Причини поганого врожаю винограду

18 липня 2012

Головна причина поганих врожаїв винограду - поступове ущільнення ґрунту. Особливо чітко ця закономірність проявляється на залужених виноградниках. Перші роки кущі ломляться від численних грон, а потім з кожним роком ягід на лозах усе менше й менше. Та й самі ягоди дрібніють.

РОЗПУШУВАННЯ ЖИТТЄВО НЕОБХІДНО

Висновок простий: ґрунт на винограднику повинен бути увесь час пухким й багатим на органічні речовини. Так, чорноземи краще інших пручаються ущільненню через поливи. А все через велику наявність органіки, що поліпшує структуру ґрунту й містить мінеральні речовини в доступному для рослин стані.

У цілому виноград не особливо вологолюбна культура, і можна запросто після кожного поливу проводити розпушування або проходити міжряддя мотоблоком. Таку процедуру дуже корисно поєднати із закладенням органічних і мінеральних добрив.

ДАЙТЕ КОРІННЯМ КИСНЮ

Втім, нестачу харчування неважко компенсувати й на залуженому винограднику або при утриманні ґрунту під гербіцидами (відмова від обробки ґрунту на користь більш дешевих і менш трудомістких обприскувань ґрунту гербіцидами). А от недостачу корінням кисню так просто не виправити.

Учені встановили, що розвиток винограду сповільнюється в чотири рази, якщо вміст кисню в ґрунті зменшується всього на 2%! На його нестачу виноград реагує набагато гостріше, ніж на недолік харчування й навіть води.

Надходження повітря до коріня прямо пов'язане із ґрунтами. Не варто дивуватися, що виноградники на бідних живленням пісках дають більш ранні й багаті урожаї. Все завдяки тому, що пісок добре пропускає повітря. І навіть незважаючи на те, що піщаний ґрунт «втрачає» левину частку підкормок, проведених за сезон, врожаї найчастіше набагато краще, ніж на глинистих ґрунтах, богатих живильними речовинами.

КРАЩІ ҐРУНТИ

Більшість же садівників не надає особливого значення вмісту ґрунту у винограднику, керуючись правилом: встромив саджанець і забув. І зовсім даремно. Лужні ґрунти, а також солонці й солончаки вимагають особливої уваги. Такі землі після підсихання миттєво перетворюються у бетон і відразу викликають пригнічення коріння і кущів.

Виправляють солонці кардинально – внесенням на 1 м2 по 3-4 кг гіпсу. Він робить солі рухливими, їх можна вимити із ґрунту, гарно проливши водою з таким розрахунком, щоб солі пішли на 1-1,5 метра як мінімум. За один раз такого не досягти. Тому промивання ґрунту проводять 3-4 рази, рясно в кілька прийомів заливаючи ґрунт у саду.

Працює гіпс 3-5 років. А необхідність у повторному гіпсуванні й промиванні виникне не раніше чим через 5-10 років. Але перед настільки серйозною меліорацією краще провести агрохімічний аналіз ґрунту в лабораторії, щоб не наламати зопалу дров.

Корисно на таких землях використати насадки на поливні шланги, що омагнічують воду. За рахунок структуризації іонів води вона робить те ж, що й гіпс - видавлює зазвичай нерозчинні шкідливі солі із ґрунту й вимиває в нижні шари.

Ще краще підкисляти воду перед поливом ортофосфорною або щавлевою кислотою. Вони коагулюють шкідливі солі, виводячи їх в осад.

Але всі міри без внесення органіки (перегній, гній, солома, лушпайка соняшника або рису, запашку сидератів) принесуть лише тимчасове полегшення. Регулярне їхнє внесення допоможе уникнути повторного засолення землі й швидко підвищить урожайність виноградних кущів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7558 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс