Парентеральний гепатит: що далі?

7 листопада 2012

Про існування гепатиту С дізнався років «надцять» тому при майже романтичних обставинах, коли випадково зустрів у тролейбусі колишню колегу з колишньої роботи. А все навколо цвіло та зеленіло, був місяць травень, і серце радістю дзенькало... Однак як вирок пролунало: у мене гепатит С. Що ж це таке і звідки береться? Про це тоді й довідався з Інтернету: захворювання серйозне та вкрай важко лікується. А нещодавно у вітчизняній медицині у котрий раз почалися невизначені рухи зі створення окремої гепатологічної служби та проведення скринінгових обстежень наших співгромадянин з метою якнайшвидшого виявлення та лікування гепатиту С на державному, так сказати, рівні. Тому, варто детальніше розглянути ситуацію з гепатитом С в Україні. За допомогою ми і звернулися до Ольги Анатоліївни Голубовської, доктора медичних наук, професора та завідувачки кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету імені А.А. Богомольця.

Для вибору оптимального лікування лікареві необхідно знати: ступінь  поразки печінки гепатитом, загальний фізичний стан хворого і ступінь активності самого вірусу.
Для вибору оптимального лікування лікареві необхідно знати: ступінь поразки печінки гепатитом, загальний фізичний стан хворого і ступінь активності самого вірусу.

- Як багато інфікованих гепатитом С в Україні? І чи варто так турбуватися?

- Як відомо, інфікованих гепатитом С у Європі - 2-3 відсотки населення. Якщо серед вагітних в Україні рівень інфікування гепатитом С теж становить 2 відсотки (визначений за результатами лабораторних досліджень), то цілком логічний висновок, що й у цілому саме 2 відсотки українців вражені вірусом гепатиту С.

- Цікаво, а скільки хворих гепатитом С знаходиться на обліку в медичних установах?

- Мова йде про 4-5 тисяч хворих. Однак слід зазначити, що ця хвороба не відразу себе виявляє. Хоча, ясна річ, переважна більшість інфікованих навіть не підозрюють про свою проблему. Тому необхідно на законодавчому рівні ухвалювати рішення щодо скринінгових досліджень на гепатит С усього дорослого населення України. Необхідно також створити реєстр хворих гепатитом С. Ці питання вимагають пильної уваги законодавчої та виконавчої ділянок влади.

- А чому, власне, ми говоримо сьогодні саме про гепатит С? А як же інші хворі - гепатитом В або D, скажімо?

- Справа в тому, що серед парентеральних вірусних гепатитів саме гепатити В і С є найпоширенішими. Але гепатит С до всього іншого ще й найнебезпечніший, адже 85 відсотків з тих, хто ним занедужав, стають хроніками. Лише 15 відсотків, за статистикою, видужують повністю і без наслідків, а інші страждають все життя, що залишилося.

Чим це загрожує хворому? Через постійне перебування вірусу в організмі одержуємо розвиток цирозу печінки та раку печінки.

- Що ж таке парентеральний вірусний гепатит?

- Це запальне захворювання печінки, яке викликають віруси, що проникають в організм людини через ушкодження природних шкірних і слизових покривів. Інфікування відбувається при контакті з зараженою кров'ю або іншими біологічними рідинами.

- А якими шляхами поширюється захворювання?

- Зараження, власне, відбувається природними та штучними шляхами. До природних способів зараження варто віднести - сексуальний контакт і передачу вірусу від матері до дитини (через плаценту або під час пологів через родильні шляхи). До контактно-побутових шляхів зараження можна віднести: користування спільними з хворим предметами особистої гігієни (манікюрними та бритвеними приналежностями, мочалками, гребенями, постільною білизною) і зіткнення з будь-якими поверхням і предметами, які забруднені кров'ю хворого (при наявності мікротравм і порізів).

Штучне зараження гепатитом С відбувається під час ін'єкційного введення наркотиків з використанням спільних шприців і голок, або інфікованого препарату. Існує ризик зараження і під час нанесення тату, а також при проведенні процедур пірсингу, манікюру і педикюру.

Певний ризик існує також і при виконанні медичних маніпуляцій: переливання крові, під час гемодіалізу, при різних оперативних втручаннях.

- Чи існує вакцина від гепатиту С?

- На жаль, не існує специфічного захисту проти вірусного гепатиту С, на відміну від вірусу В. Вірус гепатиту С мінливий і створити вакцину проти нього поки не вдається. Втім, дослідження ведуться у багатьох країнах.

- Якою повинна бути профілактика вірусного гепатиту?

- Профілактика парентеральних вірусних гепатитів досягається застосуванням одноразових інструментів при маніпуляціях, пов'язаних з ушкодженням шкірних і слизових покривів, ретельною стерилізацією медичних інструментів. Попередження професійних заражень у лікувально-профілактичних установах завдяки неухильному дотриманню правил протиепідемічного режиму. При проведенні будь-яких парентеральних втручань і процедур необхідно обов'язково використовувати гумові рукавички.

Запобігання передачі вірусу гепатиту С забезпечується також санітарно-гігієнічними заходами: окреме зберігання зубних щіток, манікюрних приналежностей і приналежностей для гоління, гребінців і т.п.

Що ж стосується статевого шляху поширення вірусу С, то тут про профілактику, очевидно, також варто нагадати - користуйтеся презервативами, а ще краще - майте тільки одного надійного сексуального партнера. Так надійніше.

- Наскільки своєчасною є постановка питання про створення загальнодержавної гепатологічної служби сьогодні?

- Саме зараз необхідне створення єдиної гепатологічної служби, адже спостерігається постійний ріст захворюваності парентеральними вірусними гепатитами (насамперед С).

Збудники вірусних гепатитів набагато більш стійкі та агресивні, ніж збудник Віл-інфекції. Особливо ж небезпечними є так звані «мікст-гепатити» - по 2-3 і більше в одному організмі!

Але на відміну від Віл-інфекції та СНІДу, вірусний гепатит С піддається (хоча й неохоче!) медикаментозному лікуванню при своєчасному діагностуванні. Тому якщо у вас виявлять гепатит С, не впадайте у відчай - лікуйтеся, а наші фахівці прийдуть вам на допомогу!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6715 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс