Вирощування огірків за всіма правилами

25 липня 2012

Існує думка, що огірки - овочі дуже примхливі та одні з найбільш трудомістких у вирощуванні. Насправді це не так. Огірки - найпростіша у догляді та врожайна культура. На одній-двох невеликих грядках можна виростити стільки зеленців, що і вам, і сусідам вистачить запастися консервацією на пару років вперед. Головне - знайти до цього овочу правильний підхід.

ПРЕВЕНТИВНИЙ ДОГЛЯД

Головний огірковий секрет у чому? Якщо інші овочі можна витягати в процесі вирощування, то врожай огірків закладається до посіву. Причина вкрай проста. Від сходів до перших зеленців у більшості гібридів проходить всього 40 днів. Тобто обприскати їх від хвороб і шкідників встигнемо лише один-два рази. В іншому все залежить від погоди та стійкості сорту.

Природно, такий темп росту та нарощування врожайності вимагають великих витрат живлення і у першу чергу азоту. Саме він відповідає за ріст бадилля. А в огірків, якщо вони усім задоволені, бадилля за літо наростає на 10 і більше метрів...

Тому ґрунт заправляють добривами до посіву. Причому упор роблять на гній або пташиний послід. Можна навіть свіжий, не перепрілий - у ньому більше азоту, а огіркам тільки цього і треба.

Не забувайте і про пісок. Коренева система в огірків ніжна, а рихлити міжряддя не рекомендується - корені погано відростають. Пухкий піщаний ґрунт підтримає рослини в потрібному тонусі.

Якось раз на дві огіркові грядки внесли майже півмашини гною та піску. Врожайність того року виявилася такою, що щодня пару відер висипали за огорожею, тому що вивезти весь врожай не могли. І це з 15 кв. м!

ЩО ЗРОБИТИ ЗАРАЗ

1. Звісно, ґрунт у середині літа по зростаючих огірках гноєм вже не заправиш. Але це можна зробити під літній посів огірків. Він необхідний, тому що більшість сучасних гібридів не стійка до хвороб, а плодоносні кущі обприскувати вже не можна. Чим більше гною покладете, тим краще. Зверху його прикрийте 15-20-сантиметровим шаром ґрунту.

2. У плодоносних рядках огірків замульчуйте ґрунт перегноєм на 5-10 см. Це і підживлення, і заміна розпушуванню ґрунту.

3. У повторних посадок залишіть по одній рослині через кожні 20-25 см. Насіння висівається густіше, але якщо не прорідити, кущі можуть іти в бадилля через нестачу світла.

4. Проводьте кожні 1,5 тижні підживлення рослин рідким коров’яком. Це підтримає плодоносіння кущів. Дублюйте підживлення позакореневою обробкою сумішшю сечовини та мікроелементів (100 г сечовини + 3 г мідного купоросу + 1 г марганцівки та 1 г борної кислоти).

ЯК ЗАХИСТИТИ ВРОЖАЙ

Від хвороб захищаються профілактичними обробками. Коли болячка з'явиться на кущах - буде вже пізно. Тому першу обробку проводять через 1,5-2 тижні після появи сходів, а другу через два тижні після першої.

Фермери зазвичай використовують суміш Акробата (від пероноспорозу) і Тилта (від борошнистої роси), іноді додаючи Актару від шкідників.

У садівників у розпорядженні менш ефективні Ридоміл Голд і Стробі.

Після початку зборів плодів можна обприскувати тільки колоїдною сіркою та Тиовітом (він ще продається, хоча і вибув зі списку дозволених), а від шкідників - Фітовермом. Після цих препаратів через 3-5 днів можна продовжувати збори.

ЯКЩО ГНОЮ НЕМАЄ

Якщо немає гною та курячого посліду, то замінити їх можна аміачною селітрою. Але перед посівом однаково потрібно збагатити ґрунт органікою. Тирсу, солому, сіно, виполоті бур'яни та опале листя - огірки з'їдять все, навіть гілки. І тільки спасибі скажуть. Ну а щоб «не хімією єдиною» - настоюйте в бочці бадилля бур'янів. Відмінна заміна коров’яку та пташиному посліду. Концентрацію змінюйте за станом рослин. Чим блідіше листя, тим менше розводьте настій.

Перегодовані азотом рослини видно відразу за великими темно-зеленими листями. У цьому випадку робіть більш тривалі перерви між підживленнями.

СУЦІЛЬНЕ ГНУТТЯ

Криві огірки - це не жарти. Такі і у банку не заштовхаєш, і на ринку беруть неохоче. Навіть якщо врожай гарний, але весь гнутий, то користі від нього небагато, лише на салат і годиться...

Так що кривий огірок проблема серйозна. Важливо знати її причини. Найчастіше - нестача азоту. Посилені підживлення коров’яком або сечовиною врятують положення.

Часто гачки виходять через полив холодною або засоленою водою. Холодну воду треба попередньо потримати у бочці. А із солоною водою нічого не зробиш, можна порекомендувати тільки магнітні насадки на шланги. Вони так намагнітять іони солей, що ті не затримаються у ґрунті і швидко будуть вимиті з шару, де розташовуються корені.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14628 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс