Через що влітку найчастіше виникають набряки?

25 липня 2012

Як поводитися у спеку? Що їсти, що пити, щоб не було набряків? Чи від надлишку рідини і виникають набряки? На ці та інші питання ми попросили відповісти фахівця - лікаря-дієтолога вищої категорії Олександра Ворошилова.

- Ми не беремо до розгляду такі клінічні випадки, як серцева або ниркова недостатність, гіпотиреоз або збільшення проникності мембрани судин (отут вже швиденько - до лікаря!). У більш-менш здорових людей найімовірніша причина виникнення набряків - це... зневоднювання! Даєш звичайну воду (мінералку теж можна, але столову, а не лікувальну), зелений або м'ятний чай, доморослі лимонади та несолодкі компоти з додаванням ізюму. Вони не тільки вгамовують спрагу і відновлюють водний баланс, але і заповнюють втрати мінеральних речовин. Але рідина повинна бути не холодною, а кімнатної температури. Геть солодке газування та інші шедеври хімічної промисловості, молоко, каву і чорний чай. До речі, однією з причин набряків може бути зниження в крові рівня білка (так звані безбілкові набряки), що може бути викликано голодуванням.

- Говорять, що у спеку не можна багато пити: чим більше п'єш, тим більше потієш, і пити хочеться ще більше - не можна зупинитися... А через надлишок рідини - набряки... Як бути?

- Якщо під час спеки не пити достатньо рідини, швидко помреш від зневоднювання. Проблему набряків це, звичайно ж, вирішить, але занадто вже радикально. Тому пропонуємо пити (норму 1,5-2 л на день у спекотний час збільшують до 2,5-3 л).

- Як краще підтримувати свій імунітет влітку - у сезон відпусток, подорожей і кондиціонерів?

- Частіше готуйте звичайні та фруктові салати, варіть відвари з трав і ягід або робіть морс. Зверніть увагу на свіжу зелень! Вживати регулярно горіхи, інжир, натуральні йогурти, сир та інші кисломолочні продукти з непастеризованого молока просто необхідність для підтримки організму в екстремальних умовах спеки. Не забувайте і про пісне м'ясо та рибу. Але все, звичайно ж, повинно бути в міру.

- Чи правда, що влітку худнеш швидше? Чому?

- По-перше, влітку пекуче і ми потіємо більше. По-друге, влітку обмін речовин в організмі людини відбувається трохи швидше, ніж взимку. Насамперед, це пов'язано з більшою активністю щитовидної залози. До того ж влітку сонця побільше, а воно, як відомо, - відмінний каталізатор обмінних процесів.

- Що стоїть за назвами – «охолоджувальні» і «зігрівальні» продукти у спеку?

- До охолоджувальних продуктів, що входять у так звану літню дієту, відносяться:

- м'ясо зайця або кролика;

- молоко, вершки, йогурт, кефір, сир;

- овочі (огірки, капуста (брокколі, кольорова, пекінська та брюссельська та ін.), чорна і біла квасоля, томати, буряк, селера, редис, шпинат, салат та інша зелень);

- фрукти і ягоди (всі цитрусові, полуниця, аґрус, смородина);

- напої (соки, трав'яний чай з м'яти та гібіскуса);

- алкогольні напої (біле вино і шампанське);

- гриби;

- риба та морепродукти.

А так звані зігрівальні продукти це:

- м'ясо птаха, свинина;

- овочі (морква, ріпчаста цибуля і порей, гарбуз, цикорій, хрін);

- фрукти і ягоди (банан, кавун, ківі, ізюм, ревінь, абрикоси, виноград, черешня);

- напої (газована вода, малиновий і вишневий сік, какао, розчинна кава);

- алкогольні напої (пиво і червоне вино);

- сири зі цвіллю та козячий сир;

- рисова і гречана крупи, ікра та насіння соняшника.

І ще одна порада. Уникайте надмірних навантажень і не тільки на печінку, але і на серце, легені, шлунково-кишковий тракт. Тобто - ніяких марафонських запливів або забігів, екстремальних гірських сходжень (особливо актуально для починаючих гірських туристів), переїдання, участі у нескінченних дискотеках і випивках! Адже під час спеки наш організм і так піддається атакам різних негативних факторів: перегрів, перепади – пекуче-холодно, гаряча кава - крижане морозиво і так далі. Одним словом, любіть себе - бережіть себе!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6840 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс