Зимовий букет

12 грудня 2012

Уявіть таку картину: за вікном мороз і заметіль, а на столі у вас ароматні нарциси, пахнуть конвалії... Таке диво здатен створити, мабуть, кожний, якщо займеться вигонкою квітів.

Легко піддаються вигонці конвалії. Причому пишнішими та красивішими виходять рослини сортові, лісові ж - дрібні і вигнати їх у цвіт набагато важче. Для вигонки відбирають кореневища з добре розвиненими квітковими бруньками (вони товсті, тупокінцеві, спрямовані до верху від кореневища). Кореневища потрібно укласти в ящики, пересипати вологим торфом або, ще краще, перешарувати вогкими мохами (дно теж повинно бути вкритим), полити і підтримувати постійну, але не надлишкову вологість. Тримати ящики потрібно в тіні на відкритому повітрі. З настанням холодів дати кореневищам промерзнути при температурі мінус 5-6° (щоб полегшити вигонку і щоб квітування було ряснішим і дружнішим). Потім перенести у підвал або на лоджію, або на закритий балкон до грудня (для вигонки до Нового року). У грудні дістати і обрізати кореневища до 12-15 см і занурити у теплу (32-35°) ванну на 12-16 годин, щоб розбудити «від сну». Воду, що остигає, міняти або підігрівати.

Після ванни укласти кореневища у вигонковому посуді на пухкий теплий ґрунт на відстані 2-3 см одне від одного, укрити мохами у суміші з торфом і дерновою землею. Потім укрити ще невеликим шаром чистих мохів і надалі підтримувати вологість, обприскуючи «пиріг» (не поливаючи!) теплою водою близько 35°С. Температура ґрунту під час вигонки повинна бути 30-35°С, а повітря 23-25°С, тому потрібно тримати контейнери з рослинами біля опалювальної батареї та часто обприскувати теплою водою. Контейнери до появи квіткових стрілок рекомендується вкрити чим-небудь темним. Зацвітають рослини приблизно через 20-25 днів від початку вигонки. Якщо захочете подовжити цвітіння, то виставте ємкості з квітами у прохолодне, але світле місце. На початку після зняття затінення світло повинно бути розсіяним, для чого можна вкрити рослину марлею в один шар. Для вигонки конвалій у січні-лютому ванну, що прогріває, не використовують, лише підтримують необхідну вологість субстрату. Температура повітря теж може бути трохи вище кімнатної. З появою бутонів освітлення повинно бути гарним. З першого разу не все у вас може вийти так, як потрібно, але поступово ви пристосуєтеся виконувати вигонку в умовах своєї квартири.

Для вигонки нарцисів вибирають найбільші, «товстенькі» цибулини. Якщо виганяють рослини до Нового року, то зберігають цибулини до листопада у підвалі, у сухому темному місці, між дверима або, у крайньому випадку, між віконними рамами, захистивши від світла, при температурі 4-6°. Для вигонки до 8 Марта на початку лютого цибулини висаджують у горщики в пухкий ґрунт або у дроблений керамзит у суміші з торфом у співвідношенні 1:2, можна в суміш дробленого керамзиту та мохів (тоді саджати краще в січні). Горщики з цибулинами поміщають у темне прохолодне місце, вологість ґрунту підтримують поливами. Після появи листя горщики виставляють на світло і у тепле місце. Температура, на відміну від ситуації з конваліями, може бути кімнатною. Для вигонки зручніше брати ранні сорти. А якщо захочете потім використовувати цибулини в саду, потрібно дати їм час для наливу після відцвітання. Коли листя пожовкне і засохне, цибулини очистіть від землі та підсушіть. Зберігайте у підсушеному торфі, сухому піску, у поліетиленових пакетах. Висадити цибулини потрібно буде відразу, як тільки розмерзнеться ґрунт на ділянці.

Вигонку зручно виконувати в нешироких металевих або пластмасових коробах. Якщо немає керамзиту, можна використовувати суміш піску, торфу, тирси, родючої землі, засипавши цибулини шаром 8-10 см. І стежити за тим, щоб субстрат постійно був вологим.

Посадку можна виконувати раніше лютого (у грудні-січні), при цьому тримати цибулини при знижених температурах (не на морозі), потім внести спочатку в трохи тепліше приміщення і тільки потім - у теплу кімнату. При вигонці нарцисів до Нового року підготовку починають наприкінці жовтня, тому що весь процес триває 2-2,5 місяці. Потрібно пам'ятати, що вигонкові рослини погано переносять коливання температури (при цьому вона не повинна бути вище кімнатної), холодні протяги і сухість повітря.

Маючи підходящі умови зберігання кореневищ, цибулин і гілок, можна підібрати час початку вигонки і розрахувати її процес так, що зможете одержувати квітучі рослини до потрібній вам даті. А щоб наступного разу працювати вже не наосліп, йти «уторованою доріжкою», всі свої дії - від збору кореневищ і цибулин до проходження всіх етапів вигонки - фіксувати за датами. На пам'ять сподіватися не треба: за рік багато чого може вивітритися з голови. Ну і звісно ж, запастися завчасно всіма потрібними для вигонки матеріалами (торфом, піском, керамзитом, землею, мохами, піддонами і так далі).

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 11312 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс