Август. Збір врожаю

8 серпня 2012

Головна турбота в серпні - безумовно, збір і переробка врожаю. Тому продовжують збирати літні сорти яблук і груш, а також сливи, аличу, абрикоси та персики. І звісно ж, зібраний врожай потрібно переробити на повидло, джем, желе, варення, сік і т.п.

Триває посадка суниці. Як посадковий матеріал використовують молоді рослини та вкорінені розетки. Для захисту рослин від личинок хруща можна застосувати конфідор, додаючи його в глиняну бовтанку (1,5 г препарату на 5 л глиняної бовтанки). При посадці занурюють корені суниці у бовтанку. Такий спосіб захищає суницю від шкідників протягом двох років. При виборі місця для нової суничної грядки не можна забувати про дотримання сівозміни: на тому самому місці суницю можна вирощувати тільки через 6-8 років.

До дерев осінніх і зимових сортів яблуні та груші встановлюють чатали (дерев'яні опори з розгалуженням на одному кінці і загострені на іншому). Ставити їх потрібно якнайближче до кінців гілок, щоб уникнути розламів. Між чаталами та гілками укладають прокладки з сіна, паперу, складені у кілька шарів і т.п. Після використання ці прокладки спалюють, оскільки в них можуть збиратися гусениці та личинки плодожерки.

Не припиняють збирати падалицю. Великі плоди використовують для переробки (сушіння, приготування компоту, соку, повидла і т.п.), інші - закопують. Не варто залишати падалицю на ніч. Гусениці плодожерки вночі залишають плоди і знову заповзають на дерево, де знаходять місця для утворення лялечок. Потрібно відзначити, що при своєчасному виконанні всіх необхідних агрозаходів (обрізка, проріджування зав'язі, обробка від хвороб і шкідників) падалиця не утворюється.

У серпні як і раніше видаляють бур'яни з пристовбурних кіл і міжрядь - вони є проміжними господарями для попелиці, тут же розмножуються брунькоїди, збудники хвороб.

Готовлять приміщення для зберігання плодів осіннього та зимового строків дозрівання. Підвали окурюють сіркою, білять вапном і провітрюють. Потрібно також урахувати, що фрукти не можна зберігати разом з овочами та картоплею, оскільки вони втрачають лежкість, вражаються гнилями та плямистістю, здобувають запах картоплі. Потрібними будуть вантажні автомобілі для перевезення врожаю у сховища.

Особливу увагу варто приділити винограднику. Прийшов час збирати врожай ранніх і середньоранніх сортів винограду. Продовжують пасинкування винограду. Однак головна "зелена" операція серпня - карбування пагонів. Його виконують, щоб призупинити вегетативний ріст лози та направити живильні речовини на її визрівання, підготовлюючи таким чином виноградну рослину до зими. Для цього лівою рукою притримують верхівку пагона, а правою прищипують крапку росту на коронці [2-3 мм від кінця пагона]. Операція буде виконана неправильно, якщо просто обірвати верхівки пагонів на кілька сантиметрів. Таким чином провокується проростання розташованих нижче бруньок, знижується морозостійкість лози. При правильному проведенні карбування проростають тільки кілька прилеглих вічок, що не шкодить рослині.

У серпні доцільно провести позакореневе підживлення кущів настоєм попелу (1 скл. попелу на 10 л води), щоб сприяти кращому визріванню пагонів.

Продовжують літнє щеплення (окулірування) плодових порід. Кісточкові прищеплюють до 15 серпня, зерняткові (яблуня, груша) - до кінця місяця. Перевіряють стан щеплень, виконаних у липні: якщо вони не вдалися, є час повторити їх на тій же підщепі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7165 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс