Зібрати середню, підживити пізню

22 серпня 2012

На ділянці можна організувати справжній капустяний конвеєр. Так суперранні сорти готові до збирання у травні, а пізні - наприкінці жовтня... При правильній організації посадок можна з однієї площі зняти три врожаї капусти.

Зараз прийшов час збирати середньостиглу капусту. Визначають її стиглість за качанами - вони біліють і на дотик щільні. Деякі нестійкі до розтріскування сорти починають лопатися. Це також можливий сигнал до початку збирання. Але до розтріскування качанів може привести і спільна посадка пізньої та середньої капусти. Адже перед збиранням поливи припиняють за два тижні - а пізню треба напувати не рідше двох разів на тиждень. Це і є причина розтріскування середньої капусти.

У цей час пізня капуста має потребу у підживленні. І якщо до цього моменту її в основному поливали та удобрювали азотними добривами, то тепер під часті поливи необхідно давати фосфорні та калійні добрива. Вони стимулюють ріст качанів і дозволяють одержувати найбільш лежкий врожай.

До речі, чисто азотні добрива (сечовина, селітри...) припиняють вносити за два місяці до збирання врожаю пізньої капусти. Цікаво, що капуста - одна з небагатьох культур, які краще реагують на хлористий калій, ніж на сірчанокислий. І це вигідно, тому що хлористий калій - найдешевше добриво. Таке підживлення до того ж знижує вміст нітратів у качанах на 20-40%.

Не забувайте, що капусті потрібен не тільки вологий ґрунт, але і вологе повітря. Адже родом вона з берегів Середземного моря. Тому найкраще поливати її в посушливий період дощуванням 2-3 рази на тиждень.

Найбільший збиток капустяним грядкам наносять слимаки. Вони можуть проїдати цілі ходи усередині качанів. Тому з ними обов'язково борються обпилюванням ґрунту вапном, а на Півдні попелом (ґрунти і так лужні, а поташ у попелі не менш згубний для слимаків).

Якщо вдасться створити сприятливі умови для капусти, то вона дозріє набагато раніше. У першу чергу потрібні тепло і вологість, що мешканці півдня і можуть спостерігати цього року, коли пізні сорти дозрівають до початку серпня! Зупинити ріст можна, якщо кілька разів нахилити качан у різні боки. Заодно це допоможе від розтріскування і перестоювання врожаю.

Хоча шкідники не дрімають і, чим менше качани будуть на полі - тим більше шансів встигнути зібрати врожай. Краще вже посадити другий раз розсаду середньостиглої капусти, придатної для тривалого зберігання.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6037 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс