Півонії деревоподібні

8 серпня 2012

Якщо ви збираєтеся розвести у вашому саду деревоподібні півонії, то кращий час для посадки - кінець серпня - початок вересня. Це пояснюють тим, що корені у деревоподібних півоній не ростуть під час спеки, а молоді корінці утворюються тільки при температурі ґрунту не вище 15 градусів.

Куплені навесні та влітку деревоподібні півонії бажано максимально довго зберігати при низькій температурі, щоб не дати брунькам розпуститися. Ідеальне місце для такого зберігання - звичайний побутовий холодильник. Але якщо бруньки почали розкриватися, а листя рости, то деревоподібну півонію необхідно висадити у простору ємкість, наприклад, в обрізану пластикову 5-літрову пляшку, і поставити в найосвітленіше, але бажано прохолодне, місце, і в такому вигляді потім відвезти в сад. Ємкість з деревоподібною півонією можна прикопати в тіні до часу висадження на постійне місце.

Деревоподібні півонії світлолюбні, їх не слід саджати в тіні дерев або будівель, але невелика півтінь у полуденні пекучі години їм буде навіть у благо.

Деревоподібні півонії не люблять важких глинистих ґрунтів, не переносять заболочування та закислення, тому ґрунт для деревоподібної півонії готують родючий, легкий, з нейтральною або слабко лужною реакцією.

Посадкову яму під деревоподібні півонії копають розміром 40х40х40 см, заповнюють її компостом, додають комплексні добрива, можна тривалої дії.

При посадці коренева шийка деревоподібної півонії не повинна бути заглибленою, а перебувати на рівні ґрунту. Якщо ж висаджують деревоподібну півонію, що щеплена на корінь трав'янистої, то кореневу шийку необхідно заглибити або підсапати на 5-10 см. Це надалі дозволить одержати кореневласні відростки з пагонів, які виростуть на цій підземній частині. Відстань між кущами деревоподібних півоній повинна бути не меншою, ніж 1,5 метри.

На зиму молоді деревоподібні півонії бажано вкривати. Це дозволить уникнути підмерзання гілок до рівня щеплення. Для вкриття гілок використовують мішковину та інші неткані матеріали. Можна зверху накрити кущ картонною коробкою. Для вкриття коріння використовують сухе листя, лапник, компост.

Навесні з кущів деревоподібних півоній вирізують старі та поламані гілки, а також ті, які ростуть всередину куща. Не слід квапитися з підрізанням підмерзлих верхівок. Необхідно дочекатися, коли бруньки повністю розпустяться. Злегка підмерзлі бруньки можуть затриматися з розпусканням.

Догляд за деревоподібними півоніями зводиться до традиційних заходів: прополки, підживлення, поливів у посушливі періоди. Навесні та на початку літа дуже важливі підживлення добривами, що містять азот, у другій половині літа підживлюють калійними та фосфорними добривами, для кращого визрівання гілок і підвищення морозостійкості.

Великі квітучі кущі деревоподібних півоній вимагають багато вільного простору навколо, виступаючи як соліст на відкритій площадці або газоні.

Випадки хвороб або ушкодження шкідниками деревоподібних півоній рідкісні. Іноді можливе захворювання сірою гниллю, що вражає квітки та бутони в сильно дощову погоду. У цьому випадку допоможе обробка фунгіцидами (фундазол, препарати, що містять мідь).

Після цвітіння на кущі утворюються ясно-зелені плоди з насінням, які можна використовувати для насінного розмноження. Для цього насіння деревоподібної півонії відразу після збору висівають у ґрунт. Сіянці зацвітають на 6 рік.

При гарному догляді деревоподібні півонії ростуть на одному місці і 100, і 150 років. Говорять, що відомі ще більш старі екземпляри.

Гірські півонії, які також надходять у продаж, це деревоподібні півонії, створені з використанням високогірних видів. Тому вони ще більш морозостійкі, не вимагають укриття на зиму, у них більш сильні щорічні прирісти. Агротехніка вирощування така ж, як для всіх деревоподібних півоній.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7535 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс