Просто черв'яки?

18 липня 2012

«Ну, черв'яки, ну і що?» Типова реакція городянина, який і стикається-то з ними лише після дощу, – що виповзли на асфальт, коли дощові черв'яки покидають свої нірки, щоб не потонути. Городник стикається з черв'яками частіше і чудово знає – наявність черв'яка в грунті – застава її родючості. Так чим же нам, працюючим на землі, цікавий цей невидимий помічник?

В першу чергу тим, що цей нічний агроном переміщає у вертикальному напрямі величезні кількості землі, структуруючи її, спушуючи і переробляючи мертву органіку, перетворюючи її на доступні для рослин органо-мінеральні форми. Дійшлі німці свого часу підрахували, що на дикій луговині площею в гектар, добре заселеною черв'яками, ці землекопи за сезон переміщають до тридцяти тонн (!) землі в орному горизонті, пропускаючи її через свій травний тракт, збагачуючи мікроелементами і амінокислотами. Ще Ч. Дарвін відзначав колосальну роль дощових черв'яків в грунтоутворенні. І дійсно, проробляючи ходи в землі, черв'яки спрощують рослинам завдання проникнення на нижні горизонти грунту, аерують її, а затаскувавши в свої нори органіку з поверхні, сприяють швидкому її розкладанню. Капроліти – купки землі, що пройшла через кишечник червя – коштовний високоструктурований субстрат для вирощування розсади і рослин горщиків.

Найбільш поширено у нас декілька видів цього класу олігохет (малощетінкових черв'яків). Це дощовий черв'як звичайний з декількома формами (дощовик, виповзок), зустрічається повсюдно; дощовий черв'як червонуватий, мешканець перегною і вологих багатих луговин; маленький чотиригранний дощовий черв'як, що живе по берегах водоймищ; дощовий черв'як жовтувато-зелений і, нарешті, гнойовий, або смердючий дощовий черв'як. До речі, знаменитий каліфорнійський черв'як – його найближчий родич. Вважається, що це штучно виведений американцями гібрид. По працездатності організм видатний: компостна купа, добре ним заселена, в придатний для використання субстрат перетворюється за сезон. Черв'як невеликий, до семи сантиметрів, контрастно смугастий, рухливий. Дуже пахучий. Інформація для рибаків – чучудовий в якості наживки.

Спеціальна література стверджує: «Дощові черв'яки складають від половини до трьох чвертей всієї біомаси грунтових безхребетних і роблять колосальну роботу по відновлення здоров'я і поліпшенню грунту, воістину це «бійці невидимого фронту», чия праця непомітна, і тому мало хто цінуює черв'яків по дгідності. Один гектар не занепащеної хімією і оранкою землы може містити від 1 до 200 млн. особин дощових черв'яків, а вага їх біомаси коливається від 2 до 5 тонн на гектар. Якщо взяти до уваги, що черв'як за добу пропускає через свій організм рівну власній масі вагу землі з органікою, то при середній вазі хробака в півграма та їх кількості 100 шт/м2 (тобто 1 млн. на гектар), виходить, що за добу вони пропускають через себе 50 г землі на квадратний метр, або півтонни землі на гектар. З урахуванням того, що діяльність чер-в'яків в середній смузі становить 200 днів у році, за сезон ця цифра зростає до 10 кг/м2, або 100 т/га - коментарі зайві!»

Отже чи просто черв'яки?

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7288 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс