Сода або розпушувач для тіста?

21 листопада 2012

Що потрібно, щоб тісто було пишним, повітряним і ніжним? Звичайно ж, сода. Однак сьогодні в магазинах можна придбати і спеціальні розпушувачі для тіста. Що це таке і чим вони відрізняються від звичної соди?

Харчова сода використовується при готуванні тортів, тістечок, печива та іншої випічки, надаючи їй об'єм. Сода сама по собі не є розпушувачем, для цього необхідно її «гасити» оцтом, при цьому відбувається повне розкладання соди, і смак виробу поліпшується.

При гасінні соди оцтом виділяється вуглекислий газ, за рахунок якого випічка стає повітряною та пористою. Негашена сода не надає об'єму, і вироби виходять не такими пишними, як хотілося б. Крім того, якщо соди покласти занадто багато, з'являється специфічний неприємний присмак і запах.

Досвідчені кулінари ніколи не гасять соду на відкритому повітрі, тому що вуглекислий газ вивітрюється, не приносячись ніякої користі тісту. Найкраще змішувати соду з борошном, а оцет або кислоту додавати у рідкий інгредієнт, що входить у тісто - кефір, сметану, яйця. Найголовніше ж при використанні соди - тісто відразу ж випікати, тому що реакція дуже швидко проходить. Гасити соду можна і кисломолочними продуктами - якщо вони входять до складу тіста, то оцет додавати необов'язково.

Зараз кулінарні рецепти все частіше у списку інгредієнтів містять розпушувач для тіста. Складається він з суміші лимонної кислоти, соди та борошна або крохмалю, які запобігають передчасній реакції. Розпушувач не потрібно розчиняти, його лише змішують з борошном і вводять у тісто. Реакція в цьому випадку починається тільки при випічці, а значить, тісто можна залишити на деякий час. При покупці розпушувача пам'ятайте, що пакетик, у якому він знаходиться, не повинен бути паперовим, інакше реакція може початися прямо в упаковці.

РОЗПУШУВАЧ СВОЇМИ РУКАМИ

Зробити розпушувач своїми руками простіше простого, а економія при цьому істотна. Дозування зазначене в частинах, тому що мірна ложка може бути будь-якою. Великий обсяг краще не робити, тому що розпушувач може злежатися.

Борошно - 12 частин (борошно додається для зручності дозування розпушувача, виробники іноді використовують замість нього картопляний крохмаль, збільшуючи тим строк придатності продукту, у домашніх умовах це ні до чого), сода - 5 частин, лимонна кислота - 3 частини.

У суху баночку всипати все борошно, потім соду і лимонну кислоту, після чого перемішати масу сухою дерев'яною ложечкою.

Потім щільно закриваємо банку і гарненько її трясемо, щоб всі компоненти рівномірно перемішалися. Зберігати розпушувач потрібно у щільно закритій баночці.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7295 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс