Свій серед бур'янів, чужий серед овочів

25 липня 2012

Портулак садовий багато кому з нас добре відомий. Його охоче вирощують садівники на клумбах і дачних ділянках через його розсип дуже милих і яскравих квітів. А от його найближчого родича багато хто звик вважати докучливим, хоча і не дуже агресивним бур'яном.

Більшість садівників і городників знають цю сланку по землі гіллясту траву з м'ясистими соковитими стеблами і листями «тільки в обличчя». Хоча її назва - портулак овочевий - досить красномовна.

У деяких країнах, наприклад у Грузії, ця рослина вважається повноправною городньою культурою і її там дбайливо вирощують саме заради соковитих м'ясистих листів і молодих пагонів. І це тому, що крім своїх чудових смакових якостей портулак овочевий є справжнім джерелом вітамінів та інших корисних для людини елементів. Рослину частіше можна зустріти в довідниках лікарських рослин, ніж у кулінарних книгах. Хоча, портулак овочевий все-таки більше підходить на роль овочу, ніж ліків. Його тонкий, пряний і злегка кислуватий смак дозволяє вживати цей овоч як у сирому, так і у вареному вигляді. Гарний він і в салаті, і як гарнір до м'яса та риби. А особливо гарний портулак маринований...

Але є одне «але». Людям з підвищеним артеріальним тиском не варто «налягати» на страви з портулаку: при регулярному вживанні він здатний підняти тиск ще вище. Хоча, якщо знати міру, цей овоч нікому не зашкодить.

Тепер, коли ви знаєте, що не все те погано, що незвично, під час чергової прополки садових грядок, спробуйте портулак на смак. А ще краще - віднесіть кілька гілочок на кухню і - для початку - додайте його в овочевий салат.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6431 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс