Три штами грипу атакують українців

17 жовтня 2012

В 2012 році українцям пророкують потрійну атаку вірусів грипу. Два з них є особливо небезпечними, оскільки для нас ще нові. Зазвичай лікарі радять робити щеплення вже у жовтні: особливо маленьким дітям і людям зі слабким імунітетом. Тому медики вже зараз напоготові, адже захворюваність дітей і дорослих виросла на 40 відсотків у порівнянні з початком осені. Поки це типове ГРВЗ і на сьогоднішній день грипу в Україні немає. Однак прогнозується швидке наближення відразу декількох вірусних фронтів.

З чим же доведеться зіткнутися в цьому сезоні нашим людям? На це та інші подібні запитання відповідає за нашим проханням співробітник кафедри вірусології НМАПО імені П. Л. Шупика кандидат медичних наук Оксана Володимирівна Обертинська.

- Українцям доведеться пережити удари «Каліфорнії», «Вісконсина» і «Вікторії». Ці три штами грипу зайдуть на територію України зі сходу, далі грип буде циркулювати по всіх регіонах, просуваючись на захід. Із трьох вірусів грипу, які будуть циркулювати в Україні в цей епідсезон, «Вісконсин» для нас новий, адже торік його не було на нашій території.

Взагалі всі три віруси грипу, які цього року очікуються, включені у вакцини.

- Коли почнеться сезон масової захворюваності грипом в Україні?

- Епідемічний сезон в Україні почнеться орієнтовно з грудня.

- Що робити, щоб не занедужати?

- У багатьох країнах світу, як відомо, зокрема в Росії, США та країнах Європи, вакцинація від грипу є рекомендованою відповідно до календарів щеплень, тому вакцини там закуповують за бюджетні гроші. Переконана, що вже актуально і в Україні зробити те ж саме.

Тому замість закликів про проведення інформаційної кампанії, що пояснювала б населенню необхідність вакцинації, Мінздраву потрібно домагатися від уряду впровадження досвіду розвинених країн з цього питання.

- Наскільки небезпечний грип для українців?

- Нагадаю, що щорічно від грипу вмирає близько півмільйона людей у світі. Вакцинація визнана єдиним ефективним методом захисту від такої хвороби. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я, щеплення рекомендовані військовослужбовцям, будівельникам, працівникам Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, медичним працівникам, а також особам, що доглядають за хворими грипом вдома, дітям із шестимісячного віку. Також рекомендується особам літнього віку старше 60 років, а також вагітним.

Це виходячи з рекомендацій наказу, втім, зауважу від себе: щеплення рекомендоване всім, крім тих, кому не показане через хворобу або алергійні реакції.

- Як ще можна уникнути і захистити себе від грипу?

- Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна відносно легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися декількох простих правил.

Навіть якщо ознак хвороби немає: варто уникати скупчень людей, користуватися одноразовими масками при необхідності, регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання, повноцінно харчуватися, висиплятися та уникати перевтоми. До того ж варто мити постійно руки, користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками.

При перших ознаках хвороби залишатися вдома. Необхідно ізолювати хвору людину, а їй самій варто прикривати рот і ніс під час кашлю та чихання. Тому дотримання цих елементарних правил істотно підвищить ваші шанси уникнути небезпечного захворювання.

- І все-таки, вакцинація - найефективніший засіб захисту, чи не так?

- Звичайно. Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від всіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною.

Кращий час для проведення вакцинації - напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і протягом усього сезону.

Всі три штами були рекомендовані ВОЗ для виробників грипозних вакцин. Це - Інфлувак (вакцина для профілактики грипу, виробництва Нідерландів), Інтанза (інактивірована спліт-вакцина для профілактики грипу, виробництва Франції) і Флюарикс (інактивірована спліт-вакцина для профілактики грипу, виробництва Німеччини).

Будемо пильними! Тоді у грипу не буде ніякого шансу!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6235 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс