Новорічні рослини

19 грудня 2012

Грудень. Передчуття свята. Мимоволі погляд шукає на прилавках новорічні прикраси, мішуру і гірлянди. Зовсім незабаром на вулицях з'являться ялинкові базари, і в будинках знову запахне хвоєю та лісом.

В останні роки в продажі з'явилися штучні ялини та сосни, ароматизатори повітря, що імітують присутність справжнього дерева. Хтось скористається цією пропозицією, щоб зберегти в будинку чистоту і порядок.

А можна придбати справжнє дерево і святкувати з ним Новий рік багато років поспіль!

Як це зробити? І складно, і просто!

У наш час з розвитком сучасних технологій з'явилася можливість вирощування в кімнатних умовах багатьох культур, про які раніше не можна було навіть мріяти. До таких видів належать і хвойні рослини.

Звичайно, виростити в умовах квартири сосну, кедр або ялину неможливо, оскільки у наших домівках їм занадто сухо і пекуче. Однак існує чимало видів подібних рослин, які почувають себе досить комфортно в умовах житлових приміщень. І вони цілком можуть замінити вам новорічну ялинку та створити в домі куточок хвойного лісу з його неповторним ароматом.

Найбільш підходящим для вирощування у квартирі є кипарис великоплідний, що прийшов у культуру з сонячної Каліфорнії. У природі ця рослина досягає у висоту 25 м, а кімнатні екземпляри виростають тільки до 2 м. Але відразу потрібно відзначити, що швидкого результату чекати не слід, тому що кипарис, як і всі його родичі, рослина, що досить повільно росте.

Можна спробувати виростити рослину з насіння, тому що воно досить легко проростає. Але це досить клопітно, адже маленькі проростки необхідно часто пересаджувати, стежити, щоб ґрунт не пересихав. До того ж, зараз вже не встигнути виростити новорічне дерево. Тому можна купити кипарис у магазині. Тим, хто любить великі новорічні ялинки, буде складно звикнути до невеликого, акуратного деревця, з майже правильною пірамідальною кроною. Не варто купувати відразу великий екземпляр - йому буде важко прижитися в нових умовах перебування. А невелике деревце перенесе переїзд досить легко.

Які ж основні правила вирощування кипариса?

Як і для всіх хвойників, йому необхідні прохолодні температури, від 5 до 20°С. Особливо небезпечним для рослини є спекотне повітря при низькій вологості. Тому якщо немає можливості перенести рослину у більш прохолодне місце, то потрібно забезпечити обприскування хвої кілька разів на добу, або воложити повітря за допомогою зволожувача чи ємкостей з водою. При недотриманні цих умов гілки кипариса втрачають голки і не відростають знову, внаслідок чого рослина втрачає свої декоративні якості та сили. Цей хвойник віддає перевагу яскравому, розсіяному світлу, але може досить добре розвиватися і у півтіні. Влітку, при наявності можливості, його бажано винести на свіже повітря, у тінь, забезпечивши достатній полив. Якщо влітку рослина вимагає досить регулярного, але не дуже рясного поливу, то в зимовий період полив скорочують до 1 разу на тиждень.

Рослина віддає перевагу слабокислому ґрунту, тому для посадки або пересадження краще придбати готовий ґрунт для хвойників. У весняно-літній період обов'язково виконують підживлення спеціалізованими або звичайними мінеральними добривами. При використанні простих добрив застосовують концентрацію розчинів у 2 рази менше зазначеної в інструкції. Пересадження здійснюють у міру необхідності, але не частіше 1 разу на 2 роки. Навесні, при необхідності, виконуюють підрізування крони для надання їй потрібної форми.

Крім кипариса, можна виростити екзотичну рослину араукарію. Це теж представник хвойних, сягаючий у висоту 1,6 м. Вирощується араукарія з дотриманням всіх вищевикладених правил. Єдина відмінність - це частота пересадження: для араукарії вона становить 3-4 роки.

Може використовуватися для різних цілей: маленькі рослини - у квіткових композиціях, у тераріумах. Молоді рослини - для прикраси святкового столу, а дорослі - як поодиноко розташовані в холах і великих кімнатах. А в нашому випадку - у якості новорічної ялинки! Красиво, ефектно і неординарно!

І вже зовсім просто купити в магазинах саджанці різноманітних хвойних культур, прикрасити ними будинок на новорічні свята, а навесні висадити їх на своїй присадибній або дачній ділянці. І тоді свято протриває довгі роки!

А для аматорів влаштовувати тематичні свята можна спробувати використати у якості ялинки, наприклад, пальму або драцену! І тоді у вас буде африканський Новий рік.

Але як би ви не відзначали свята, що наближаються, яку б рослину не прикрасили замість ялинки, головне, щоб у Новому році у ваш будинок увійшли щастя, любов, доброта і благополуччя!!!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7151 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс