15 грудня - Міжнародний день чаю

12 грудня 2012

Щорічно 15 грудня у всіх країнах, що втримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається Міжнародний день чаю (International Tea Day) з метою привернення уваги урядів і громадян до проблем продажу чаю, взаємозв'язку між продажами чаю і положенням працівників чайних виробництв, невеликих виробників і споживачів.

Міжнародний день чаю в основному відзначають країни, в економіці яких стаття про виробництво чаю займає одне з головних місць - це Індія, Шрі Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда, Танзанія.

Вважається, що чай, як напій, був відкритий другим імператором Китаю Шеном Нунгом (Shen Nung) приблизно у 2737 році до н.е., коли імператор опустив листочки чайного дерева в чашку з гарячою водою. Чи можливо уявити, що зараз ми п'ємо той же чай, який смакував і китайський імператор майже 5 тисячоріч тому назад!

В 400-600 роках н.е. у Китаї зростає інтерес до чаю, як до лікувального напою, у зв'язку з чим розвиваються процеси культивації чаю.

У Європі чай став відомим з першої половини 17 століття. А одна з найзнаменитіших подій у сучасній історії чаю - це «Бостонське чаювання», що відбулося 16 грудня 1773 року, коли американські колоністи викинули у гавань Бостона ящики з чаєм у знак протесту проти введеного Великобританією податку на чай.

Багато любителів чаю додають у напій, що полюбився, цибулю, імбир, спеції або часточки апельсина. Пропонуємо і вам приготувати цей напій за оригінальним рецептам.

МОЛОЧНИЙ ЧАЙ ПО-ШОТЛАНДСЬКИ

2 ч. л. чаю, 0,5 л киплячого молока, 1 яєчний жовток, 1 ч. л. меду або цукру.

Залити чай киплячим молоком. Збити жовток з медом, додати до нього проціджене молоко і подати.

ЧАЙ АРОМАТНИЙ

Чорний чай, липа, вишневі листочки, гілочки, чебрець, листя смородини, м'ята, брусниця, цедра апельсина, грейпфрута.

Заварник промиваємо окропом. Кладемо улюблені трави: щіпку липи, вишні, трохи чебрецю і пару листочків м'яти. Потім кладемо 2 ч. л. чорного чаю. Заливаємо все окропом до повного. Накриваємо чайничок кришкою і зверху накриваємо рушничком, створюючи таким чином баню. Залишаємо на 5 хвилин. У цей час підготуємо чашки.

ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ З ЖУРАВЛИНОЮ І МЕЛІСОЮ

Зелений чай - 2 ч. л., журавлина - 100 г, меліса - 1 пучок, вода - 500 мл, мед - за смаком

У заварний чайник поміщаємо всі компоненти крім меду і заливаємо киплячою водою. Даємо настояться 10 хвилин. Розливаємо чай і додаємо мед за смаком. Отримуємо надзвичайно смачний, ароматний і корисний напій!

ЧОРНИЙ ЧАЙ З ІМЕРЕТИНСЬКИМ ШАФРАНОМ

2 ч. л. чорного чаю, 1,5-2 ч. л. імеретинського шафрану, окріп.

Імеретинський шафран - це висушені квіти чорнобривців. Для заварювання чаю шафран не потрібно подрібнювати, використовуються цілі пелюстки.

У заварювальний чайник покласти чай разом з імеретинським шафраном і заварити звичним вам способом.

Пити чорний чай із шафраном можна з цукром або медом.

МАСАЛА ЧАЙ

Масала чай - це зігрівальний і підбадьорливий напій Індії. Для його приготування вам буде потрібно: молоко, вода (у співвідношенні 2:1) - 0,5 л, 1-2 ст. л. чорного чаю, цукор або мед - 1 ст. л., 1 щіпка меленого перцю, 1 щіпка кардамону, 1 щіпка кориці (або 1 невелика паличка), 1 щіпка меленого імбиру, 1 щіпка мускатного горіха, 1 гвоздика, бад’ян за бажанням - маленька частина від зірочки.

Інгредієнти та кількість цукру можуть варіюватися залежно від переваг.

Отже, доводимо молоко з водою до кипіння. Додаємо всі інгредієнти і варимо 5 хвилин, постійно помішуючи. Виключаємо, закриваємо кришку і даємо настоятися 10-15 хвилин.

Процідити перед подачею. Пити теплим!

РІЗДВЯНИЙ ЧАЙ

1,5 ст. л. чорного чаю, 1 лимон, 2 ст. л. цукру, 2 палички кориці, 8 суцвіть гвоздики, 2 зірочки бад’яну, 1 л води.

Воду наливаємо в каструльку коли вода закипить кидаємо всі інгредієнти, з лимона цедру зрізуємо по колу щоб вийшла спіралька, теж у воду. 5 хвилин даємо покипіти і розливаємо по чашках.

ЧАЙ ІМБИРНИЙ З ЛИМОНОМ І МЕДОМ

1 літр води, корінь імбиру свіжий - 2,5 см, 1 лимон, цукор або мед - за смаком.

Доведіть до кипіння воду, покладіть почищений і розрізаний навпіл імбир, дочекайтеся поновлення кипіння і покладіть нарізаний лимон. Додайте цукор або мед за смаком, подавайте гарячим.

МАРОККАНСЬКИЙ М'ЯТНИЙ ЧАЙ

3-4 гілочки свіжої м'яти (або 1 ст. ложка сушеної), 60 г кускового цукру, 4 ч. л. зеленого чаю. Для прикраси: гілочки м'яти.

Також знадобляться: 4 невеликих скляних склянки, 2 заварювальних чайники.

У каструлі скип'ятити 0,75 л води. Гілочки м'яти промити, струснути і відокремити листочки від стебла. Листя м'яти і цукор покласти в один чайник, зелений чай в іншій. У чайник з м'ятою і цукром влити 0,25 л окропу. Іншим окропом залити листя зеленого чаю і дати їм настоятися приблизно 3 хвилини. Потім через ситечко перелити чай у чайник з м'ятною настойкою і добре перемішати ложкою.

У кожну склянку покласти по гілочці м'яти, влити гарячий чай і подавати. За бажанням ще можна подати грудковий цукор і скибочки лимона.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5952 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс