Хризантема - королева осені

10 жовтня 2012

Щоб не було сумно холодними сірими днями, осінь подарувала нам променисту, сонячну і дуже стійку квітку. Ранні хризантеми зацвітають тільки в серпні, найпізніші - під Новий рік. Витончені, ніжні на вигляд, вони переносять морози до -7°С і перший пухнатий сніжок: розмерзшись, здаються ще свіжішими.

Ці рослини світлолюбні, люблять пухкі легкі ґрунти, багаті органікою, досить стійкі до хвороб і шкідників, але погано переносять недолік атмосферної і ґрунтової вологи: у суху погоду потрібний полив.

Вони легко вкорінюються, тому щороку можна вирощувати нові рослини з частини куща або з зелених живців, для яких використовують кореневу поросль або бічні пагони, що відростають на старих стеблах. У хризантем, які довго ростуть на одному місці, суцвіття блякнуть і стають дрібнішими. Щоб цього не відбулося, раз у два роки необхідно ділити кущі і розсаджувати в удобрений ґрунт.

Махрова або проста, як ромашка; пишна мітелка із сотень дрібних суцвіть або величезна пухнаста куля. Хризантема - сонце осіннього саду.

Серед квіткарів укоренилася думка, що зберегти махрові рослини хризантем важко і клопітно. Але це не так. Всі рослини хризантем при гарному вкритті прекрасно зберігаються у відкритому ґрунті і при 30-градусних морозах.

Можна порадити випробувати таку технологію вирощування хризантем. Після відцвітання стебла з маткових кущів зрізують секатором, залишаючи пеньки 10-15 см, кущі вкривають на зиму торфокрихтою у суміші з гноєм-сипцем (шаром 10-15 см). Зверху для утеплення і снігозатримання укладають картопляне бадилля, гілки малини та ін. На грядках взимку накопичиться сніг.

З настанням весни бадилля і гілки прибирають, а торфокрихту з гноєм краще залишити - це буде і добриво, і мульча. Коли з'явиться прикоренева поросль, лезом безпечної бритви нарізають живці довжиною 6-7 см. Нижні два листа зрізують. Живці нижніми зрізами вмочують у суміш порошку гетероауксину з дитячою присипкою. Висаджують живці на грядку з гарно вдобреною землею, на яку зверху насипаний 2-сантиметровий шар піску. Щодня кілька разів обприскують водою кімнатної температури, регулярно поливають. Зверху грядки затягують поліетиленовою плівкою, прикривши посадки папером від яскравих сонячних променів, періодично провітрюють. Зазвичай черешки вкорінюються через 2-3 тижні.

Молоді рослини висаджують на постійне місце у добре заправлений добривами ґрунт на відстань 25-30 см, поливають і мульчують. Як тільки висота рослин досягне 12-15 см, починається головна і дуже кропітка робота, що вінчає зусилля всього року. Щоб одержати високе (до 1,5 м) стебло з пишною квіткою - до 25-30 см у діаметрі, у цей час доводиться прищипувати всі бічні пагони і бутони, залишаючи один. Часто доводиться ламати голову, який бутон залишити? Центральний може виявитися виродливим, недорозвиненим (це необхідно побачити якомога раніше), і тоді доводиться вибирати, який з бічних бутонів «вести», на який зробити ставку.

Розмір квітки можна визначити задовго до появи бутона - за розмірами, формою, інтенсивністю забарвлення серединного листя. Воно повинно бути великим, добре забарвленим, з правильним жилкуванням, тоді і брунька буде закладена правильно, і можна буде розраховувати на пишну квітку. Якщо ж ви помітите в серединних листях яку-небудь аномалію - безжалісно прищипуйте крапку росту і переводьте рослину на другий бутон.

У жовтні - для захисту від морозів - на грядку з хризантемами натягають поліетиленову плівку. Під нею ще цілий місяць будуть квітувати рослини квітневого живцювання.

Щоб домогтися цвітіння до Нового року, живцюють у червні, використовуючи пасинки, які вкорінюють у ґрунті під скляними банками. Верхівку обов'язково прищипують. Хризантеми прекрасно вкорінюються, добре розвиваються, пишно квітують.

У середині листопада плівкове вкриття знімають, всі пізньовкорінені кущі висаджують у горщики і переносять на світлу та утеплену веранду, де вони відмінно будуть квітувати весь січень.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7543 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс