Збирання та зберігання гладіолусів

22 серпня 2012

Збирання - один з найважливіших моментів у житті гладіолусів. Повна зрілість бульбоцибулин наступає через 40-50 днів після цвітіння, приблизно в середині вересня. У цей час необхідно приступати до викопування.

Затягувати з викопуванням бульб не варто, тому що прохолодна і вогка погода з різкими коливаннями денної та нічної температур сприяє розвитку хвороб. Збирання починають з тих сортів, які перецвіли раніше. Рослини, вирощені з дитинок, прибирають в останню чергу.

Підкопувати гладіолуси краще вилами - менша небезпека ушкодження бульбоцибулин. Підкопані рослини висмикують із землі руками, обережно обтрушують і кладуть на брезент або поліетиленову плівку. Хворі бульбоцибулини відразу ж вибраковують і спалюють. При збиранні стебло зрізують під основу бульбоцибулини або залишають невеликий пеньок (0,5-0,7 см). Потім 1-3 дні підсушують на відкритому повітрі, розклавши на сонячному місці при гарній погоді.

Щоб, уникнути фузаріозу, що дуже часто вражає гладіолуси, після викопування або підсушування молоду бульбоцибулину відокремлюють від материнської, очищують від коренів, верхньої луски і відокремлюють дитинки. Після викопування це зробити просто, пізніше існує небезпека ушкодити майбутній посадковий матеріал. Потім бульбоцибулини протягом 30-60 хвилин протравлюють у темному розчині марганцівки та ґрунтовно просушують. Для цього поміщають у марлеві або капронові мішечки і підвішують під стелею кухні, де завжди тепло та сухо. Спочатку 2-3 тижні їх тримають при температурі 25-30°С, потім 3-4 тижні - при кімнатній температурі. Чим швидше будуть просушені бульбоцибулини, тим краще вони зберігаються взимку.

Дитинки, відділені від бульбоцибулини, разом із землею, що обсипалася, поміщають на поліетиленову плівку і підсушують у тіні. Потім для відсівання залишків землі та відбраковування найдрібніших дитинок, з яких зазвичай розвиваються ослаблені рослини, пропускають через решето з осередками 5 мм. Перед закладанням на зберігання ще раз оглядають посадковий матеріал. Хворі бульбоцибулини вибраковують, у слабко уражених вирізують хвору тканину і замазують зеленкою.

Зберігають бульбоцибулини при температурі 5-7°С і відносній вологості повітря 70%. У льохах небажано, тому що там температура занадто низька. До настання морозів можна тримати на засклених лоджіях у паперових пакетах або картонних коробках, переклавши газетами, а потім перенести в холодильник, помістивши у відділення для фруктів.

Перед відправленням у холодильник бульбоцибулини злегка підсушують і загортають у газетний папір. Кілька таких згортків загортають у більш щільний папір. У ньому для вентиляції роблять 4-5 отворів розміром приблизно 1 см. Кладуть у поліетиленовий пакет, у нижній частині якого також роблять 5-6 отворів. Раз на місяць бульбоцибулини оглядають - захворілі видаляють, що відволожилися підсушують.

Трапляється, що ранньою весною, коли закінчується період спокою, гладіолуси проростають - розвиваються корінці, прокидаються бруньки, паростки витягаються, а висаджувати їх рано. Що робити в цьому випадку? Коли корінці досягнуть 2 мм, їх акуратно обламують біля основи, а місця облому присипають товченим активованим вугіллям. Паростки більше 2,5 см, що розвинулися із бруньок, акуратно вирізують гострим ножем. Зрізи змазують зеленкою, дають підсохнути. Потім у ранки втирають дрібно потовчене деревне вугілля. Видалення корінців і паростків - міра необхідна. Вона дозволяє уникнути зайвої витрати живильних речовин, максимально зберігши їх у бульбоцибулинах до весняної посадки.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7795 Подобається: 2 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс