Чи можна виростити японську айву у квартирі

30 січня 2013

Я посадила кілька кісточок японської айви в горщики. Всі вони зійшли. Але я не знаю, чи буде рости хеномелес у кімнатних умовах? Розкажіть про це детальніше.

Хеномелес - рослина вулична. Проростити її насіння - не проблема. Але з організацією зимівлі будуть складності, тому що взимку хеномелесу потрібні низькі температури. Але після зимівлі айву все-таки краще не залишати в будинку, а тримати на вулиці як контейнерну рослину: тоді вона буде себе почувати набагато краще, ніж у приміщенні.

Айва японська - це невеликий чагарник із шипами. Навіть у відкритому ґрунті він виростає не більше 1 метра. Рослина листопадна. Квітує біля місяця у квітні-травні жовтогарячими квітками, які до кінця цвітіння стають рожевими. Квітки до 5 см у діаметрі зібрані в суцвіття по 2-5 бутонів.

Рослина засухостійка і морозовитривала, у відкритому ґрунті витримує температуру до -30°С. Особливого догляду їй не потрібно, легко розмножується насінням, живцями і кореневою поросллю.

Сходи з насіння з'являються через 5-6 тижнів після посадки. Підрослі сіянці потрібно розсадити в окремі горщики місткістю 1-1,5 л. У перший рік сіянці ростуть повільно і досягають у довжину 12-15 см. На другий рік ріст прискорюється, на третьому році айва починає активно рости, з'являється поросль, кущ стає пухнатим. Зацвітає посаджена насінням айва на третій рік життя.

Зимівля. Восени скорочують полив, після опадання листочків виносять рослину у прохолодне приміщення з температурою +1...5°С. Айву можна залишити в кімнаті, розмістивши ближче до шибки, однак при цьому вона швидше прокинеться. Щоб ґрунт узимку швидко не пересихав, у горщик насипають зверху шар тирси і поливають холодною водою.

Підготовка до весни. Рослини, що знаходяться у холодному приміщенні, переносять у кімнату на початку березня і ставлять на найосвітленіше місце, поливають водою кімнатної температури. З початком вегетації рослину регулярно підживлюють 1 раз на місяць (бажано органікою) із внесенням мікродобрив. Для зменшення опадання зав'язі рослину обприскують після цвітіння розчином борної кислоти 1 г на 1 л води.

Кущ формування не вимагає, вирізують лише засохлі гілочки та видаляють зайву кореневу поросль.

З настанням гарної погоди рослину бажано розмістити на відкритому повітрі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14117 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс