Великодній стіл: чим почастувати гостей

29 квітня 2013

Зовсім незабаром Великдень - найбільше з усіх християнських свят, свідчення перемоги життя над смертю. Це одне з найбільш улюблених і теплих свят у році. Тому й страви для святкового столу - не просто смачне частування, а певні символи Христового Воскресіння.

На великодньому столі красувалася безліч найсмачніших страв. Всі вони апетитні, жирненькі, дбайливо прикрашені свіжою весняною зеленню.

На чолі стола врочисто піднімається паска, навколо якої розташувалися радісні крашанки. 

Паска - найстародавніша обрядова страва на Великдень. Її печуть на згадку про те, як Христос вкушав з учнями хліб, щоб вони ввірували в його воскресіння.

Вважалося, якщо паска вдалася, то в родині буде все добре, якщо ж вона у печі не підійшла, розтріснулася кірка або з'явилися інші дефекти, то треба чекати нещастя.

Існувало повір'я, що знесені в Страсний четвер яйця, з'їдені на Великдень, захищали від недуги. Освяченому яйцю приписувалися магічні властивості. Вважалося, що воно може згасити вогонь, тому такі яйця зберігали за іконою на випадок пожежі. Правда, перш, ніж кинути яйце в полум'я, з ним потрібно було тричі оббігти навколо будинку. З крашанкою шукали зниклих або заблудлих у лісі корів і овець.

Ще однією класичною великоднею стравою є сирна паска - сир з вершками або сметаною, спресований у вигляді усіченої пірамідки, що нагадує за формою Голгофу. 

Паска є також символом Гробу Господнього. Вона замінює на святковому столі старозавітного великоднього агнця та нагадує, що час кривавих жертв минув. 

Раніше на Русі від паски відрізали шматочок і зберігали як ліки.

Усього на великодньому столі повинно було бути 48 страв - за кількістю днів посту.

Отже, на великодньому столі в багатьох українських селах обов'язково стояли холодець або кендюх, домашня ковбаса та молочне порося.

На Великдень не прийнято було подавати гарячі страви. Господарка йшла на всеношну, а заздалегідь приготовлені страви вже чекали її повернення.

З алкогольних напоїв на великодньому столі може бути тільки червоне вино. Українці завжди віддавали перевагу кагору як церковному вину. Горілка на великодньому столі з'явитися не могла. Увечері потрібно було знову йти на службу.

СВИНИНА, ЗАПЕЧЕНА «ГАРМОШКОЮ», З КАРТОПЛЯНИМИ «ГРИБОЧКАМИ»

500 г свинини (найкраще корейки), 200 г сиру, 2 помідори, 3 зубочки часнику, сіль, перець.

Сир порізати пластинами товщиною 3-4 мм. Помідори порізати кружечками. Часник порізати пластинками. 

У шматку свинини зробити надрізи (не доходячи до кінця) з відстанню між ними близько 1 см. Свинину посолити, поперчити (у надрізах теж). У надрізи покласти скибочку сиру, скибочку помідора, часник.

Загорнути свинину у фольгу, покласти на лист, поставити в духовку. Запікати при температурі 180°С протягом години.

Картопляні грибочки. Краще взяти маленькі картоплини, ретельно помити, обсушити. Зробити круговий глибокий надріз приблизно посередині по всій окружності картоплини. Одна частина зі шкіркою буде капелюшком, а іншу частину потрібно сформувати ножем у вигляді ніжки, зрізати все зайве.

Потім грибочки змазати рослинною олією, посолити. Ніжки грибів, для ефекту, можна обваляти в яких-небудь сухих травичках (хмелі-сунелі, трави італійської кухні) і запекти в духовці. А можна нижню частину ніжки зрізати так, щоб грибочок можна було поставити.

2-й варіант приготування грибочків: відварити цілі картоплини в мундирі до готовності. Дати їм охолонути, потім вирізати з них грибочки й обсмажити на сковорідці до золотавої скоринки.

М'ЯСНИЙ РУЛЕТ З ЧАСНИКОМ І ПРЯНОСТЯМИ НА ПАРІ

Індичкове філе - 500 г, часник - 2 зубочки, желатин - 10 г, коріандр сухий - 3 г, прованські трави - 3 г, перець чорний мелений - 2 г, сіль - 5 г.

Приготувати суміш приправ і спецій: чорний перець, сіль, прованські трави, зерна коріандру, рубаний часник, желатин. Усе перемішати.

Індичкове філе вимити, обсушити, нарізати довгими смужками. Скласти в зручну ємкість. Підготовлене м'ясо засипати сумішшю трав і спецій. Усе перемішати.

Розстелити на столі підготовлений (розрізаний) рукав для запікання. Розкласти на плівці смужки м'яса.  Дуже щільно згорнути в рулон смужки м'яса. Міцно зав'язати з двох боків плівку.

Викласти підготовлене м'ясо в судок пароварки (можна готувати й у духовці). Варити 1 годину 20 хвилин.

Готовий рулет акуратно вийняти з пароварки. Остудити. Покласти рулет у холодильник мінімум на 6 годин. Зручно на ніч. Вранці плівку з рулету зняти, нарізати його шматками. Рулет подавати на закуску в холодному вигляді.

САЛАТ «ЛЕГКІСТЬ»

Крабові палички - 200 г, пекінська капуста - 200 г, ананаси - 1/2 банки (200 г), кукурудза - 1/2 банки (200 г); для заправлення: майонез (або сметана), сіль.

Крабові палички розморозити, порізати великими шматочками (паличку уздовж навпіл, а потім поперек на шматочки).

Пекінську капусту порізати шматочками. Ананаси порізати великими шматочками.

У салатник покласти крабові палички, пекінську капусту, ананаси, кукурудзу, додати майонез і перемішати.

ТРАДИЦІЇ ВЕЛИКОДНЯ: ЯК ПРИСТУПАЮТЬ ДО ТРАПЕЗИ  

Рано, після служби, народ поспішає додому. Вважається: чим швидше прийдеш - тим швидше буде споритися господарство. Якщо в домі є наречена або хлопець, що хоче женитися, вони намагаються потрапити додому швидше всіх, хто з ними живе. Відповідно до повір'я, хто перший буде вдома, той цього року знайде собі пару й жениться.

Повернувшись із церкви додому, родина готується до святкової трапези. Стіл застеляють святковою скатертиною. Існує традиція, відповідно до якої хазяїн обкурює світлицю ладаном і запалює на столі свічу. Зібравшись навколо столу, родина поздоровляє один одного словами «Христос Воскрес!» Потім господар очищує освячене яйце, розрізає на стільки частин, скільки чоловік зібралося за столом. Далі всі куштують паску та всього потроху.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8166 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс