Кава з підвіконня

29 січня 2013

Виростити каву на підвіконні зовсім нескладно. Навіть не сортові рослини з насіння швидко ростуть і на п'ятий рік починають плодоносити. Вже тоді можна зібрати та підсмажити каву власного виробництва.

РІДКІСНЕ НАСІННЯ

Набагато складніше дістати насіння кави. Смажене, звісно ж, не підійде, а інше не продається. Та якби і продавалося, то не підійшло б. Адже кавове насіння швидко втрачає схожість: як тільки його дістали із соковитої оболонки.

Але якщо насіння взяти ніде, то саму рослину кави можна купити майже в будь-якому квітковому магазині: кімнатна кава зовсім не рідкість.

РОСТЕ ПОСТІЙНО

Чим же рослина кави приваблює і продавців кімнатних квітів, і любителів озеленювати свої квартири? А тим, що легко мириться із сухим кімнатним повітрям, недостатньою освітленістю та невеликим обсягом ґрунту.

Причому й у таких умовах кава росте дуже швидко, її доводиться щорічно пересаджувати в більші горщики. Товарні саджанці виходять на другий рік, на третій-четвертий сортові рослини зацвітають. На четвертий-п'ятий рік прилавки прикрашають дерева з квітами і ягодами.

Пояснюється така швидкість росту тим, що кава не впадає в зимову сплячку і росте увесь час. Додаткове підсвічування взимку ще більше прискорить кавову плантацію на підвіконні. І дуже скоро виникне проблема - на підвіконні дереву стане тісно.

ЧИ ПОТРІБНІ ПЛОДИ?

Плоди, звичайно ж, потрібні. Квітуче і плодоносне дерево буде мати набагато цікавіший та екзотичніший вигляд. Однак варити свою каву можна лише заради спортивного інтересу. Плоди, вирощені в домашніх умовах, набагато поступаються за якістю привезеним із тропіків. Та й правильно їх підсмажити далеко не так просто.

Ну, а хто їх хоч раз смажив, двічі подумає, чи варто займатися таким процесом у квартирі. Це тільки в рекламі зерна, що паруюють, нюхають. У реальності при підсмажуванні вони «пахнуть» трохи краще смаленої гуми.

ТИМЧАСОВА НЕВИБАГЛИВІСТЬ

Невибагливою кава є, тільки коли росте. Коли дерева починають квітувати і плодоносити, починаються й проблеми: то квітки обпадають, то листя стає коричневим та сохне. Так кавове дерево реагує на незадоволення зрослих апетитів.

Тому перед плодоносінням при перевалці дерева в ґрунт додають перепрілий гній або біогумус, та й потім підживлюють рослини кожні 10 днів. І лише взимку пайок урізують до одного разу на місяць.

І до речі, зі збором урожаю не треба поспішати. Від цвітіння до дозрівання повинен минути рік, не менше. Так що ці прикраси довго будуть висіти на кущиках.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8650 Подобається: 0 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс