Готуємо з баклажанів

25 липня 2012

Баклажани містять безліч корисних речовин, допомагають виводити холестерин, перешкоджають утворенню тромбів. Але головним достоїнством баклажанів є їхній чудовий смак, що прекрасно сполучається зі смаком інших продуктів.

Баклажани по-корейськи.
Баклажани по-корейськи.

Баклажани в нашій країні не їдять сирими, хоча в деяких східних країнах це вважається нормальним. У вареному вигляді баклажани також не вживаються, зате їх смажать, тушкують, запікають і солять. Баклажани добре подавати з часником, кращої закуски просто не придумаєш. Баклажани відмінно сполучаються з помідорами, грибами, зеленню, майонезом. З них готують салати, овочеві рагу, гарячі та холодні другі страви.

ПЕРЕЦЬ, ФАРШИРОВАНИЙ БАКЛАЖАНАМИ

4 стручки болгарського перцю, 1 великий баклажан, 1-2 моркви, 3-4 зубочки часнику, 1 цибулина, 1/2 пучка зелені петрушки, 200 г вареного рису, сіль, чорний мелений перець.

Баклажан вимийте, обсушіть і зробіть кілька надрізів ножем, щоб виходила гіркота, запечіть у духовці. Зніміть шкірочку та наріжте кубиками. Перець вимийте, обсушіть та зріжте кришечки. Видаліть серцевину і насіння.

Помідори обдайте окропом і зніміть шкірочку та блендером зробіть томатне пюре. Моркву натріть на тертці. Цибулю наріжте кубиками. Цибулю спассируйте на рослинній олії до золотавого кольору, додайте моркву, посоліть, поперчіть. Додайте кілька столових ложок води і протушкуйте на повільному вогні 10 хвилин. Додайте томатне пюре і прогрійте ще 5 хвилин.

У великій мисці змішайте кубики баклажанів і рис. Часник пропустіть через прес і додайте до баклажанів. Посоліть, поперчіть. Додайте 2-3 столові ложки томатного заправлення. Все добре перемішайте та нафаршируйте щільно перці. Закрийте кришечкою і поставте в глибоку жаровню. Залийте томатним заправленням (якщо заправлення вийшло занадто густим, можна його розбавити водою). Додайте кілька ложок сметани і запікайте в духовці приблизно 30 хвилин.

БАКЛАЖАНИ ПО-КОРЕЙСЬКИ

4 середніх баклажани, 2 солодких перці, 1 велика морква, 1 велика цибулина, 3 зубки часнику (великі), мелений червоний і чорний перець, кріп і петрушка, 1-2 ч. л. коріандру меленого, 1-2 ст. л. винного або яблучного оцту (або сік лимона), рослинна олія, кунжут, сіль, 1 ч.л. меду або цукру, соєвий соус (за бажанням).

Баклажани зі шкіркою порізати уздовж тонкими смужками (1,5-2 см товщиною) посипати неповною столовою ложкою солі, пом'яти і залишити на ніч у холодильнику. Гарненько віджати, обсмажити в олії. Відкинути на сито, дати стекти олії. Часник із зеленню подрібнити, посолити, нехай дадуть сік. Нашаткувати перець соломкою, моркву на корейській тертці, посипати коріандром, перцем, кунжутом, змішати з медом, часником і зеленню. Сюди ж додати сиру цибулю півкільцями.

Все з'єднати з баклажанами, додати оцет, якщо необхідно досолити соєвим соусом. При бажанні можна ще додати олії (простої або кунжутної). Поставити на добу в холодильник.

КУРЯЧА ГРУДКА, ЗАПЕЧЕНА З БАКЛАЖАНАМИ І ПОМІДОРАМИ

Куряча грудка (філе) - 1 шт, баклажани - 2-3 шт, помідори - 2-3 шт, сир - 150-200 г, сметана або майонез, часник - 1 зубочок, зелень петрушки, рослинна олія, сіль, свіжомелений перець.

Баклажани нарізати тонкими смужками, викласти в миску, посолити і залишити на 20-30 хвилин. З баклажанів злити сік, що утворився. Курячу грудку вимити, добре обсушити і розрізати кожну половинку грудки поперек на 2-3 частини. Шматочки курки викласти між двома шарами харчової плівки і злегка(!) відбити (товщина відбивної ~7 мм). Відбивні трохи посолити і поперчити. Помідори вимити, обсушити, вирізати плодоніжку і нарізати кільцями. Часник почистити і дрібно порубати. Зелень вимити, обсушити і порубати. Сир натерти на тертці.

У сковороді розігріти трохи рослинної олії, викласти смужки баклажанів і обсмажити по 2-3 хвилини з кожного боку. Баклажани перекласти на паперову серветку, щоб позбутися від надлишків жиру.

Форму для запікання змазати олією і викласти шар баклажанів трохи внакладку один на одного. Зверху укласти відбите куряче філе. На філе знову викласти шар баклажанів. Потім укласти кружки помідорів. Помідори трохи посолити, поперчити та посипати рубаним часником і зеленню. Змазати шар помідорів сметаною або майонезом і посипати сиром.

Поставити форму в нагріту до 180°C духовку і запікати 20-25 хвилин. Вийняти форму із запіканкою з духовки, дати постояти 10 хвилин і подавати на стіл, посипавши рубаною зеленню.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5631 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс