Як не підхопити застуду

19 грудня 2012

За статистикою, застуду викликають більше 200 різних вірусів, які готові напасти на людину у будь-яку хвилину. І, на жаль, імовірність їхньої успішної атаки досягає 50 відсотків. Чому ж ми так легко підхоплюємо застуду і грип?

Пояснюється все просто. По-перше, вірусів набагато більше, ніж людей, а, по-друге, ми занадто часто не в змозі вчинити їм гідного опору. У результаті, погано вимита чашка або чужий чих на іншому кінці вагона електрички, укладають нас у постіль.

Наприклад, грип, як і інші вірусні захворювання, передається повітряно-краплинним шляхом при кашлі, чиханні, розмові. За найскромнішими підрахунками, одна інфікована вірусом грипу людина може одночасно заразити 20-25 здорових людей, що потрапили в небезпечну зону.

Найчастіше це відбувається через відсутність серед населення елементарної санітарно-гігієнічної культури. Скільки не говори, що в період підйому застудних захворювань потрібно у громадських місцях носити марлеві маски, додержуються цієї поради одиниці. Хтось боїться, що на нього будуть показувати пальцем, а хтось упевнений, що до нього віруси не пристають.

Гірше всього поводяться ті, хто, вже занедужавши, їздять у транспорті, ідуть на роботу або в кінотеатр, вважаючи себе кимось начебто героїв.

Як же бути, якщо поруч з вами опиниться людина, що буквально чхає на вас? Насамперед, постарайтеся відійти від неї на безпечну відстань - мінімум на три-чотири метри. Якщо це неможливо (наприклад, ви їдете в автобусі), вживіть найпростіших заходів обережності: прикрийте самі свій рот і ніс носовою хусткою, відгородіться від рознощика зарази газетою або пересядьте на інше сидіння.

У період розпалу застудних захворювань як можна рідше відвідуйте місця масового скупчення народу - збори, мітинги, великі магазини, ринки. За можливістю обмежте походи в кафе, театри, музеї, клуби, на дискотеки.

Не менш часто застуда передається через руки при звичайному рукостисканні. Установлено, що на руках віруси живуть від 1 до 3 годин. Щоб позбутися від них і уникнути можливого зараження, доторкнувшись до слизової очей, носа або рота, якнайчастіше мийте руки протягом дня: разом з часточками шкіри, що злущуються, змиються і віруси, що оселилися на ній.

Частіше міняйте зубну щітку, не рідше одного разу на два тижні. Дослідження показують, що на її щетині віруси живуть дуже довго - до семи днів. Врахуйте і те, що в сухих щітках накопичується менше бактерій, чим у вологих. Щоб зубна щітка швидше висихала, зберігайте її без футляра щетиною нагору, і краще не у ванній кімнаті, а в більш світлому та сухому місці - наприклад, у спальні або кухні на підвіконні.

Частіше провітрюйте приміщення вдома і на роботі: це знижує концентрацію вірусів у повітрі. Регулярно зволожуйте повітря у квартирі. Для цього або щодня здійснюйте вологе прибирання, або ставте на ніч у кут тазик з водою (можна розвішувати на батареях вологі простирадла), або купіть спеціальний зволожувач у магазині.

Дуже надійний засіб захисту від вірусів - мішечок з часником. Натріть кілька зубчиків часнику на дрібній тертці, покладіть часникову кашку у марлевий мішечок і підвісьте до стелі, щодня заповнюючи мішечок свіжою часниковою масою. Не забувайте щодня включати часник і цибулю у свій раціон харчування. Щоб позбутися від неприємного запаху з рота, пожуйте після вживання часнику насіння кропу. Можна нарізати часник дрібними частинками і ковтати їх не пережовуюючи, а лише запиваючи кип'яченою водою, - запаху теж не буде. Крім того, зараз продаються часникові таблетки, які вже позбавлені від неприємного аромату.

Як бачите, не так вже і складно захиститися від вірусів. Достатньо витримувати при зустрічі з ними певну дистанцію, проявляючи максимум акуратності та обережності. Одночасно з цим бажано впритул зайнятися підвищенням імунітету.

Почніть з найпростішого: добре висипляйтеся і правильно харчуйтеся, збільшивши кількість споживаних фруктів, зелені, овочів, особливо тих, що містять вітамін С. Надійний протизастудний бар'єр вибудовується в організмі і при щоденному споживанні вітаміну А, що до того ж поліпшує гостроту зору.

Не втрачайте можливості провести вільний час за містом, у лісі або погуляти у міському парку. Щодня виконуйте протягом 20-30 хвилин фізичні вправи, що відповідають вашому віку і загальному стану організму. Тільки не перестарайтеся. Відчувши нездужання, послабте фізичне навантаження або взагалі припиніть заняття.

Ніколи не ризикуйте власним здоров'ям. Виходячи на вулицю у холодну погоду, тепло одягайтеся. Почніть з теплої нижньої білизни, що поглинає вологу. Потім надягніть вовняний светр або пуловер, щоб створити для холодного повітря ізоляційний бар'єр. А зверху - легке пальто або куртку на синтепоні з водовідштовхувального, але "дихаючого" матеріалу.

До речі, через непокриту голову організм втрачає до 50 відсотків накопиченого в ньому тепла. Це щодо моди ходити без шапки.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6087 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс