Азалія: примхлива досконалість у квітковому горщику

5 грудня 2012

Обрізку і формування крони найкраще виконувати відразу після цвітіння.

Азалія росте досить повільно, сучасні сорти відбираються у тому числі і на компактність крони, тому особливої необхідності в обрізці немає. Підрізають тільки пагони, що жирують, та занадто довгі пагони з метою надання округлої форми. Зазвичай відразу після цвітіння наступає стадія активного росту молодих пагонів замість суцвіття. Затягувати з обрізкою не варто, тому що незабаром наступить стадія закладання бутонів. З цієї причини з кінця літа і до цвітіння обрізку не проводять. Азалію можна формувати також у вигляді штамбового деревця або використовувати для вирощування в стилі бонсай.

Цвіте азалія раз на рік навесні. У перший рік після покупки часто наступає повторне цвітіння через кілька місяців. Для закладання бутонів необхідна прохолодна осінь, на зимовий спокій азалія йде з квітковими бруньками, що сформувалися. Під час бутонізації та початку цвітіння, щоб уникнути опадання бутонів, необхідно чітко дотримуватися режиму поливу та уникати надмірно високих температур.

Підживлення виконуються регулярно з весни і до осені спеціальними комплексними добривами з мікроелементами для рододендронів. У зимовий період, коли рослина відпочиває, всі підживлення варто відмінити. Добре азалія озивається на проведення некореневих підживлень по листю, за допомогою обприскування. Для цього мінеральне добриво беруть у концентрації в 10 разів меншій, ніж для кореневого підживлення і рано вранці або пізнім вечором (не на сонці) обприскують обидва боки листя (раз на 1-2 тижні). Низька концентрація та швидке засвоєння елементів листям допоможуть при перших ознаках голодування. При хлорозі ефективне обприскування "Феровітом" і сульфатом магнію.

СПОСОБИ РОЗМНОЖЕННЯ

Насінне розмноження неприйнятно для сучасних азалій, які є гібридами. Крім того, воно трудомістке та застосовується тільки при виведенні нових сортів.

Сорти, що важко зростають, розмножують щепленням, але у домашніх умовах це дуже кропіткий і ненадійний метод. Розмножують азалію в основному живцюванням. Найкраще брати верхівкові напівздеревілі живці відразу після цвітіння. Довжина живців зазвичай становить 5-8 см. Нижнє листя потрібно видалити, знизу зробити косий зріз, обробити обов'язково стимулятором коренеутворювання ("Кореневином" або "Гетероауксином") і посадити у стерильну суміш торфу та піску (1:1). Посаджені живці обов'язково необхідно помістити у тепличку і на світло.

Азалія не дуже охоче дає корені, тому для полегшення коренеутворення бажано використовувати нижній підігрів. Температура вкорінення становить приблизно +25°С. Тривалість укорінення - 1-2 місяці, вихід укорінених живців - близько 50%. Тільки через 2 роки азалія, вирощена із живця, досягне дорослого стану і може порадувати цвітінням.

ШКІДНИКИ І ХВОРОБИ АЗАЛІЙ

Зі шкідників азалії вражаються павутинним кліщем (при сухості повітря і недостатньому поливі), попелицею, борошнистим червцем, довгоносиком.

При порушенні агротехніки часто зустрічаються грибкові захворювання. Вони характеризуються появою плям коричневого, сірого або червонуватого кольору на листях, найчастіше на уражених ділянках листа видний міцелій гриба, листя може скручуватися і швидко обпадати. Спостерігається також усихання пагонів. При систематичному перезволоженні субстрату починає гнити коріння. Необхідно нормалізувати догляд, знизити вологість ґрунту і повітря, уникати перегріву рослини, частіше провітрювати приміщення, зібрати та знищити уражене листя, обробити рослину "Оксихомом" або "Фундазолом".

Негативно позначаться на стані азалії ушкодження коренів (механічні або хімічні), незбалансовані підживлення (недолік або надлишок живильних елементів), засолення ґрунту.

МОЖЛИВІ ПРОБЛЕМИ ПРИ ВИРОЩУВАННІ

Пожовтіння та поява плям на листях азалії, опадання листя може бути викликано неправильним поливом (при пересиханні або перезволоженні субстрату), грибковими захворюваннями, занадто сухим повітрям, високою температурою, занадто яскравим світлом, поразкою павутинним кліщем, поливом жорсткою або холодною водою, різкою зміною умов.

Плями на листях можуть з'явитися при грибкових захворюваннях, недоліку живильних елементів, занадто жорсткій воді, від сонячних опіків.

Листя жовтіє при залуженні ґрунту.

Відсутність або слабке цвітіння спостерігається при порушенні температурного циклу, занадто теплому мікрокліматі восени та взимку.

Опадання бутонів відбувається від пересихання або перезволоження субстрату, при занадто високій температурі під час цвітіння.

Якщо немає можливості створити азалії необхідні умови, то, отримавши її у подарунок, насолоджуйтеся її цвітінням, ставтеся до неї як до букета, поливайте і доглядайте в міру можливостей. А після цвітіння віддайте знайомим, які зможуть забезпечити догляд, що відповідає її специфічним вимогам.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8217 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс