Вакцинація від грипу: кому, коли, для чого

5 грудня 2012

Сьогодні ми поговоримо про вакцинацію як таку, і чому варто поставитися до щеплень проти грипу досить відповідально та виважено. Отже, поради дає кандидат медичних наук, лікар-вірусолог Оксана Володимирівна Обертинська.

- Чому вакцинація є необхідною?

- Захворювання грипом люди переносять по-різному, одні - важче, інші - легше. Грип може стати причиною таких ускладнень як пневмонія та може бути досить небезпечним для осіб з хронічними захворюваннями серця і дихальної системи. Симптомами грипу може бути висока температура, діарея, а у дітей іноді і судоми. У середньому 226 000 чоловік щорічно підлягають госпіталізації у результаті грипу та 36 000 вмирають - у більшості випадків це люди похилого віку. А вакцина проти грипу може попередити такий розвиток подій.

- Які саме вакцини рекомендовані до застосування в Україні сьогодні?

- Існує два види вакцин проти грипу. Насамперед, інактивована (убита) вакцина або “Ін'єкція проти грипу”, що вводиться ін’єкційно в м'яз.

Жива, атенувована (ослаблена) вакцина проти грипу у вигляді спрею впорскується в ніс.

Віруси грипу постійно змінюються. Внаслідок цього, щорічно розробляються нові протигрипозні вакцини, і тому щеплення рекомендується виконувати щорічно.

Регулярно вчені проводять порівняльну характеристику нинішнього вірусу грипу з попереднім. У випадку, якщо проявляється подібність, вже існуюча вакцина може захистити більшість людей від хвороби, а, отже, і від серйозних ускладнень, що виникають у результаті грипу. Навіть, якщо близької подоби немає, вакцина однаково здатна забезпечити організм людини захистом, але неповним.

Вакцина проти грипу не здатна попереджати грипоподібні захворювання, що викликаються іншими вірусами.

- Як швидко формується імунітет проти грипу?

- Імунітет проти грипу розвивається протягом двох тижнів після вакцинації. І зберігається протягом року.

- Кому варто виконувати щеплення протигрипозною вакциною?

- Всім дітям у віці від 6 місяців і старше та всім людям, яким за 50 років. Також тим, у кого зростає ризик виникнення ускладнень у результаті грипу.

Вакцинація проводиться також всім вагітним жінкам під час сезону грипу. Кожному хворому з хронічними недугами - серцевими патологіями, захворюваннями нирок, порушеннями у діяльності печінки, легенів, процесів метаболізму і т.п., і т.д.

Щеплення роблять і всім тим, хто проживає або доглядає за людьми, для яких ризик виникнення ускладнень у результаті грипу високий. Мова йде про медичних працівників, тих, хто проживає разом і опікує маленьких дітей у віці до 5 років. Зазвичай, це стосується і тих, хто доглядає за людьми похилого віку.

- А власне чому?

- У першу чергу, щоб не заразити грипом своїх підопічних з ослабленим імунітетом. Мова йде, насамперед, саме про захист дітей і людей похилого віку.

Лікарі також рекомендують здійснювати щорічну вакцинацію проти грипу людям, що виконують велику суспільну роботу, що проживають у студентських гуртожитках, засудженим, що перебувають у виправних установах.

Потрібна вакцинація і подорожуючим країнами Південної півкулі у період з квітня по вересень, або в тропічних країнах, або в туристичних групах у будь-який час року.

- Коли найкраще проходити вакцинацію проти грипу?

- Вакцинацію найкраще проходити в жовтні або листопаді. Вакцинація у грудні або навіть пізніше у більшості випадків також виправдовує себе. Занедужати грипом можна у будь-який час з листопада по травень, але найчастіше пік захворюваності припадає на січень-лютий.

Більшість людей проходять щорічну вакцинацію проти грипу однією дозою вакцини. Дітям, молодше 9 років, які проходять вакцинацію вперше, або тим, хто був у цьому сезоні вакцинований вперше, тільки однієї дози вакцини недостатньо і їм варто пройти повторну вакцинацію через 4 тижні після першої. У результаті повторної вакцинації в організмі виробляється стійкий імунітет.

Вакцина проти грипу може застосовуватися одночасно з іншими вакцинами, включаючи і протипневмококкову вакцину. Деяким людям варто проконсультуватися у лікаря про доцільність вакцинації проти грипу, адже дехто не може бути вакцинованим, а дехто повинен почекати з вакцинацією та пройти її пізніше.

Людям з алергією, обов'язково варто сповістити про це лікаря перед вакцинацією. Алергійні реакції на вакцину проти грипу виникають рідко.

Вірус грипу, що використовується для виробництва вакцини, вирощується на курячих ембріонах. Люди з сильною алергією на курячий білок не можуть проходити вакцинацію.

- Що робити, якщо виникла сильна алергійна реакція?

- Якщо у вас виникала сильна алергійна реакція після першої дози вакцини, варто сповістити про це лікаря.

Якщо у людини коли-небудь, виникав синдром Гієна-Барре (гострий первинний ідіопатичний полірадикулоневрит, важке паралітичне захворювання), варто сповістити про це лікаря. Люди з середнім ступенем важкості недуги та важкохворі не повинні проходити вакцинацію під час хвороби.

Вакцинація проводиться лише після повного видужання.

Якщо ви погано себе почуваєте, сповістіть про це лікаря або медсестру та дізнайтеся, коли ви згодом зможете пройти вакцинацію.

Хворі легкої форми, можуть бути вакцинованими.

- Які ускладнення можуть виникнути в результаті імунізації вакциною проти грипу?

- Вакцина, як і будь-які інші медикаменти, може стати причиною серйозних ускладнень, таких як, сильні алергійні реакції. Втім, важкі ускладнення в результаті вакцинації проти грипу виникають дуже рідко.

Інактивована вакцина містить убитий вірус грипу, що не може викликати захворювання грипом. Частіше маємо справу з незначними ускладненнями. Такими як: почервоніння, набряклість або хворобливі відчуття у місці ін'єкції, підвищення температури, несильний біль у тілі. Якщо такі ускладнення і виникають, то, як правило, відразу ж після вакцинації і тривають зазвичай один-два дні.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6596 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс