П'ять рецептів смачних сирників

9 січня 2013

Здавалося б, посмажити сирники простіше простого. Однак у кожної господарки свій рецепт. Секретами готування цієї страви діляться професіонали.

Чому саме сирники, - запитаєте ви, - раптом стали предметом пильної уваги? Адже хто ж їх не знає - сирники! Та будь-яка господарка наготує вам їх цілу гору за п'ять хвилин!

Наготувати, може й наготує, звичайно. Не сперечаємося. Тільки, чомусь, в однієї вони виходять на «ура», а в іншої - «спасибі, не треба». Але ж рецепт, здавалося б, той самий. Йому, до речі, вже багато сотень років. Правда, коли точно людство розсмакувало змішаний з яйцем і підсмажений у вигляді коржів сир, достеменно не відомо. Але, судячи з назви, сталося це дуже давно. Саме в ті часи, коли твердого сиру у звичному вигляді ще не було, а був, за дослідженнями істориків, тільки «м'який сир». З нього готували масу смачних речей, називали які не витіювато: сирними стравами. Серед них опинилися і наші «сирники».

Давайте спробуємо розібратися, у чому він - головний секрет смачних сирників.

СИРНИКИ КЛАСИЧНІ

200 г сиру 18% жирності, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка манної крупи, 1 ч. ложка ванільного цукру, 2 ст. ложки очеретяного цукру, масло для смаження.

Сир, яйце, манну крупу, ванільний і очеретяний цукор ретельно перемішати.

Сформувати потрібні за розміром сирники, обваляти в борошні і смажити з двох боків до золотавого кольору.

СПЕЦІАЛЬНІ ПОРАДИ:

- Якщо хочете, щоб сирники були більш легкими і дієтичними, готуйте їх не на сковороді, а переклавши у силіконові формочки, запечіть у духовці.

- Ніколи не готуйте сирники з кислого сиру. Якщо хочете у результаті отримати смачну страву, то використовуйте тільки якісний продукт.

- Якщо сир трохи сухуватий, пом'якшіть його, додавши сметану, кефір або молоко. Так маса стане більш еластичною.

СИРНИКИ З ІЗЮМОМ І ВОЛОСЬКИМИ ГОРІХАМИ

250 г сиру, 3 ст. ложки борошна, 2-2,5 ст. ложки цукрового піску, 1 яйце, 50 г ядер волоських горіхів, 50 г ізюму.

Змішати сир, яйце, борошно, цукровий пісок і здрібнені волоські горіхи.

Сирну масу розділяємо невеликими кульками (по 60 г), формуємо з них сирники та з двох боків обсмажуємо на сковороді.

Подаємо до столу з варенням, згущенкою, сметаною або медом.

СПЕЦІАЛЬНІ ПОРАДИ:

- Щоб сирники вийшли ніжними та танули у роті, необхідно бути дуже уважним до дріб'язків. Наприклад, сир краще протерти через сито і тільки потім перемішувати його з яйцем, цукром, борошном. І лише після цього додавати волоські горіхи або ізюм.

- Перед тим, як додавати ізюм, обов'язково його ненадовго замочіть у воді, а потім дайте висохнути. Для цього перекладіть його на серветку і злегка відіжміть. Завдяки цьому сирна маса не буде рідкою і з неї буде легко сформувати сирники.

- Щоб сирники не підгоряли, бажано смажити їх на маленькому вогні у вже розігрітому маслі.

СИРНИКИ З КОРИЦЕЮ ТА ВАНІЛЛЮ

200 г сиру 7-8% жирності, 1 яйце, 2-3 ст. ложки цукру, щіпка солі, щіпка ванільного цукру, щіпка кориці, 2 ст. ложки борошна.

Ретельно перемішайте сир з цукром, додайте ваніль, яйце і борошно. Щоб тісто не липло до рук, можна змочити долоні водою або рослинною олією.

Потім із сирної маси сформуйте «ковбаску», обваляйте її в борошні і наріжте.

Підготовлені сирники обсмажте на середньому вогні з двох боків.

СПЕЦІАЛЬНІ ПОРАДИ:

Успіх гарних сирників криється в гарному свіжому сирі. Не можна, щоб він був кислим, жирним або зовсім знежиреним. До речі, якщо до знежиреного додати трохи розтопленого вершкового масла, то він стане цілком придатним для сирників.

Тісто для сирників можна заморозити. Це дуже просто: готову сирну масу скачуємо в ковбаску, нарізаємо, формуємо биточки і викладаємо на дерев'яну дошку, злегка обсипану борошном, і заморожуємо. За півгодини до готування дістаньте сирники з морозильної камери, щоб вони розмерзлися і обсмажте.

СИРНИКИ ІЗ СОЛОДКИМ СИРОПОМ

Для сирників: 200 г сиру 9%, 1 ст. ложка цукру, 1 яйце, 100 г вершкового масла, 1 ст. ложка манки, щіпка ванілі.

Для сиропу: 100 г ізюму, 100 г цукру, 100 г води, 10 г коньяку.

Всі інгредієнти ретельно замісіть до утворення одноманітної маси. Потім трохи присипте стіл борошном, розкотіть «ковбаску», наріжте її рівними шматочками.

Потім ці шматочки надавіть з двох боків, щоб вони походили на шайбочки і викладіть на розпечену сковороду з розігрітою рослинною олією.

Після цього накрийте сковороду кришкою та обсмажуйте сирники з двох боків доти, поки манка «розпухне».

Готуємо сироп. Цукор з водою та ізюмом доводимо до кипіння і кілька хвилин проварюємо на повільному вогні. Додаємо коньяк і перемішуємо.

Готові сирники поливаємо сиропом і подаємо зі сметаною.

СПЕЦІАЛЬНА ПОРАДА:

Під час смаження сирників не шкодуйте рослинної олії! Бажано її налити стільки, щоб сирники «плавали».

СИРНИКИ ІЗ ФЛАМБИРУВАНИМИ ФРУКТАМИ

250-300 г сиру 2-3%жирності, 1 сирий яєчний жовток, 1 ст. ложка манної крупи, щіпка солі, цукровий пісок - за смаком, пряжене масло для смаження.

Всі інгредієнти перемішуємо до однорідної маси і даємо одну годину постояти в холодильнику, щоб все розійшлося і придбало цільну консистенцію.

Формуємо кульки, обвалюємо їх у борошні, надаємо форму биточків і обсмажуємо з двох боків на добре розігрітому пряженому маслі.

Фламбирувані фрукти: це можуть бути яблука, полуниця і т.д.

Розтоплюємо цукор, додаємо до нього шматочки фруктів, трохи пакетованого соку (свіжий у цьому випадку гірше) і підігріваємо. Головне, не перегріти, щоб не вийшла карамель. Потім додаємо крапельку коньяку і підпалюємо. Перемішуємо, викладаємо на решітку, щоб зайвий цукор стік.

СПЕЦІАЛЬНІ ПОРАДИ:

Влітку в сирники можна додати порічковий лист або свіжу м'яту - так вийде пахучіше.

Сир для сирників можна зробити самим. Найпростіше – з кефіру: зробіть дірочку в упаковці, поставте в духовку, потоміть при температурі 80-90°С годину-півтори.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 35967 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс