Різдвяний стіл. 12 страв на Святий вечір

2 січня 2013

Новонароджений рік приводить за собою й одне з найясніших релігійних свят - Різдво Христове, котре православні християни відзначають 7 січня.  А напередодні, 6 січня 40-денний різдвяний піст закінчується Святим вечором, під час якого родина збирається за Різдяним столом для святкової вечері.

Страви подаються все ще пісні, але вже дозволяються риба та масло. Але головна страва Святого вечора - це кутя. Всі складові цієї страви мають символічне значення: зерно є символом воскреслого життя, мед - здоров'я та солодкого життя, мак - статку в родині. Тому готуванню куті варто приділити особливу увагу, адже чим смачніша та ситніша кутя, тим солодшим та благополучнішим буде життя.

Традиційно в Україні, крім куті, на столі обов'язково були присутніми ще 11 страв (разом з кутею 12 - на честь 12 апостолів): узвар (компот, приготовлений з сушених ягід і фруктів), капусник, горох, рибні страви, голубці з рисом, пісний борщ з грибами, каша гречана, вареники з капустою, пісні млинці, гриби, пироги. Святий вечір починається разом з першою зіркою, що знаменує народження Божого сина. Трапеза проходить без алкоголю, а всі страви подаються злегка розігрітими, щоб господарка дому постійно знаходилася за столом, а не відволікалася на приготування. Вважається, що потрібно спробувати кожну страву, але не з'їдати її повністю - щоб у будинку завжди був статок.

Різдвяне гуляння триває 7 січня, але з одним виправленням - до пісних страв додаються різноманітні м'ясні витвори і вино. Головна роль на різдвяному столі знову приділяється куті, що ставиться в середині столу. До неї додаються домашня ковбаса, печеня, птах, смажена риба, голубці, медяники, холодець, холодець з риби, пряники, ломанці з маком і медом, узвар і т.д.

Крокуючи в ногу з традиціями, пропонуємо вам спеціальне меню на Святий вечір і Різдво з традиційних українських різдвяних страв.

КУТЯ

Пшениця - 1 скл., мак - 100 г, горіхи волоські (ядра) - 100 г, ізюм - 100 г, мед - 1,5 ст. л., цукор - за смаком.

Чисте зерно промиваємо, просушуємо і відварюємо у підсоленій воді до готовності. Потім кашу охолоджуємо і заправляємо медом. Мак промиваємо та запарюємо гарячою водою на 2-3 години. Потім воду зливаємо і за допомогою ручної кавомолки розтираємо мак до одержання макового молочка. Додаємо в суміш мед або цукор і кладемо в кашу. Ядра волоських горіхів присмажуємо на сковороді та додаємо в кашу. За бажанням у кутю можна додати узвар.

УЗВАР

Сухофрукти - 500 г, Цукор - 150 г.

Сухофрукти промиваємо, заливаємо водою (вона повинна бути на 2-3 см вище сухофруктів) і доводимо до кипіння. Потім додаємо цукор і варимо на повільному вогні до готовності фруктів.

ХОЛОДЕЦЬ ЗІ СВИНЯЧИХ НІЖОК

Ніжки свинячі - 1 кг, вода - 5 л, морква - 1 шт., цибуля ріпчаста - 1 шт., петрушка (корінь) - 1 шт., часник - за смаком,перець - за смаком, сіль - за смаком, лавровий лист - за смаком.

Ніжки роз'єднуємо в суглобах, великі кістки розпилюємо або розрубуємо, кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою з розрахунку 4-5 л води на кожний кілограм ніжок. Варимо ніжки при помірному кипінні, закривши кришкою, 5-7 годин, поки сухожилля не будуть легко відокремлюватися від кісток. Відразу після закипання знімаємо піну. Для поліпшення смаку кладемо в бульйон нарізані моркву, цибулю, корінь петрушки і лавровий лист. Коли ніжки будуть готовими, відокремлюємо м'ясо від кісток і нарізаємо його дрібними шматочками. Після додаємо товчений часник, знімаємо з вогню і розливаємо у глибокі тарілки. Ставимо тарілки в холодне місце та залишаємо до застигання.

КАРАСІ СМАЖЕНІ

Карась - 300 г, олія рослинна - за смаком, борошно - за смаком, сіль - за смаком.

Підготовлену рибу нарізаємо порціонними шматочками і густо посипаємо сіллю. У сковороді розігріваємо соняшникову олію. Шматочки риби обвалюємо в борошні й обсмажуємо у розігрітій олії до золотавої скоринки.

МАРИНОВАНІ ГРИБИ З СИРОМ

Мариновані гриби - 500 г, масло вершкове - 100 г, сир твердий гострий - 100 г, майонез - 1 ст. л., зелень петрушки - за смаком.

Обсушуємо грибні капелюшки на рушнику. Сир натираємо на дрібній тертці та з'єднуємо з маслом так, щоб вийшла однорідна маса. Потім додаємо майонез, перемішуємо і наповнюємо масою, що вийшла, грибні капелюшки. Наколюємо готові капелюшки на шпажки і викладаємо на тарілку.

ПЕЧЕНЯ ЗІ СВИНИНИ, ТУШКОВАНА З ЦИБУЛЕЮ

Свинина з кісткою - 700 г, цибуля ріпчаста - 1 шт., жир - 2 ст. л., кмин - 1 ч. л., борошно - 1 ст. л., сіль - за смаком.

М'ясо промиваємо, обсушуємо, солимо і посипаємо борошном. Обсмажуємо в сильно розігрітому жирі до утворення рум'яної скоринки. Перекладаємо в каструлю і додаємо кілька ложок води. Цибулю очищуємо, нарізаємо кружечками, обсмажуємо в жирі до золотавого кольору та додаємо до м'яса. Посипаємо кмином і тушкуємо під кришкою до м'якості. У міру випарювання соку, додаємо воду. Коли м'ясо стане м'яким, нарізаємо його навскіс тонкими скибочками поперек волокон. Викладаємо м'ясо на тарілку, заливаємо соусом з цибулею та подаємо з вареною картоплею, тушкованою капустою або салатом з капусти.

СУДАК ЗАЛИВНИЙ

Судак - 1 кг, морква - 2 шт., цибуля ріпчаста - 1 шт., петрушка (корінь) - 1 шт., желатин - за смаком, лимон - 1 шт., огірок свіжий - 1 шт., яйце - 2 - 4 шт., журавлина - за смаком, оцет - за смаком, сіль - за смаком.

Рибу очищуємо, видаляємо внутрішності, зябра, відрізаємо голову та хвіст. Заливаємо голову і хвіст риби холодною водою, доводимо до кипіння, додаємо оцет, сіль, нарізані цибулю, моркву (1 шт.), корінь петрушки та варимо протягом 15 - 20 хвилин. Для того, щоб додати колір бульйону, обсмажуємо, без додавання жиру, нарізану кільцями цибулю і кладемо в бульйон. Рибне філе нарізаємо шматочками, кладемо в невисоку каструлю, заливаємо процідженим рибним бульйоном і варимо до готовності риби. Бульйон зливаємо, а рибу охолоджуємо та викладаємо на тарілку, чергуючи шматочки риби з кружечками вареної моркви, свіжим огірком, кружечками вареного яйця, шматочками лимона, журавлиною та зеленню.

Замочуємо желатин у холодній воді (40 г желатину на 1 л води) на 2 години. Набряклий желатин кладемо у гарячий бульйон, перемішуємо та охолоджуємо. Збиваємо яєчні білки, додаємо в охолоджений бульйон (на 1 л води 2 білки) і доводимо до кипіння на повільному вогні. Коли білки згорнуться, проціджуємо гарячий бульйон через тканину, охолоджуємо й у кілька прийомів заливаємо рибу, щоб не спливли прикраси Ставимо рибу в холодне місце і залишаємо, поки бульйон не застигне.

КОВБАСА ДОМАШНЯ

Свинина - 1 кг, яловичина - 1 кг, часник - 2 часточки, цибуля - 3 шт., перець чорний грубого помелу, сіль - за смаком, кишки свинячі.

Кишки промиваємо, вивертаємо і ретельно вичищаємо. М'ясо промиваємо, нарізаємо дрібними шматочками і пропускаємо разом з цибулею через м'ясорубку. Додаємо роздавлений часник, спеції, сіль і ретельно перемішуємо. Потім набиваємо фаршем, що вийшов, кишки, зав'язуємо кінці товстою ниткою і робимо на ковбасі кілька проколів виделкою для видалення повітря. Потім укладаємо ковбасу на лист і запікаємо в духовці до готовності, періодично поливаючи ковбасу соком, що виділяється.

КУРКА, ЗАПЕЧЕНА З ГРУДИНКОЮ

Курка - 1 шт., грудинка - 200 г, цибуля ріпчаста - 1 шт., зелень петрушки, фрукти з компоту - за смаком, сіль, майонез, гірчиця - за смаком.

Тушку курки солимо і залишаємо на ніч. Після змазуємо її майонезом. Дно гусятниці вистилаємо тонкими смужками грудинки, на них кладемо курку (спинкою вниз) і на неї викладаємо змазані гірчицею смужки грудинки (гірчицею до курки). Вливаємо половину склянки холодної води, накриваємо кришкою і випікаємо в розігрітій до 240 С духовці до готовності, періодично поливаючи курку соком, що виділяється. Готову курку ділимо на порціонні шматочки і викладаємо на сервірувальне блюдо, прикривши кожний шматочок смужкою грудинки. М'ясо прикрашаємо зеленню, а навколо викладаємо фрукти з компоту.

ГОЛУБЦІ З М'ЯСОМ

Капуста білокачанна - 800 г, м'ясо (м'якоть - яловичина, баранина, свинина) - 300 г, рис - 100 г, цибуля ріпчаста - 1 шт., борошно - 1 ст. л., томатна паста - 2 ст. л., сметана - 2 ст. л., масло вершкове - 2 cт. л., сіль, перець - за смаком.

Знімаємо листя з нещільної капустини, зрізуємо стовщення зі стебел і проварюємо 5 хвилин в окропі. Після виймаємо і охолоджуємо.

Для фаршу м'ясо пропускаємо через м'ясорубку, змішуємо з відвареним до напівготовності рисом, підсмаженою цибулею, солимо, перчимо і добре перемішуємо.

Для підливи присмажуємо на вершковому маслі борошно, додаємо томатну пасту і сметану.

На підготовлене листя кладемо по столовій ложці фаршу і загортаємо конвертиком. Голубці обсмажуємо, складаємо в глибоку каструлю та заливаємо підливою, додаємо склянку води, закриваємо кришкою і тушкуємо на слабкому вогні 30-40 хвилин.

Готові голубці подаємо в тому соусі, у якому вони тушкувалися.

ЗАВИВАНЕЦЬ З ЯБЛУКОМ

Борошно - 3-4 скл., маргарин - 100 г, яйце (жовток) - 2-3 шт., цукор - 130 г, дріжджі - 50 г, сметана - 100 г, яблуко - 1 кг, сухарі (здрібнені) - 2 ст. л., варення з вишень (без кісточок) - 2 ст. л., ізюм - за смаком, горіхи (здрібнені) - 100 г, кориця та цедра апельсина - за смаком.

Борошно просіваємо і змішуємо з тертим маргарином, цукром (100 г), жовтками та розпущеними дріжджами. Всі інгредієнти «січемо» ножем, трохи вимішуємо і даємо тісту відпочити. Розкочуємо з тіста корж, посипаємо його тертими сухарями, викладаємо на нього почищені та нарізані яблука, знову посипаємо сухарями, цукром, корицею, здрібненими горіхами, викладаємо вишневе варення (без кісточок і без сиропу), ізюм, посипаємо здрібненою цедрою і закручуємо в рулет. Лист змазуємо маслом і викладаємо на нього рулет так, щоб місце кріплення знаходилося знизу. Накриваємо рулет рушником і залишаємо в теплому місці, щоб тісто підійшло. Потім змазуємо його яйцем, посипаємо цукром і випікаємо в духовці при температурі 220°С протягом 45 хвилин. Готовий рулет охолоджуємо і нарізаємо шматочками шириною 2-3 см.

ЛОМАНЦІ З МАКОМ

Борошно - 400 г, маргарин - 150 г, цукор - 120 г, яйце - 1 шт., сметана - 100 г, яйце (жовток) - 1 шт., сода - 0,5 ч. л., Мак - 1 скл., молоко - 1 скл., цукор - 100 г, мед - 1 ст. л., горіхи (ядра) - 100 г.

Борошно просіваємо, змішуємо з содою, тертим маргарином, цукром (1 ст. л.), яйцем і жовтком. Всі інгредієнти «рубаємо» за допомогою ножа і поступово додаємо сметану. Продовжуємо сікти до утворення однорідної маси, а потім замішуємо туге тісто. Тісто розділяємо на дві частини і розкочуємо два коржі. Кожний корж кладемо на лист, робимо кілька проколів виделкою і випікаємо у нагрітій до 200 С духовці до золотавого кольору. Попередньо замочений мак розтираємо у макітрі (або у ручній кавомолці) до макового молочка та змішуємо з цукром (100 г), розтопленим медом, холодним молоком і здрібненими горіхами. Коржі розламуємо дрібними шматочками і додаємо в макову суміш, вимішуємо, викладаємо у керамічну миску та подаємо до столу.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7751 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс