Фіалки доживуть до весни

21 листопада 2012

Своєю розмаїтістю та красою узамбарські фіалки скорили серця величезної кількості квіткарів-аматорів усього світу. Ці прекрасні рослини здатні квітувати до 10 місяців у році. Але зараз самий час влаштувати для них заслужений відпочинок.

Зима для багатьох кімнатних рослин - період спокою, і фіалки не виключення. Всю весну, літо та навіть осінь вони бурхливо квітували та розвивалися. А взимку для повноцінного цвітіння їм просто не вистачає світлового дня. Звичайно ж, це не стосується фіалок, які вирощуються цілий рік на стелажах при штучному підсвічуванні. Але навіть у цьому випадку відпочинок на пару місяців їм не зашкодить.

Щоб поступово перевести фіалки на зимовий режим, потрібно припинити всі підживлення. У дорослих фіалок, що все ще утворюють квітконоси, краще їх видалити, тому що квітки тільки віднімуть у рослини сили, які знадобляться в майбутньому, для повноцінного цвітіння після періоду спокою.

НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ НІЖИНОК

Яка ж небезпека загрожує цим ніжним тропічним рослинам у зимовий час? У першу чергу - це холод на підвіконні. Як би спекотно не було у кімнаті, біля скла температура завжди набагато нижча. А якщо ще з віконних щілин просочується холодне повітря вулиці, то ґрунт у горщиках сильно переохолоджується. Як результат – загнивання ніжних корінців, надземної частини і загибель рослин. Пам'ятайте, що для фіалок критичною є температура вже у +12°С.

Таким чином, щоб уникнути цих неприємностей, потрібно продумати, як вберегти горщики від зіткнення з холодним підвіконням. Щілини у рамах можна заклеїти, але саме підвіконня від цього набагато теплішим не стане. Тому між ним і горщиками варто покласти матеріал, що утеплює. Найкраще для цього підходить пінопласт, у крайньому випадку можна покласти товстий шар паперу (газети, журнали, картон) або дерев'яні бруски. Хоча виглядати це буде не дуже естетично, але заради збереження здоров'я та життя рослин доведеться з цим тимчасово змиритися.

Другий ворог фіалок у зимовий час – спекотне та сухе повітря від батарей опалення. Щоб воно не обпалювало ніжне листя, батареї завішують щільною тканиною або споруджують над ними козирок. Температура понад +29°С для фіалок є вкрай небажаною. Для підвищення вологості повітря тканину на батареях періодично змочують водою або розставляють між горщиками ємкості з водою. Перегрів і сухість повітря у зимові місяці приводять до того, що бутони не закладаються, або будуть давати здрібнені квітки, що швидко відцвітають. Не говорячи вже про те, що сухість повітря та спека сприяють появі різних шкідників. А це в наші плани зовсім не входить.

Ще одна небезпека - порушення правил поливу. Зимовий полив не такий рясний, як літній, і виконується тільки теплою кип'яченою водою. Поливати потрібно після значного підсихання верхнього шару ґрунту, воду з піддонів потрібно обов'язково зливати через 20-30 хвилин після поливу, тому що перезволоження ґрунту на фоні зниженої температури може привести до найсумніших наслідків.

Протягом всієї зими також потрібно вимогливо стежити, щоб листя фіалок не торкалося шибки, інакше на ньому можуть виникнути плями гнилі. У період дуже сильних морозів фіалки з підвіконня потрібно переставити у більш тепле місце.

Оманні холодні промені зимового сонця не настільки необразливі, як здаються. Вони як і раніше здатні обпалити ніжне листя фіалок, як і влітку. Руді плями від сонячних опіків не тільки псують зовнішній вигляд рослин, але і сприяють зниженню імунітету. Таке листя потрібно видаляти. А зимовий спокій - не найбільш підходящий час для хірургічного втручання. Тому тюлеві фіранки у яскравий сонячний день є актуальними, як і в літні місяці.

Щоденний догляд і увага допоможуть вам зберегти своїх вихованців здоровими та гарними. А через 2-3 місяці, відпочивши і набравшись сил, вони відплатять за турботу пишним, тривалим цвітінням.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6292 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс