Азалія: примхлива досконалість у квітковому горщику

28 листопада 2012

Перед квітучою азалією важко встояти - так і хочеться принести додому кущик, суцільно покритий квітами. Особливо привабливою азалія стає взимку, коли так мало інших квітів, а вона досягає вершини своєї пишноти. Але вдома ця рослина здатна доставити масу турбот, якщо не дотримуватися деяких правил догляду, які спираються на її природні адаптації.

Кімнатні азалії утворилися від видів, що живуть у помірному кліматі в місцях з високою вологістю повітря, регулярними опадами, кислими та добре дренованими ґрунтами. Життєвий цикл азалії підпорядковується регулярній зміні сезонів, існує яскраво виражена залежність її зростання від пори року. Після зимового відпочинку у прохолоді наступає потепління, а з ним і час цвітіння - весна, за нею слідує помірно тепле літо, на цей період припадає активний вегетативний ріст. Потім приходить прохолодна осінь, коли закладаються квіткові бруньки, з ними азалія і засинає до весни.

Якщо не створити підходящих умов, то рослина може загинути або не зацвісти повторно. Але найбільш складним у догляді буде забезпечити азалії прохолодну зимівлю.

ДОГЛЯД У КІМНАТНИХ УМОВАХ

Найбільше азалія в домі страждає від сухості повітря та жару батарей, необхідно постаратися створити їй комфортні умови.

Пересаджувати відразу після покупки не можна. Кращий час для пересадження наступить відразу після цвітіння. У азалії дуже ніжні тонкі корені, тому пересаджувати потрібно тільки акуратною перевалкою, не порушуючи грудки землі. Корені у азалії поверхневі, і краще вибрати невисокий горщик, у формі плошки.

ҐРУНТ

Азалія висуває особливі вимоги до ґрунту. На її коріннях живуть гриби-симбіонти, які допомагають їй живити рослину. Ці гриби не виносять лужних ґрунтів, з їхньою загибеллю при несприятливих умовах гине і азалія (ось чому ще не рекомендується відмивати коріння рослини). Ґрунт обов'язково повинен бути кислим (рн 3,5-5), пухким, добре пропускати воду та повітря. Транспортувальний ґрунт за всіма параметрами добре підходить для азалій. При готуванні субстрату для пересадження у ґрунт для азалій (на основі верхівкового торфу) можна додати хвойної землі (1-2 частини хвойної землі, 1 частина торф'яного субстрату). Молоді рослини пересаджують щороку, більш старі екземпляри - раз на 2-3 роки з обов'язковою акуратною заміною верхнього шару ґрунту (азалія не любить розпушування, при цьому страждають її поверхневі корені). При пересадженні об'єм ґрунту щоразу збільшують не сильно, діаметр горщика лише на 3-4 см.

ВИБИРАЄМО МІСЦЕ

Місце розташування вибирають подалі від гарячих батарей. За життєвим циклом у квітучої азалії наступила весна. Не можна примусово влаштовувати їй період відпочинку, виносити на холод. Оптимальна температура на період цвітіння складе +17+20°С. Бажано, щоб азалія стояла на прохолодному під-віконні. Можна також розмістити її у глибині кімнати, але в цьому випадку обов'язково забезпечити штучним світлом по 10-12 годин на день, наприклад, за допомогою настільного світильника з фітолампою або хоча б енергозберігаючою люмінісцентною лампою на 20 або 36 Ват. Це дозволить досить довго насолоджуватися цвітінням і допоможе рослині пережити найбільш важкий зимовий час у квартирі.

Оптимальне місце для розміщення азалії цілий рік - на балконі, що не промерзає. Восени у прохолоді (+6+10°С) у азалії відбудеться закладення бутонів, там вона благополучно проведе залишок зими (+10+15°С) і з потеплінням рясно зацвіте. Влітку у півтіні буде прекрасно рости. Якщо немає балкона, що не промерзає, то на період від закінчення нічних заморозків навесні та до настання осінніх, азалію краще виносити на балкон або в сад. На зиму, перед настанням загрози заморозків, треба занести азалію додому та помістити її у спеціально підготовлене місце на підвіконні - за прозору ширму або в розгорнутий убік вікна акваріум, що відокремлюють азалію від спекотної кімнати та утворюють особливий прохолодний мікроклімат.

Азалія не терпить прямих сонячних променів, тому потрібен захист від полуденного сонця. На балконі або в саду її краще розмістити під легкою тінню інших рослин.

ПОЛИВ І ВОЛОГІСТЬ

Полив у житті азалій грає дуже важливу роль. Має значення якість води, її температура, регулярність і рясність поливів. Існує дуже стійка помилкова думка, що азалію необхідно поливати водою з холодильника або обкладати льодом. Полив холодною водою приводить до того, що корені не можуть її засвоїти, різниця між температурою повітря та коренями становить великий стрес для рослини. Це сигнал, що наступила осінь і настав час скидати листя.

Вода для поливу завжди повинна мати або температуру приміщення, де розташована квітка, або на 2-3 градуса вище, тоді корені легко її поглинають. З часом кислий ґрунт від солей кальцію та магнію в поливальній воді може стати лужним, що погубить рослину. Щоб цього уникнути, краще поливати зм'якшеною водою. Для цього необхідно кілька хвилин прокип'ятити воду, остудити і акуратно злити тільки верхню половину, не захоплюючи осад (солі кальцію від кип'ятіння частково випадають в осад). Корисно іноді поливати підкисленою водою, для цього достатньо додати 1-3 краплі лимонного соку на 1 літр води. Якщо азалія влітку знаходиться в саду, то на благо піде полив дощовою водою.

Азалія не переносить тривалого пересихання субстрату. При перших ознаках зів'янення потрібно терміново рясно полити квітку, але краще цього не допускати. Якщо торф'яний ґрунт все-таки пересохнув, то краще полити азалію методом занурення горщика у воду на кілька хвилин. Поливати потрібно регулярно, ґрунт завжди повинен залишатися вологим, припустиме тільки легке підсушування лише верху субстрату.

Частота поливів залежить від розміру горщика та рослини, стадії, на якій знаходитися азалія (відпочинок або активний ріст), умов мікроклімату (холодно, сухо, темно). Не можна залишати воду у піддоні надовго або поливати занадто рясно, ніжні тонкі корені при перезволоженні та кисневому голодуванні сильно схильні до гниття. Пересихання або надмірна вогкість субстрату приводить до листопаду, скиданню бутонів і квітів.

Азалії необхідно забезпечити високу вологість повітря. При температурі вище +18°С та сухому повітрі потрібне регулярне обприскування, по кілька разів на день, і тільки листя, на квітах краплі води можуть залишити плями. Воду для обприскування краще брати кип'ячену, вона залишає менший осад солей на листях.

ВИМОГИ ДО УМОВ МІКРОКЛІМАТУ

- висока вологість повітря, 70-80%;

- прохолода, температура влітку не вище +25°С, з жовтня по грудень +6+10°С, січень-лютий +10+15°С, навесні, під час цвітіння, +17+20°С;

- яскраве розсіяне світло;

- кислий субстрат;

- м'яка вода для поливу;

- регулярний полив.

Прекрасно буде себе почувати у зимовому саду або на лоджії, що не промерзає.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6978 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс