Новий рік: вилікуй себе від похмілля

26 грудня 2012

Пити або не пити у свято, для більшості - питання риторичне: звичайно, пити! Але, головне, - у розпал застілля не звалитися обличчям в олів'є, а для цього необхідно правильно випивати та правильно закушувати.

Але спочатку короткий екскурс в історію. Лікарі-кардіологи давно звернули увагу на «французький парадокс»: жителі цієї країни їдять не менше м'ясного і жирного, чим, приміром, британці та жителі північних широт, однак атеросклероз з його жахливими наслідками у них зустрічається значно рідше. Звідси висновок: у традиційно «винних» країнах смертність від серцево-судинних захворювань набагато нижча.

На думку дослідників багатьох країн, причиною цього є червоне вино, яке французи просто обожнюють. Вважається, що воно блокує утворення білка ендотеліну та таким чином захищає судини від зайвого холестерину.

Однак результати широкомасштабного дослідження «напою радості» британськими вченими показали, що захисний ефект червоного вина не можна пояснити тільки цим. Справа виявилася й у поліфенолах - саме цих речовин у червоному вині найбільше. А поліфеноли служать антиоксидантами. Вони заважають утворюватися вільним радикалам, які відіграють важливу роль у появі атеросклеротичних бляшок.

Багато хто з досвіду знають, що шампанське п'янить сильніше вина. Але не кожне. Приміром, рівень алкоголю в крові піднімається набагато швидше (і довше зберігається), якщо пити шипуче шампанське, а не шампанське без газу. Сильного оп'яняючого ефекту можна також уникнути, якщо пити шампанське з широких келихів - тоді пухирці газу виходять швидше.

Що пити - вино або горілку вибирати вам. Для жінок краще, звичайно, легке сухе вино, і пояснюється це фізіологічними особливостями. У жіночому організмі менше речовин, що розщеплюють алкоголь. До того ж жіноча печінка менша, ніж чоловіча, тому і п'яніють вони набагато швидше, ніж чоловіки, і страждають сильніше.

Але якщо ви зустрічаєте Новий рік за містом або на природі, почати все-таки краще з горілки або інших міцних напоїв. Вони зігріють, допоможуть розпалити апетит і настроїти на святковий лад.

Якщо ж у новорічну ніч ви все-таки перебрали, не варто похмелятися міцними спиртними напоями, навіть тим, хто «зловживає».

Чашечка ранкової кави, як думають дослідники цього напою, швидше приведе вас у почуття, ніж щось інше.

Однак, на думку людей бувалих, неоціненними ліками в цьому випадку може стати чорна смородина, протерта з цукром або у вигляді домашнього вина. Треба розвести водою або додати льоду та випити повільними ковтками.

Чорна смородина нормалізує судини, у тому числі й дрібні, очищує, освіжає та бадьорить. А після цього - каша вівсяна, не жирна - на воді - найкраще. Можна й рисову. І обов'язково зелений чай, якщо немає заготовленого малинового або ожинного листя. У суміші з листочками чорниці та барбарису - це справжня панацея при похмільному синдромі.

А ще - поради від англійців. Вони, до речі, нітрохи не поступаються нам, п'ють, змішуючи все, як у нас на Новий рік, і тому знають, що говорять. Може їхні поради придадуться і вам.

Гарячий душ. Вважається найдешевшою і простою терапією, розслаблює м'язи та заспокоює. Зокрема, потік дуже теплої води на потилицю допоможе позбутися від головного болю.

Вода. Алкоголь - діуретик, а якщо ви ще й дуже міцно випили, то бідний організм зовсім висушений. А це теж викликає головний біль і біль у м'язах. Випийте у «післясвятковий» день, принаймні, один - півтора літри води, вона допоможе і ниркам вивести токсини.

Кефір. Нудота після веселощів виникає через надлишок кислоти в шлунку. Свіжий кефір або йогурт допомагають її нейтралізувати, а молочні бактерії - вирівняти бактеріальний баланс у кишечнику. Крім того, ензими молочнокислих продуктів сприяють нейтралізації алкогольного «вихлопу» при диханні.

З'їсти що-небудь крохмалисте. Англійцям, приміром, допомагає тост з квасолею. Хліб, краще грубого помелу, - підніме знижений алкоголем рівень цукру в крові, крім того, він добре адсорбує токсини, завдяки волокнам. Боби - білкова їжа, містять багато амінокислот, що теж сприяє вирівнюванню рівня цукру в крові й очищенні організму. До речі, капуста, борщ і пельмені - практично «із цієї ж опери».

Расторопша - для аматорів народної медицини. Таблетки, порошок і чай, а ще буває й мед. Трава ця нейтралізує алкогольні токсини. Пити корисно весь «сезон свят».

Вівсянка. Чисто англійський рецепт, якому приписують всі достоїнства перерахованих вище засобів. І нейтралізує зайву кислотність, і адсорбує токсини, і поліпшує травлення, і повільно підвищує рівень цукру в крові, постачаючи організм необхідною для боротьби з наслідками енергією.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5904 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс