Що таке кишкова паличка?

15 серпня 2012

Літо - час курортних романів, коричневої засмаги, сухого вина і, звичайно ж, морських, річкових і озерних купань та ігор. Що за відпочинок на природі без води, а особливо, коли повітря розпечене до 35°С? Але саме тепер, коли по всій країні утримується крута спека не перший тиждень, санітарні лікарі закривають один за іншим пляжі. Що ж стає причиною такого “звірства” медиків.

Говорять припустимі норми вмісту кишкової палички та інших шкідливих бактерій у водоймах нашої Батьківщини перевищені в 3-6 разів! Однак, слухаючи інтерв'ю багатьох людей, які купаються в таких місцях та в один голос завіряють, що бактерій не бояться, у мене виникло запитання: а чи не такі вже вони не праві. Отже, чим же загрожує нам зустріч із кишковою паличкою? Відповісти ми попросили інфекціоніста вищої категорії, доцента, кандидата медичних наук Олену Іванівну Нікольську.

- Кишкова паличка - це широко розповсюджений у природі тварин і людей мікроорганізм роду Escherichia, що живе у кишечнику та необхідний для нормального функціонування організму. Кишкова паличка бере участь у синтезі вітаміну B, амінокислот, а також є антагоністом шкідливих гнильних бактерій.

Дуже часто кишкова паличка живе в кишечнику людини і не заподіює їй ніяких незручностей. Але, потрапивши всередину іншого людського організму, вона здатна зруйнувати його.

- Що ж робити?

- Всім відома профілактика кишкової палички: ми миємо руки перед їжею, ретельно промиваємо овочі та фрукти, намагаємося завжди носити із собою в транспорті вологі серветки. Але, на жаль, в XXI столітті в епоху «глобального супермаркету», ми не задаємося такими питаннями, як «Хто брав у руки цю пачку?» і «чи чистими руками відвідувачі вивчали упаковки в супермаркетах?». Тому захворюваннями, викликаними кишковою паличкою, страждають як дорослі, так і діти. Сьогодні, зокрема, не варто зневажати порадами фахівців - санітарних лікарів - і не потрібно купатися самим, і не дозволяти це робити дітям у водоймах, де виявлене перевищення вмісту кишкової палички. Припустима норма - не більше 5 тисяч бактерій у літрі води. А ось у багатьох водоймах Києва, приміром, кількість бактерій кишкової палички в літрі води досягає від 15 до 35 тисяч одиниць! Висновки робіть самі.

- Які ж можливі ускладнення?

- Список можливих ускладнень, які може дати кишкова паличка вражає навіть найбагатшу уяву: це і перитоніт (при влученні бактерій у черевну порожнину), і кольпіт (при розмноженні в організмі жінки), хронічний простатит (при розмноженні в організмі чоловіка) і розвиток дисбактеріозу.

Найпоширеніша хвороба, що викликається конфліктом кишкової палички та організмом людини, - це кишковий дисбактеріоз. Рівновага між мікроорганізмами в кишечнику порушується, розвивається гнильна мікрофлора, гриби. Часто розвивається так званий «мікробний пейзаж» - якісні та кількісні зміни у кишково-шлунковому тракті.

- Яким чином сьогодні проводиться лікування?

- На допомогу прийде препарат Фільтрум. Це на сьогоднішній день - найефективніший засіб для лікування кишкової палички. Він швидко зніме неприємні відчуття, нормалізує мікрофлору кишечнику.

Напевно, кожний з нас зіштовхувався з цим неприємним захворюванням. Насамперед, різкі болі, дискомфорт. Частим є і рідкий стілець, як правило, наздоганяє нас або вночі, або в гостях, ресторанах, на роботі або у відрядженні. Оскільки сорбциона ємність Фільтрума в тисячі разів більше ніж у активованого вугілля, цей препарат у боротьбі з кишковими інфекціями рекомендують лікарі-інфекціоністи. Фільтрум швидко подарує вам спокійний сон, нормальну роботу, а головне - відмінне самопочуття.

- Якою є ефективна профілактика захворювань?

- Звичайно ж, основна профілактика - це поліпшені санітарні умови (знезаражена вода, якісне мило для миття рук, безпечні чисті продукти, ізоляція хворих, що страждають кишковою інфекцією).

Особливо уважно потрібно віднестися до такого захворювання як кишковий дисбактеріоз батькам зовсім маленьких дітей. Грудне молоко захищає організм маляти від шкідливих впливів навколишнього середовища. Адже такій дитині важко пояснити, для чого потрібно мити руки. Тому, відлучаючи дитину від грудей, постарайтеся забезпечити її безпечним і корисним харчуванням.

Ну, і звичайно ж, ні дорослим, ні дітям не варто забувати про основні правила гігієни. Намагайтеся частіше мити руки, завжди ретельно мийте фрукти, овочі перед їжею. Пам'ятайте про такий корисний винахід як вологі серветки. Не варто віддавати перевагу антибактеріальному милу - воно вбиває і корисні мікроби на руках, що сприяє зниженню імунітету. А також не забувайте частіше міняти рушники, халати, ретельніше мити посуд - адже навіть такі, здавалося б, незначні предмети можуть стати збудниками інфекції.

Дуже часто кишковий дисбактеріоз розвивається активніше на фоні слабкого імунітету. Тому варто звернути увагу і на свій загальний стан, адже сильний організм набагато ефективніше бореться з патогенними бактеріями.

І, нарешті, головне - відчувши нездужання, відразу звертайтеся до лікаря. Пам'ятайте, завжди простіше вилікувати хворобу на початковій стадії, ніж потім лікувати букет ускладнень.

Особливо уважними варто бути на відпочинку у спекотних країнах і країнах Європи. Вже дуже багато говорилося про те, що у спекотних країнах варто бути уважними до незвичайних ресторанів і екзотичних продуктів. Так що я не буду повторюватися і розповім трохи про «підводні камені» Європи.

У чудовому місті Римі ми можемо пити з будь-якого фонтана. Вода в Європі проходить ретельну систему водопідготовки, що очищує. Але, на жаль, європейська система очищення води, не припускає наявності кишкової палички у водоймах. Звісно ж, акуратні європейці стежать за чистотою води, але 100-відсоткової гарантії, що в їхні озера та річки, завдяки туристам, не потрапить шкідлива бактерія, ніхто дати не може.

І якщо в європейські водойми потрапить згубна кишкова паличка, «гуляти» по водопроводу вона буде практично безперешкодно. У Росії кишкову паличку у водопроводі вбиває так нелюбима всіма хлорка. А в Європі хлорка давно заборонена, так що... Будьте пильними!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 15690 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс