яти перцевої - 10 г, корені солодцю голого -10 г.

Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти 2 години. Вживати теплою по 1/4-1/3 склянки 3 рази на день за 20 хвилин перед їжею. Дітям у віці до 3 років дають по 1-2 столові ложки за один раз.

Погіршення апетиту часто є провісником хвороби, тому що воно супроводжує практично будь-яке захворювання.

У випадку гострих захворювань, які супроводжуються високою температурою тіла, дитина в перші дні відмовляється від їжі, однак через деякий час апетит відновлюється. У випадку хронічних хвороб із тривалим протіканням зниженню апетиту сприяє постільний режим (дитина багато часу перебуває в приміщенні, без свіжого повітря, мало рухається).

Апетит може погіршуватися в результаті прийому лікувальних препаратів, а також порушення режиму харчування (дитину змушують їсти, дають багато солодощей, перегодовують висококалорійною їжею).

У випадку захворювань органів травлення відмова від їжі може бути захисною реакцією, що дає можливість ураженим органам відпочити. Однак, якщо відсутність апетиту супроводжується зниженням маси тіла дитини, потрібно встановити, коли і через що це відбулося.

У будь-якому разі не можна змушувати хвору дитину їсти, тому що це лише посилить негативне відношення до їжі і може спричинити блювоту.

Іноді дитина їсть крейду. Звичайно ж, це буває у випадку нестачі в крові та тканинах кальцію. Дефіцит кальцію може бути наслідком одноманітного харчування. Кальцій міститься в крупах гречки та вівсянки, квасолі, горосі, капусті, однак найкраще він засвоюється з молока, кисломолочних продуктів, сиру, курячих яєць. Якщо різноманітне харчування, достатнє перебування на свіжому повітрі не усувають дефіцит кальцію і пов'язаного з ним бажання вживати крейду, дитині призначають препарати кальцію та вітамін D.

Іноді пристрасть до крейди виникає як шкідлива звичка. Шкідлива, тому що і крейда, і вапно можуть спричинити порушення функцій шлунка та кишечнику, сприяти появі запору тощо. У такому випадку потрібно проконсультуватися з психоневрологом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 26480 Подобається: 2 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс