Осінні рецепти з гарбузом

28 листопада 2012

Усі знають, який продукт називають найкориснішим продуктом осені, і тому кожній господарці придасться колекція страв з гарбуза.

Вживання гарбуза в їжу допомагає схуднути та очистити організм. Багато хто не любить гарбуз, але це лише означає, що ви ще не знайшли «свій» рецепт. Наприклад, смак гарбуза сильно зміниться, якщо запекти його в духовці зі спеціями. Запечений гарбуз часто додають у салати, а також готують з нього безліч інших страв.

ПЕЧЕНЯ ПО-КОРОЛІВСЬКИ У ГАРБУЗОВОМУ ГОРЩИКУ

1 гарбуз, свинина, гриби печериці, 1-2 цибулини, 1 баночка ананасів, вершки, рослинна олія.

У гарбуза зрізати верхівку, вийняти насіння та викинути. Обережно ложкою вишкребти невелику кількість м'якоті зі стінок (стінка повинна залишатися досить товстою, інакше гарбуз просто трісне!). Накрити кришкою і поставити на 15-25 хвилин у розігріту духовку.

Готуємо начинку. Свинину нарізати невеликими шматочками та обсмажити. Окремо обсмажити порізані печериці. Потім до них додати дрібно порізану цибулю. Витягнену м'якоть гарбуза натерти на тертці і також обсмажити. Все це з'єднати. Додати консервовані ананаси шматочками. Перемішати.

Перекласти начинку у горщик з гарбуза, вийнятий з духовки. Залити вершками. Повернути у духовку на 10-15 хвилин.

КУРКА З ГАРБУЗОМ І ПЕЧЕРИЦЯМИ У ВЕРШКАХ

1 кг курячого філе, 350 г гарбуза, 300 г печериць, 1 велика цибулина, 200 мл вершків 20%, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст. л. соєвого соусу, сіль і перець - за смаком.

Гарбуз нарізаємо кубиками зі стороною 2 см. Печериці ріжемо на четвертинки. Цибулю дрібно рубаємо. Філе нарізаємо не дуже дрібними шматками.

Обсмажуємо курятину у кілька заходів на сильному вогні на рослинній олії, по 3 хвилини на партію. Перекладаємо на тарілку.

У тій же сковороді смажимо цибулю, близько 2-3 хвилин. Додаємо гриби та гарбуз, смажимо, помішуючи 10 хвилин. Додаємо соєвий соус, лимонний сік, курку та вершки. Солимо і перчимо за смаком. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо, поки гарбуз не стане м'яким, близько 10-15 хвилин. Перед подачею посипаємо страву дрібно нарізаною петрушкою.

ОЛАДКИ З ГАРБУЗОМ

Гарбуз - 300-500 г, молоко - 2 скл., борошно - 4 скл., олія рослинна - 3 ст. л., цукор - 3 ст. л., сіль - 1/2 ч. л., яйце - 2 шт., дріжджі сухі - 1 пакетик (11 г).

Молоко підігріти до 30-36 градусів. Додати яйця, цукор, сіль. Добре перемішати. Засипати борошно та сухі дріжджі. Потім додати рослинну олію. Все добре перемішати. Поставити тісто підходити. Тісто повинно збільшитися вдвічі.

М'якоть гарбуза потерти на великій тертці. Додати гарбуз у тісто, що підійшло, і перемішати.

Розігріти на сковороді рослинну олію. Змочуючи столову ложку в гарячій воді, порціями викласти тісто на сковороду. Обсмажити оладки з двох боків, потім зменшити вогонь і довести їх до готовності.

ГАРБУЗ З ЯЙЦЕМ

Смачна страва з гарбуза, яку можна приготувати на сніданок: дуже ситно і корисно.

4 яйця, 800 г гарбуза, 200 мл молока, 50 г борошна, рослинна олія для обсмажування.

Гарбуз нарізати шматочками, посипати перцем, запанірувати у борошні та обсмажити у рослинній олії. Викласти в ємкість для запікання, залити яйцями, змішаними з молоком і запекти в духовці. Подати, посипавши кропом.

За бажанням можна додати дрібно порізаний твердий сир, бринзу, шматочки вареного м'яса або грудинку і т.д.

САЛАТ З ГАРБУЗА З ЯБЛУКАМИ

200 г гарбуза, 1 яблуко, 1 морква, 1 червона цибулина, сік 1 лимона, 3 ст. л. меду, зелень.

Сирий молодий гарбуз нарізати тонкими смужками, змішати з нарізаними довгими смужками яблуками, дрібно нарізаною цибулею і натертою на великій тертці морквою. Для гостроти додати лимонний сік, а для солодкості мед. Салат прикрасити зеленню.

Якщо салат не пісний, то можна замість меду та лимона додати сметану за смаком.

ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ В КАРАМЕЛІ

Гарбузове насіння - 1 склянка, цукор - 1,25 скл., масло вершкове (розтоплене) - 2 ст. л., мед - 2/3 скл., масло вершкове (холодне, несолоне) - 3 ст. ложки.

Велику неглибоку сковороду розігріти на середньому вогні. Обсмажити на сухій сковороді насіння до золотавого кольору (приблизно 3 хвилини). Необхідно постійно перемішувати насіння, щоб воно не підгоріло. Пересипати в миску і дати повністю охолонути.

Цукор з медом змішати у маленькій каструльці. Додати вершкове масло. Поставити на вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи до повного розчинення цукру. Для цього знадобиться близько 3 хвилин. Всипати у карамельну масу насіння. Готувати ще 3-4 хвилини. Зняти з вогню і викласти на папір. Залишити масу на 4 хвилини, щоб вона трохи охолонула. Можна розрізати невеликими шматочками і подавати до чаю.

ЦУКАТИ З ГАРБУЗА

На 1 кг гарбуза - 1-1,2 кг цукру і 3 склянки води.

Гарбуз очищуємо від шкірочки та насіння, розрізаємо шматочками довільного розміру та форми і опускаємо в киплячий цукровий сироп, далі знімаємо з вогню та даємо відстоятися 5-6 годин. Потім знову ставимо на вогонь, прокип'ячуємо 5-7 хвилин і даємо постояти вже 10-12 годин. Таке варіння з інтервалами повторюємо 3-4 рази. Наприкінці варіння додаємо 3 г лимонної кислоти. Знімаємо цукати з вогню, відкидаємо на друшляк, щоб стік сироп, і розкладаємо по блюдах і тарілках, щоб підсушилися на повітрі. Ми їх нітрохи не зіпсуємо, якщо посипимо цукровим піском.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9696 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс