Імбирні пряники: солодкий смак Різдва

19 грудня 2012

Імбирні пряники - головні герої європейського Різдва. Про традиції, рецепти та казки про них - читайте у цій статті.

Імбирний пряник - смак самого Різдва. Чоловічки з глазурованими посмішками, будиночки з шоколадною черепицею, зірки, голуби, ялинки з мармеладними іграшками... Імбирні пряники - найвеселіший вид передноворічної творчості. І чим більше народу в ньому бере участь, тим краще: пряники будуть цікавішими!

Рецептів імбирних пряників багато, але найбільш популярний з них інструктує, як приготувати не здобний хлібець, а... тістечко. Саме тістечка продаються на знаменитих різдвяних ярмарках Європи.

Додавати в пряники можна все найбільш зимове та улюблене: гвоздику і корицю, мускатний горіх і аніс, кмин і апельсинову цедру, ізюм, цукати та крихітні фруктові мармеладки.

Батьківщина імбирного пряника - англійське місто Макет Дрейтон, що найчастіше і згадується у зв'язку з ароматною випічкою. Зображення пряника зустрічає мандрівників, що заїхали в містечко, відразу - на привітальному щиті.

Однак, за легендою, в Англію привезли й імбир, і рецепт пряників грізні хрестоносці.

А найбільший імбирний пряник спекли в Німеччині, у місті Людвигсбург. Його довжина - біля кілометра!

КАЗКОВІ ПРЯНИКИ

Брати Гримм у своїй казці Гензель і Гретель про братика і сестру, що потрапили в лабети відьми-людожерки, з апетитом описують їстівний будиночок чаклунки, дах якого зроблений з імбирних пряників. І хоча традиція будувати їстівні будиночки існувала ще у древніх римлян, але саме після цієї казки на пряникові хатинки почався справжній бум. Вони готувалися вдома й у пекарнях, після чого проводилися конкурси на найкращий будиночок, а різдвяні ярмарки стали схожими на будівельні ринки казкових гномів...

Ще один казкар, Ганс Християн Андерсен, теж приклав руку до імбирних пряників. У книзі «У Швеції» про подорож цією країною письменник розповідає такий випадок: якось він зупинився перекусити у невеликому трактирі і, чекаючи замовлення, вирізав для онучки трактирника паперову мечеть з мінаретами та віконцями, після чого до нього звернулася господарка: «Пан так добре вирізує, не міг би він вирізати новий фасон для моїх імбирних пряників?». Тоді Андерсен вирізав лускунчика в чоботях зі шпорами і кілька витончених танцівниць...

ПРЯНИКИ ЕЛІЗІ

Є й ще одна цікава історія про знамениті ласощі... У місті Нюрнберг, у якому печуть одні з найсмачніших імбирних пряників, дуже давно в одного герцога важко захворіла дочка. Місцевий пекар, що колись пережив смерть своєї улюбленої дочки Елізи, спік для юної хворої леді найсмачніші пряники. Поклав їх у бляшану коробку і наклеїв напис: Пряники Елізі (на честь своєї дочки). І відбулося диво: з тих пір як дочка герцога покуштувала ласощі, вона пішла на видужання...

РІЗДВЯНІ ІМБИРНІ ПРЯНИКИ

500 г борошна, 150 г вершкового масла, 150 г коричневого цукру, 2 яйця, 125 г рідкого меду, 1 ч. ложка меленого імбиру,1 ч. ложка кориці, 1 ч. ложка меленої гвоздики, 1 ст. ложка апельсинової цедри, 1,5 ч. ложки соди

Змішати мед і пряності, поставити на маленький вогонь, додавати поступово масло і помішувати. Остудити. Яйця збити з цукром і з'єднати з пряним медом.

У борошно додати гашену соду, потім вмішати його в сиропну масу. Готове тісто прибрати в холодильник на кілька годин, а краще - на ніч. Тісто розкотати тонким шаром і вирізати з нього будь-які фігурки (краще за допомогою спеціальних формочек). Випікати імбирні пряники в духовці при температурі 180 градусів 10-15 хвилин.

Покрити пряники глазур'ю. Для готування глазурі змішати 1 склянку цукру і 1/2 склянки води та варити до одержання густого сиропу. В охолоджений сироп можна додати кілька ложок лимонного соку. Різдвяні імбирні пряники готові.

ІМБИРНІ ЧОЛОВІЧКИ

Мед - 250 г, цукор - 250 г, вода - 200 мл, борошно - 700 г, кориця - 1/4 ч. л., мелений імбир - 1 ч. л., мелена гвоздика - щіпка, мелений кардамон - щіпка, сіль - щіпка, сода або розпушувач - 8 г.

Мед, цукор і воду відправити в каструлю і поставити на плиту. Безупинно помішуючи, готувати на слабкому вогні, поки цукор повністю не розчиниться. Каструлю зняти з вогню, додати щіпку солі та дати охолонути сиропу при кімнатній температурі.

У цей час просіяти борошно і соду. Остиглий сироп додати до борошна і добре вимісити за допомогою дерев'яної лопатки. Тісто викласти на стіл, зібрати його в кулю, щільно обгорнути харчовою плівкою і прибрати в холодильник мінімум на 3 дні.

Готове тісто викласти на робочу поверхню присипану борошном, розкотати шар товщиною 5-7 мм і вирізати формочками фігурки.

Викласти на застелений папером лист для випічки, змазати пряники водою і залишити на 10 хвилин. Це потрібно для того, щоб пряники під час випічки не зменшилися в розмірі і залишилися правильної форми.

Випікати в попередньо розігрітій духовці до 180°С 12-15 хвилин. Остиглі пряники прикрасити глазур'ю. Готове печиво можна зберігати в герметично закритій ємкості від 4 до 6 тижнів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14453 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс